AK PARTİ'DE OLANLARA ÖZÜ ÖZÜMÜZE BAKMAK!

   2017 yılı ortalarında başlayan Ak Parti Van teşkilatları özelindeki kongre süreçleri il başkanı atama süreci, ilçe başkanlıkları atamaları, ilçe kongreleri ve 8 Nisan 2018 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ının katılımıyla gerçekleştirilen 6. Olağan Van il kongresinin yapılmasıyla tamamlanmış oldu.

   Çok yoğun geçen bu süreçte yerel siyaset adına birçok şeye şahit olduk. Ak parti özelinde yaşanan her bir gelişme birçoğumuzun gündemini de bir şekilde meşgul etti. İyisiyle kötüsüyle, doğrusuyla yanlışıyla tamamlanan bu süreç hiç şüphesiz akıllarda birçok izle geride kaldı. İsterseniz gelin Ak Parti özelinde yaşanan kongre süreçlerini hızlıca hatırlamaya çalışalım ve bir vatandaş, seçmen gözüyle analiz edelim.

  Her şey, yeniden Ak Parti Genel Başkanı olarak seçilen Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın “teşkilatlarımızda metal yorgunluk var” sözüyle başlamış oldu. Bu tespit ve söylem sonrasında tüm gözler Ak Parti teşkilatlarına çevrildi. Acaba “metal yorgunluk yaşayan” kim veya kimlerdi? Ve yaşanacak değişim süreci Van özelinde Ak Parti teşkilatlarına nasıl yansıyacaktı?

  Bu sorular yerelde de çok hızlı karşılık buldu ve sayısı azımsanmayacak bir kitle tarafından dillendirilmeye başlandı. O günlerde Ak Parti Van İl Başkanı olan Zahir SOĞANDA, çok daha önceden başlayan ve halkın büyük bir çoğunluğunun tepkisini alan tavırları, yaklaşımları ve siyaset tarzı ile hedefteki adam haline geldi.

   Zahir SOĞANDA ve ekibi için yapılan birçok eleştiri ve alındı, alınacak söylemleri kamuoyunun gündemini meşgul ederken Muradiye, Özalp, Saray, Gürpınar, Bahçesaray, Başkale ilçe başkanlarının yeniden mevcut il başkanı Zahir Soğanda ve Ak Parti genel merkezi tarafından kongrelerde aday gösterilmeleriyle ilçe kongrelerinin neredeyse yarısı tamamlanmış oldu. Böylece Zahir Soğanda tüm teşkilatına ve kendisini çok sık eleştiren Van kamuoyuna adeta “ben güçlü bir şekilde görevimin başındayım ve devam edeceğim” mesajı vermiş oldu. Ama aynı zamanda kendisi gibi eleştirilen, itibar kaybına uğramış birçok ilçe başkanın da ak parti kadroları içinde görevlerine devam etmelerine neden oldu.

   Bu süreçte toplumda karşılığı olan, ak parti siyasetine hizmet edecek, teşkilatları halkla buluşturacak ve 2014 yılında kaybedilen belediyeleri 2019 gibi önemli bir süreçte kazanmayı sağlayacak yeni yüzler neden tercih edilmedi?

 Devam eden isimler ilçelerde acaba kime veya neye hizmet edecekti?

 Devam eden ilçe başkanları sahip oldukları delegelerle il kongresine ilerlerken acaba hangi planda görev alacaklardı?

 Tüm bu sorular biraz siyasetle ilgilenen herkes tarafından sorulmaya başlandı.

Ve zaman akıp giderken dilden dile dolaşan birçok gerekçe nedeniyle halkta ve kendi teşkilatında itibar kaybına uğramış Zahir SOĞANDA genel merkez tarafından görevden el çektirilen birçok il başkanından biri oldu.

Bu haber yerelde genel olarak çok olumlu karşılandı ve takdirle karşılandı. Ama sonrasında tüm kamuoyunun aklında bir soru daha belirdi.

Ak Partinin yeni Van İl Başkanı kim olacaktı?

   Çok kapsamlı yapılan temayül yoklamaları ve değerlendirmeler sonrasında Ak Parti genel merkeze davet edilen birçok aday arasından son değerlendirmeler sonrasında Kayhan TÜRKMENOĞLU il başkanı olarak atandı ve hem teşkilat hem de kamuoyu tarafından bugüne kadar çok az rastlanan şekilde çok coşkulu bir şekilde karşılandı. Ve Ak Parti Van teşkilatları adına yeni bir süreç ve yeni bir sayfa açılmış oldu.

  Umut ve coşkuyla karşılanan çiçeği burnundaki yeni il başkanı Kayhan Türkmenoğlu görevi devraldıktan kısa bir süre sonra kongreleri yapılmamış ve ilçe başkan adayları netleşmemiş olan İpekyolu, Erciş, Tuşba, Edremit, Çatak, Gevaş, Çaldıran ilçeleri için yoğun bir değerlendirme süreci işlemeye başladı.

Acaba Kayhan Türkmenoğlu nasıl bir süreç yönetecekti?

   Halkta itibar kaybına uğramış olsalar da mevcut ilçe başkanları ile mi göreve devam edecek yoksa yeni ve toplumda karşılığı olan liyakat sahibi, tecrübeli ve vizyon sahibi kişileri mi teşkilatına kazandıracaktı?

Teşkilatlarda ve kamuoyunda oluşan güçlü değişim talebi acaba nasıl karşılık bulacaktı?

Zahir SOĞANDA döneminde seçilmiş ilçe başkanları yeni il başkanı Kayhan Türkmenoğlu ile ne kadar uyumlu çalışabilecekti?

Tüm bu soruların cevabı merakla beklenirken Kayhan Türkmenoğlu başkanlığında genel merkez ekibi ilk çalışmalarını yapıp kongresi yapılmayan ilçeler için başkan aday adayları belirleyip genel merkeze mülakata davet ettiler. Mülakat sonrası kesin sonuçlar beklenirken son dakikada alınan kararla mevcut aday değerlendirmesine katılan ilçe başkanı aday adaylarının birçoğunun yeterli kriterlere sahip olmadıkları ve değerlendirmenin devam edeceği haberi teşkilat ve kamuoyuyla paylaşılmış oldu.

   Bu aşamada birçok şey konuşuldu. Kayhan Türkmenoğlu’nun süreci etkin yönetemediği, kendisinin Ankara’ya genel merkeze davet ettiği aday adayları arasından en uygun olanı seçmeyip arayışa devam etmesinin mülakata alınan her bir aday adayının itibarına zarar verdiği, bu kararsızlığın teşkilat içinde de birçok kırılmaya ve küskünlüğe neden olacağı birçok kişi tarafından gür bir sesle dile getirildi. Bu dile getirilen konularda elbette ki haklılık payı vardı. Siyaset gibi önemli alanda seçme-değerlendirme aşamaları daha sağlıklı ve etkin bir iletişimle, daha basiretli yönetilmiş olsa, kimseyi zan altında bırakmadan değerlendirmelerde ve tercihlerde bulunulmuş olsa daha iyi olmaz mıydı?

   Elbette ki daha iyi ve daha doğru olacaktı. Ama maalesef olmadı. Ve bu süreçte Kayhan Türkmenoğlu il başkanlığı yolculuğunda ilk yol kazasına uğramış, ilk zorlu sınavından başarısız çıkmıştı.

Süreç devam edip yaklaşık 15 gün sonra sonuçlanan ilçe başkan adayları belirleme süreciyle beraber kongre süreçlerinde bir belirsizlik daha ortadan kaldırılmış oldu. Ama bu yeni bir başlangıcın ve belki de yeni sorunların nedeni olacak sürecinde başlangıcı sayılırdı.

Erciş özelinde ataması yapıldığı haberleri yayılan önceki dönem milletvekillerinden Kerem ALTUN’un iki gün sonra görevden alındığı haberi şaşkınlık yarattı. Ve sebebi tamda anlaşılamadı. Bu kararsız tutumda ak parti teşkilatları açısından yıpratıcı oldu. 

Kayhan Türkmenoğlu ve genel merkez tarafından seçilen ve kongre adayı olarak teşkilatlara takdim edilen ilçe başkan adayları görevlerine son verilen önceki ilçe başkanlarının hazırlamış oldukları delegelerle kongrelerini yapmak için hazırlıklarını başlattılar.

Kendinden emin il başkanı ve ilçe başkan adayları için yeni ve zorlu bir süreç başlamış oldu. İlk olarak Çaldıran ilçe kongresinde muhalif aday ve iki listeyle girilen sıkıntılı ve çekişmeli kongre macerası başlamış oldu. Muhalifler sahip oldukları delegelerle uğramış oldukları haksızlığı telafi edercesine başarı ortaya koydular. Tabi ki bu durum kendi ekibini kurup seçimlere hazırlanmak isteyen yeni il başkanında şaşkınlık ve öfkeye neden oldu.

Ve ilçelerde benzer durumlar tekrarlanmaya devam etti. Çatak ilçe kongresi benzer şekilde muhaliflerin başarısı ile sonuçlandı. Gevaş ise son müdahalelerle kıl payı kurtarıldı. Erciş ise zaten önceki başkanın yeniden ataması sonrası kendi delegeleriyle kongreye gidildiği için fire verilmeden kazanılmış oldu. 

Ama bu sonuç zaten çok önceden belli değimliydi?

   Her ne kadar ilçe başkan adayı tercihi Kayhan Türkmenoğlu ve genel merkeze ait olsa bile delegeler onların kontrolünde değildi. Bu aşamada fazla özgüven ve siyasi basiretsizlik bu sonucun oluşmasına zemin hazırlamış oldu.

Şimdi ne yapılması gerekiyordu?

  Zahir SOĞANDA döneminde yapılmış 6 kongre ve devamında gelen kaybedilmiş Çaldıran ve Çatak ilçeleri Kayhan Türkmenoğlu’nun yönetimindeki il kongresini acaba nasıl etkileyecekti?

   Anlaşılan o ki parti içi çekişmeler, güç ve koltuk mücadelesi, 2019 adına yapılan bireysel veya grup çıkarlarının hesapları devam ettiriliyordu. Dava bilinci ve ilin, bölgenin sorunlarına nasıl çözümler üretiriz, nasıl hizmet getiririz sorusu sorulmuyor kişisel hesaplaşmalar almış başını gidiyordu.

İlimizin siyasi geleceğini, ak parti teşkilatlarını ne bekliyordu?

   Hemen delege sorununa çözüm bulmak ve İpekyolu, Tuşba, Edremit ilçe kongrelerine yeni delegelerle giderek kongreleri güvenceye almak için çalışmalar başlatıldı.

Bu çalışmayla birçok kuliste, özel toplantıda yeni il başkanıyla hesaplaşacaklarını, ilçeleri birer birer ele geçirip en sonunda da il kongresinde muhalif adayla ipi göğüslemek isteyen kimi grupların hayali suya düşmüş, planları bozulmuş oldu.

Delege değişimi sonrasında alınan rahat nefesle gidilen İpekyolu, Tuşba, Edremit kongreleri Kayhan Türkmenoğlu’nun kendi kadrosunun seçilmesini sağlasa da özellikle İpekyolu ilçe kongresinde Burhan KAYATÜRK protokol konuşması için sahneye çıktığında ilin önemli kanaat önderlerinin salonu terk etmeleriyle farklı bir boyut kazandı. Bu protesto Burhan KAYATÜRK adına gelecek benzer protestoların da ilki oldu. İkincisi ise il kongresinde gerçekleşecekti.

Bu protestoları nasıl anlamalıydık?

Yıpranmış, halkta saygınlığını kaybetmiş Zahir SOĞANDA’nın il başkanı olması için ciddi uğraş veren Burhan KAYATÜRK acaba bu tercihi nedeniyle teşkilat içinde artık kabul görmüyor muydu?

  Son 3 seçimde Van Milletvekili olan KAYATÜRK acaba kendisini seçen ve destekleyen teşkilat ve halka sağlıklı ve güven veren bir iletişim kuramıyor muydu?

  Ve zaman hızla akmaya devam etti. Kayhan TÜRKMENOĞLU ak parti adına bugüne kadar yapılmamış kapsamda geniş katılımlı bir VEFA BULUŞMASINI gerçekleştirdi. İl kongresi öncesi geçmiş kırgınlıkları, küslükleri ortadan kaldırmak, parti içinde birlik ve beraberlik mesajları verip teşkilat çalışmalarına güç vermek için çok önemli bir adım atmış oldu. Gördüğümüz kadarıyla da genel olarak ciddi bir memnuniyet elde etmiş oldu.

  Hemen sonrasında ise 8 Nisan 2018 tarihinde gerçekleştirilen 6. Olağan il kongresiyle kongre süreçleri Van adına tamamlanmış oldu.

Sayın Cumhurbaşkanımız ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip ERDOĞAN’IN da katıldığı kongre geniş halk kitlelerinin coşkulu katılımıyla gerçekleşti. Ulaşım konusunda yaşanan onca soruna rağmen kongre salonunda ve çevresinde oluşan kalabalık yıllardır özlemle beklenen RECEP TAYYİP ERDOĞAN’ı bağrına bastı. 2019 adına Van halkının hizmete, dinlenilmeye, değer ve hizmet görmeye ne kadar susadığını ortaya koydu.

Kayhan TÜRKMENOĞLU tek liste ile kongreye girmiş ve mevcut delegelerinin tam desteğiyle yeni il başkanı olduğunu resmi olarak da onaylamış oldu.

Bu aşama da tüm gözler elbette ki yeni yönetim listesine çevrildi.

Acaba listede kimlere yer verildi?

Özellikle toplum nezdinde itibar kaybına uğramış eski yönetimlerden birileri kendilerine yeni listede yer bulabilmiş miydi?

Kayhan TÜRKMENOĞLU tüm farklıkları ile Van’ı kucaklayacak bir yönetim kurabilmiş miydi?

Ve en önemlisi bu yeni kadro 2019 gibi önemli bir süreçte başarılı olabilecek tecrübeli, liyakat sahibi kişilerden mi oluşmuştu?

Tüm bu sorular sorulurken açıklanan liste ile genel olarak yeni yüzlerin yönetime alındığı, toplumun farklı kesimlerinin temsil edilmesi için farklı meslek ve aşiretlerden isimlerin seçildiği görüldü.

   Elbette ki herkesi, her kesimi memnun etmek mümkün değil ama bu konuda daha hassas davranılarak sosyolojik olarak daha fazla çeşitliliğe sahip bir liste elbette oluşturulabilirdi. Böyle bir tercih toplumsal olarak çok daha fazla desteğin alınmasına öncülük edebilirdi.

   Ayrıca siyasete yeni yüzlerle devam edilme kararı doğru olmakla beraber daha tecrübeli, ak parti kültürünü daha iyi bilen, siyaseten daha iyi çalışmalar yapabilecek kişilerden oluşan bir liste oluşturulabilirdi. Ancak ne yaparsanız yapın kimseyi hele ki seçilmemeişleri memnun etmeniz mümkün değildi.

Artık söyleyecek fazla sözümüz yok.

Kayhan TÜRKMENOĞLU ve yeni ekibini zorlu bir süreç bekliyor.

Dünden bugüne gelen sorunlar ve yaklaşan 2019 seçimleri öncesi yeni ekibin işi zor, yükü ağır.

  Hizmete susamış halkımızın beklentilerin karşılanabilmesi için çok çalışılması, yitirilen siyasi itibar ve güvenin hızlıca onarılması gerekiyor.

Halkın umudunu, geleceğini, siyasi temsilini devralan bu yeni yönetin tam bir sorumluluk bilinci içinde, uyumlu ekip ruhu oluşturup gece gündüz demeden çalışması gerekiyor.

Artık yaşadıklarımızdan dersler çıkarmalı, daha güzel yarınlara hep beraber gitmeliyiz.

Siz çalışın ki artık VAN kaybetmesin.

Anlamsız iç çekişmeler, şahsi hesaplaşmalarla zaman kaybetmeyin.

Lütfen yeni bir hayal kırıklığını bizlere yaşatmayın.

Başarı dileklerimizle…

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

YORUM EKLE

banner29