47 Yaşındayım ama emekli olamıyorum?

SORU:Merhaba Yasin bey Hocam Ben 24 yıllık SSK a lı olarak çalışıyorum ve 47 yaşındayım ancak yaştan dolayı emekli olamıyorum dendi peki bu yaşa takılanların bir tarih veya kapsamı yok mu hocam kusura bakma doğrusu nasıl soracağımı da bilmiyorum ya... yada yaşa nasıl takıldık.
CEVAP:Merhaba Kıymetli Okurumuz Sorunuzu Çok İyi Anladım Esasında (EYT)Özetle Emeklilikte Yaşa Takılanların Durumu Yeni Bir Sorun Değil Yaklaşık 19 yıl Önceki Verilen kararlardan ve 8 Eylül 1999 tarihinden önceki Duruma Göre kadın 20; erkek 25 yıl Sigortalılık ve 5000 gün prim Koşulunu yerine Getirerek Emekli Olabiliyordu. Ancak 8 Eylül 1999 Tarihinde de
4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu ile Emeklilik yaşı Kademeli olarak Kadınlarda 58, Erkeklerde İse 60'a çıkartıldı ve Sonrasında 2008 yılında da yapılan ikinci değişiklikle de emeklilik yaşı 2036'dan itibaren yeniden kademeli olarak artırılarak kadın ve erkeklerde 2048 yılında 65' te Eşitlenecek Diye Kanun Çıkarıldı Ve Durum Şu An Böyle Fakat Kıymetli Okurumuz EYT İçin Meclis Çatısı Altında Görev Yapanların Teklifleri kabul edilirse 8 Eylül 1999 Tarihinden önce sigortalı olarak Çalışmaya Başlayan kadınlar 20, Erkekler ise 25 yıl Sigortalılık süresi ve 5000 gün prim Ödeme Koşulunu yerine Getirdikleri Takdirde Emekli Olabilecek.
SORU: Hocam Sigortalı işsizlerin, işsizlik ödeneği alırken sağlık hizmetlerinden yararlanması mümkün müdür.
CEVAP:Okurumuz Bakıldığında İlgili 5510 sayılı Kanun gereğince, işsizlik ödeneği alanlar genel sağlık sigortası kapsamına alınmış olup bakmakla yükümlü olduğu kişiler de genel sağlık sigortalısı kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabileceklerdir der.
SORU:Yasin Bey Ben Yüzde 52 oranında engelli raporum var. kardiyomiyopati (kalp kası) hastasıyım. 2009’un Nisan ayında ilk sigorta girişim oldu. Toplam 2372 gün prim ödemem bulunuyor Bu Durumuma Göre Raporum da göz önünde bulundurularak, ne zaman emekli olabilirim.
CEVAP:Okurumuz Sizin Durumunda Olanlar için 1 Ekim 2008’den sonra ilk defa sigortalı olan yüzde 50-59 arasında engelliler emekli olmak için; 16 yıl sigortalılık süresi ve 4320 gün prim ödeme şartlarına tabi. 1948 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 4320 güne tamamlamanız şartıyla, 16 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız Nisan Ayı 2025’ te emekli olabilirsiniz.

SORU:İşsizlik ödeneği ve kısa çalışma ödeneği alan sigortalı, ne kadar süre ile sağlık hak sahipliği devam eder.
CEVAP:Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kimseler, işsizlik ve kısa çalışma ödeneği aldığı süre kadar, sağlık hak sahiplikleri devam Edilmektedir.

SORU:Hocam Fakülte öğrencisi erkek çocuğu öğrenciliği sona ermediği sürece sağlıktan yararlanma hakkı var mıdır.
CEVAP:Evet İlgili Kanun Kapsamına Göre Üniversite öğrencisi erkek çocuğu, öğrenciliği devam etse dahi, en fazla 25 yaşını doldurduğu tarihe kadar sağlık hizmetlerinden faydalanabileceklerdir der.

SORU:Yasin bey Çalışan emekliye kıdem tazminatı ödenir mi ödenirse şartları nelerdir.
CEVAP:Okurumuz İlgili Kanunun Veya Sosyal Güvenlik Kurumu Verilerine Bakıldığında 25-30 yıl çalışıp emekli aylığı almaya hak kazanan emeklilerin önemli bir bölümü çalışmaya devam ediyor. Aylık bağlama oranlarındaki düşüş nedeniyle azalan emekli aylıkları yüzünden emeklilik sonrası çalışma artmaya başladı. Diğer yandan, çocukların eğitim hayatlarının devam etmesi nedeniyle evin geçimi de emeklilerimize kalıyor. Hal böyle olunca, pek çok emekli emeklilik sonrası çalışmaya devam ediyor ve bu durum hepimizce malum.

Peki, emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden kişiler işlerinden ayrıldıklarında kıdem tazminatı alabilirler mi ve çalışan emeklinin emekli aylığı artar mı...Emekli olduktan sonra 4/a’lı olarak, yani eski adıyla SSK’ lı olarak çalışmaya devam etmek isteyenler için belirleyici olan bu kişilerin ilk kez ne zaman sigortalı olduklarıdır.

Örneğin 1 Ekim 2008 tarihinden önce çalışmaya başlamış veya emekli olmuş kişiler, emekli olduktan sonra 4/a’lı, yani bir işverene bağlı olarak çalışmaya devam etmek isterlerse, iki seçenekleri söz konusudur. Ya emekli aylıklarını kestirirler ya da sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışırlar. Sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışan kişilerin ücretlerinden yüksek prim kesintisi olmakla birlikte, söz konusu kişiler emekli aylıklarını almaya devam ederler. Aylığını kestirip çalışan emekli için ise normal bir sigortalı gibi bütün sigorta kollarına prim ödenir der kolaylıklar dilerim.

YORUM EKLE

banner29