Askerlik borçlanması

SORU:Kanun Kapsamında Askerlik Borçlanması İle İlgili Suallere Cevaben Bir Kaç Soru Cevap Şeklinde Çalışmamız Ve Askerlik Borçlanması nedir.
CEVAP:İlgili Mevzuata Bakıldığında Askerlik Borçlanması, Sigortalı olarak Tescil edilmiş Bulunanların, Er veya Erbaş Olarak silah altında veya Yedek Subay Okulun da geçen sürelerinin Tamamı veya bir kısmı kendilerinin veya hak sahiplerinin Sosyal Güvenlik Kurumuna yazılı talepte Bulunmaları ile borçlandırılması dır. Er veya erbaş olarak silah altında veya yedek subay okulunda geçen sürelerin Borçlandırılması mümkündür. Askerlik yapmayanlar, askerlikten muaf tutulanlar askerlik borçlanması yapamazlar. Askerlik borçlanması en fazla askerlik süresi kadar yapılabilir.
SORU:İhtiyaç Halinde Askerlik Borçlanması Nasıl Yapılır.
CEVAP:İlgililerin Er veya Erbaş Olarak Silah altında veya yedek Subay Okulunda geçen süreleri Sigortalının kendisi Borçlanabileceği gibi, Ölümü Halinde hak sahipleri de Borçlanabilmektedir. Buna göre ilgili Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik Merkezi veya internet ortamından temin edeceğiniz Askerlik Borçlanma Belgesini, bağlı bulunduğunuz askerlik şubesinden tasdik ettirmeniz gerekmektedir. Daha sonra söz konusu belgeyi dosyanızın bulunduğu Yani ikamet ettiğiniz yerin Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü veya Sosyal Güvenlik Merkezi'ne vermeniz ve hesaplanan tutarı ödemeniz halinde gerekli işlemler yapılacaktır.
SORU:Borçlanma Sonucu Çıkan Primler En son ne Zaman ödenmeli.
CEVAP:Sosyal Güvenlik Kurumu Tarafından Hesaplanan prim Borcunun ilgiliye tebliğ Edildiği Tarihten itibaren bir ay içerisinde Kanunen ödenmesi gerekmektedir. Bir ay içinde ödenmeyen borçlanmalar için ise, yeniden başvuru yeterlidir ve herhangi bir Cezai şartı yoktur. Primi ödenmeyen borçlanma süreleri hizmetten sayılmaz der ilgili kanun.
SORU:Söz Konusu Şahıs İçin Askerlik borçlanmasının faydaları nelerdir.
CEVAP:İlgili kanuna göre tespit edilen sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki süreler için borçlandırılma halinde, hem sigortalılığın başlangıç tarihi borçlandırılan gün sayısı kadar geriye götürülür ayrıca Yaş sorunu olanın emekliliğini de olumlu yönde etkiler, hem de prim gün sayısı artar. Ancak askerden önce sigortalı olanlar için sadece prim gün sayısında artış getirir.
SORU:Askerlik borçlanması nasıl hesaplanır.
CEVAP:Askerlik borçlanması, sigortalıların veya hak sahiplerinin prime esas günlük kazanç alt ve üst sınırları arasında olmak üzere, kendilerince belirlenecek günlük kazancın yüzde 32'si üzerinden hesaplanmaktadır. Hesaplama, borçlanma yapılmak istenildiği dönemde geçerli prime göre esas günlük kazancın alt ve üst sınırlarından yapılmaktadır.
SORU:Askerlik Süresinin sadece bir kısmını Borçlanabilir miyim.
CEVAP:Emeklilik için her Zaman uzun Sürelerin Borçlanmasına ihtiyaç olmayabilir. Bu nedenle Askerlik süresinin tamamı yerine sadece bir kısmını borçlanabilirsiniz.İhtiyaç halinde Örneğin yaşlılık aylığı için 60 güne ihtiyacınız varsa askerlik sürenizin iki ayını borçlanmanız yeterli olacaktır.çünkü her askerlik yapan için ihtiyaç halinde kısmı askerlik borçlanma hakkına sahiptir der kanun.
SORU:Daha önce askerlik borçlanması yaptım. Yeniden yapabilir miyim.
CEVAP:Eğer Daha önce Askerlik Sürenizin Tamamı yerine Sadece Bir kısmını Borçlandıysanız askerlik sürenizin kalanı için de yeniden askerlik borçlanması yapabilirsiniz ve Bunun için tekrar ilgili kuruma başvuru yapmanız gerekmektedir.
SORU:Askerlik borçlanması için ödediğim primleri geri alabilir miyim.
CEVAP:Askerlik borçlanmanızın emeklilik tarihinizi etkilemediğini fark ettiyseniz ya da herhangi farklı bir nedenle Sosyal Güvenlik Kurumuna ödediğiniz askerlik borçlanması primlerinizi geri almanız mümkün değildir. Dolayısıyla borçlanma yapmadan önce durumunuzu gözden geçirip iyi bir araştırma yapmanız yada işin ehli birine danışmanız sizin için faydalı olacaktır .
SORU:Askerlik borçlanması yapılan süre emeklilikte son yedi yılın hesabına katılır mı.
CEVAP:Bilindiği üzere bir sigortalı eski adıyla SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı yeni adıyla ise 4/a, 4/b veya 4/c statüsü kapsamlarının ikisinde veya üçünde çalışmışsa, emeklilik aşamasında bu hizmetler birleştirilmektedir. 01.10.2008 tarihinde önce sigortalı olanların söz konusu hizmetlerin birleştirilmesi esnasında ve sgk verilerine göre son yedi yılda hangi sosyal güvenlik kuruluşuna fazla prim ödenmişse o kuruluştan, son yedi yılda eşitlik söz konusu ise en son tabi olunan sosyal güvenlik kuruluşundan emekli olunmaktadır. Diğer bir ifade ile eşitlik halinde son 4 yıl prim ödediğiniz statüden emekli olabilirsiniz. Askerlik borçlanmanızı hangi tarihte yaparsanız yapın, ödediğiniz primler askerlik yapılan döneme sayılmaktadır. Örneğin 12.08.2001-18.01.2002 tarihleri arasında askerlik görevini yapan bir kişi 12.05.2010 tarihinde askerlik borçlanma talebinde bulunmuş olsun. Ödenen tutar kişinin bugün için değil 12.08.2001-18.01.2002 tarihleri arasında hizmeti sayılacaktır. Dolayısıyla askerlik borçlanması emeklilikte son yedi yılın hesabına katılmaz der kanun.Esen kalın...

YORUM EKLE

banner29