BENCE HEM NAMUSSUZ HEM ŞEREFSİZ HEM ADİ BUNLAR!

            Gelenekler bazen insanların kendi arzu ve heveslerine hitap ettiği için devam eder. Esasında örf ve âdetten değil de bazı aymazların bencilliklerinden geleneğe dönüştürülür. Özellikle de geri kalmış bölgelerde hâkim kişiler, bazen ağalar ve zenginler kendilerine göre bir gelenek oluşturup onu yaşatmaya çalışırlar. Tabii toplumsal bir alt yapısı olmadığı için de bu tür talepler gelenekmiş gibi bölgenin imajına da zarar verir.

 


           En tehlikelisi ise bu çirkin geleneği Allah ve resulüne iftira atarak Allah'ın emridir diyerek dini kılıfla da bu toplumu aldatan din tüccarlarının da olduğunu görmek işin en acı tarafı olsa gerek.
Allah'ın halis dinine uymayanlar, geleneği din edindikleri için bu çirkinliğe sessiz kalmaya devam etmektedirler. Bu kötü geleneğe din adına ruhsat veren sahte din adamlarının da deşifre edilmesi ve doğru din anlatımlarının, konuştuklarını yaşayan doğru insanlar tarafından anlatılması lazım.

 


         Bu konuda bütün kesimlere çok iş düşüyor.
Özellikle muhtarlar, aşiretler, din adamları, eğitimciler, güvenlik güçleri ve siyasi partiler önce kendilerini sorgulamalı özeleştiri yapmalı sonra bu yaramızın öncülüğünü yapmalı.
Evet, toplumumuzun en önemli sosyal meselelerinden birini yani nice evlerin yıkılmasına sebep olan, nice canların heba olduğu sorumluluk sahibi herkesin içini acıdan bir meseleden bahsediyorum.
Bunlardan, yani dertlerimizden biri de, kızlarımızın küçük yaşlarda evlendirilmeleri talebidir. Allah aşkına hangi akla ve mantığa sığar ki 10-15 yaş aralığında kızların evlendirilmeleri! Peki, madem kız çocukları bu yaşlarda evlendiriliyor o zaman aynı yaşlardaki erkeklerle evlendirilseler ya!

 


      Bu da yanlış ama zaten kendi akranlarıyla da evlendirilmezler. Çünkü bu kızlar kendi akranlarına değil babaları yaşındaki akreplere verilirler.
Bu akrepler,
Pardon namussuzlar,
Af edersiniz kan emiciler,
Özür dilerim şerefsizler,
Kusura bakmayın adi erkekler,
Kendileri gibi akrep, namussuz, kan emici, şerefsiz, adi babalar veya kardeşler tarafından satılırlar. Alanlar da kendi çocuklarıyla aynı yaşlarda kızları, çoğunlukla da ikinci, üçüncü eş yaparak çocukların hayatlarını karartıyorlar; bir anlık zevkleri uğruna!
Nedeni ne olursa olsun bu evlilikler her iki taraf için de ahlaksızca ve namussuzcadır.
Ve maalesef ülkemizde de bu tür evlilikler yani 13 yaşındaki kız çocuklarının 63 yaşındaki insafsızlarla evlendirilmeleri oldukça da yaygındır. Van ise maalesef başlardadır.
Türkiye genelinde gerçekleşen erken yaşta evliliklerde Van ilinin ön plana çıkan iller arasında bulunması dolayısıyla Vali Mehmet Emin Bilmez himayelerinde Van İl Jandarma Komutanlığı tarafından vatandaşların bilgilendirilmesine yönelik olarak Toplum Destekli Güvenlik Hizmeti modeliyle "Ben Daha Çocuğum" projesinde konuşan Jandarma Astsubay Kıdemli Çavuş İsren Çelik; "TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde 2017 yılında 569 bin 459 evlilik gerçekleşmiş olup, bu evliliklerde damatların 9 bin 867'si, gelinlerin ise 89 bin 852'si 16-19 yaş aralığındadır.

 

 

        Van ilinde ise 2017 yılında 8 bin 779 evlilik gerçekleşmiş olup, bu evliliklerdeki damatların 254'ü, gelinlerin ise 3 bin 10'u 16-19 yaş aralığındadır. Erken yaşta evliliklerin bir sonucu olan erken yaşta gerçekleşen doğumlarda ise Van, Türkiye ortalamalarının üzerinde olup, 2017 TÜİK verilerine göre Van'da gerçekleşen 28 bin 537 doğumun 2 bin 711'i 19 yaş ve altı doğumdur" diyerek bu sorunun sadece Van'a ait olmadığının altını çizdi:

 


       "Erken yaşta evliliğin dünyanın her bölgesinde gözlemlendiğini, ancak özellikle az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerde daha yaygın ve yoğun olarak yaşanmakta olduğunu bunun sebepleri arasında; ekonomik yetersizlik, yanlış ve eksik bilgilerden kaynaklanan geleneksel ve dini inançlar, eğitimsizlik, aile içi şiddet, toplum baskısı, mülkiyet unsuru gibi sebeplerle ortaya çıkmaktadır."

 


       Ne diyelim? İnsan çok üzülüyor. Ancak bu hassas meselenin Valilik, üniversite ve güvenlik kuvvetleri nezdinde ele alınmasını da takdir etmek lazım. En azından bu tür çabalar insanlarda bir farkındalık oluşturarak baskıya dönüşmesi önemli. Bu vesileyle emeği geçenleri kutlamak isterim.
Bir an önce bu tür uydurulmuş ve bencillere hizmet eden bu tür sahte geleneklerin de bitmesi dileğiyle…

YORUM EKLE

banner29