Yeni sistemde dikkat çeken detay

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Başbakan Binali Yıldırım dâhil olmak üzere kabineden 22 ismi milletvekili listelerine taşımasından sonra, bu isimlerin yeniden bakan olup olmayacaklarına yönelik ihtimaller tartışılmaya başladı.

Yeni sistemde dikkat çeken detay
   Yeni sistemde, milletvekilleri arasından bakan olarak atanacaklar için Meclis’ten istifa şartı bulunuyor. Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu`nun aktardığına göre AK Parti kulislerinde, seçimlerden AK Parti’nin 315 milletvekilinin üzerinde bir sayı ile çıkması durumunda, bazı isimlerin milletvekilliğinden istifa ettirilerek yeniden kabineye alınabileceği değerlendirmesi yapılıyor.
   AK Partililere göre, 315’in altındaki bir çoğunluk durumunda ise istifa mekanizmasının işletilmesi ihtimali bulunmuyor. AK Parti kurmayları “Bakanların büyük bölümünün milletvekili adayı yapılması, onların yeniden bakan yapılmayacağı anlamına gelmez. Ancak, bu AK Parti’nin Meclis’te alacağı çoğunluğa bağlı. Eğer 310-315 arasında bir çoğunluğu olursa, belli isimler için risk alıp istifa ettirilebilir.
    Ama 303-305 gibi bir çoğunlukta, tek bir kişi bile istifa ettirilemez. Çok riskli bir sayı bu” görüşünü dile getirdi. AK Parti’nin istenilen çoğunluğa ulaşması durumunda, Berat Albayrak, Süleyman Soylu, Abdulhamit Gül ve Bekir Bozdağ gibi isimlerin yeniden kabineye taşınabileceği belirtiliyor.
    Öte yandan, seçimlere bir gün kala veya seçim günü, bazı bakanların kabinede değerlendirilmek üzere istifa ettirilerek, listedeki adayların buna göre sıralanacağına yönelik iddialar ise gerçekçi bulunmuyor. Seçim Kanunda “Aday listelerinin kesinleştiği tarihten, oy verme günü saat 17.00’ye kadar ölüm veya istifa nedeniyle aday listelerinde meydana gelecek eksilmeler, listelerin tamamlanmasını gerektirmez.
    Aday listelerinde boşalma olması durumunda, listedeki adaylar liste sırasına göre kaydırılmak suretiyle boşalan yerler doldurulur” hükmü bulunuyor. AK Parti’li bir kurmay, bu iddialar konusunda “Bazı isimlerin istifa ettirileceği iddiası teorikte mümkün ama pratikte böyle bir şey çok yanlış olur. Millet tepki gösterir. Bu yolun kullanılacağını düşünmüyorum” dedi.

Güncelleme Tarihi: 24 Mayıs 2018, 11:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29