BEYAZ MASA VE ŞİKÂYET HATTI NEDİR?

       Çok istiyoruz Van’ımızın gelişmesini. Her fırsatta Van hak ettiği yerde olmalı istihdam alanları oluşturulmalı diye çoğu zaman feveran ediyoruz. Hatta turizm bacasız fabrikadır diyoruz.

Yaz ve kış turizmini canlandırmalıyız diyoruz. Yani diyoruz ki diyoruz. Ancak kendimizi bu konuda eğitmek için aynı söylem duyarlılığını gösterebiliyor muyuz, acaba?.

Anlık para kazanma hırsı….

Sadece ben kazanayım bencilliği…

Çok paraya ulaşayım ihtirasları…

 

 

Ya da herkesin kazanmasındansa belli bir iki sektörün kazanması çabası….

Yani sadece kendini düşünme hatalarının Van iline verdiği zararları iyi hesaba katmalıyız.

Ve yıllardır diyoruz; gelen turistlere iyi davranalım, fahiş fiyatlarla ticaret yapmayalım,

Konaklama alanları, ulaşım araçları, yeme içme gibi şartları oluşturalım.

En önemlisi hiçbir sektörde kimseye çeteleşme imkânı vermeyelim yapanlar varsa hemen gerekenler yapılmalı deriz. Buna benzer çok şey deriz ki deriz….

Dostlar bizler çok şey deriz ama uygulamaya gelince yapmayız fırsatçılar yine bir şehrin gelişmesinin önünde engel olur, sulandırır biz uyanana kadar iş işten geçer artık yapılan müdahalelerde işe yaramaz.

Çünkü gömleğin ilk düğmesi daha baştan yanlış bağlanmış ta ondan…

 

 

Yüzyıllık dostluğun bir göstergesi olan Türkiye-İran dostluğu ticaretten ve ekonomik ilişkilerde ne yazık ki istenilen seviyede değil.

Ancak turizm açısından her defasında İranlıların ilk tercihi ya da gidiş güzergâhı Van oluyor. Van’ı da sevdiğini ifade eden İranlıların Van’dan beklentileri de var...   Son yıllarda Van’a akın akın gelen, kentin ekonomisine can suyu olan İranlılar kentin turist rakamlarına katkı sunmaya devam ediyor.

Kıymetli dostlar gelin daha işin başındayız şehrimizin gelişmesi ve esnafımızın genel anlamda insanımızın kazanması için hepimizin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirelim.

Biz kısa zamanda kaybetsek  de şehrimiz kazanacak diye sekteye uğratmayalım ve uzun vadeli düşünelim! Göreceksiniz hepimiz, geleceğimiz kazanacak.

 

 

Yerli yabancı turist konusunda farklı argümanlar kullanmalıyız.

İranlı turistlerin son dönemde Van'a gösterdikleri ilgiyi geniş kapsamlı düşünmeliyiz. Tam 40 yıldır hasret kaldığımız, istediğimiz, bütün yöneticilerimize açın bu sınırları İranlı turistler gelsin diye talepte bulunduğumuz fırsat kaç yıldır şehrimizde yaşanıyor.

İran'dan rekor sayıda ziyaretçi kabul ediyoruz. Gün geçtikçe özellikle İranlı turist sayısının arttığını görüyoruz. Eğer biz bütün Van halkı olarak bu durumun kıymetini bilmez isek bu günleri çok ararız diye uyarmak istiyorum.

Ziyaretçilerin çoğu azımsanmayacak derecede nakit para bırakırken, pek kimsenin umurunda değil gibi.  Van Valisi Sayın Bilmezin gerek İranlı turistlerle ilgili hassasiyeti gerekse yatırımcıya yönelik çabalarını biliyorum. Samimi bir çaba var ve bu çabanın bence kısa, orta, uzun vadede karşılığını bu şehir alacak. Yeter ki biz Van halkı olarak ta biraz emek verelim.

İranlılar Van’a neden gelsin, İranlılar Van’a neden geliyor, yâda, İranlı turistlerin Van'a olan ilgisinin nedenlerini kendimize sormalıyız ve empati kurmalıyız.

Bazıları, turistik yerler için geliyor. Bazıları eğlence için geliyor.

 

 

Yeterli tur organizasyonları olmadığı için İranlılar Van’da iki gün kalabiliyor.

Diğer illere gitmek zorunda kalıyorlar bu ifade İranlılara ait bilesiniz.

Van’ın bütün turizm özelliklerini ve potansiyellerini bir programa dâhil etmeliyiz konaklama gün sayısını bir hafta, on güne çıkarmalıyız yani üzerinde çalışma yaparak kafa yormalıyız ama hemen oyalamadan.

Bazıları da alışveriş merkezlerini seviyor ve bavullarını İran'dakinden çok daha ucuza alabildikleri giysilerle dolduruyor.

Ancak, çoğu biraz rahatlamak için geliyor. Açıkçası herkesin bahsettiği İranlılar rahatına düşkün bir topluluk. O zaman bizde başta ulaşım sonra konaklamada gerekeni yapmalıyız.

 

 

Değerli dostlar yapılan araştırmaya göre İranlıların en çok şikâyet ettiği ulaşım sorunu. Sonra bazı otellerin birçok anlamda yetersizliği.  Ve sınırdaki gecikmeler davranış biçimleri konusunda daha kibar olunabilir şikâyetleri var.

Bizler hemen başımızı önümüze eğerek özeleştiri yapalım bizden nelerin talep edildiğini bilelim sorunları giderelim.

İranlı turistlerin ilimizde en iyi şekilde ağırlanması için büyük çalışmalar yapan Van valisi Sayın bilmezin bir Vanlı olarak vana ekonomik olarak çok katkı sunan İranlı turistlerin sorunlarını çözmesini rica ediyorum.

Değerli Van halkı, Van insanı kazansın diye Valiliğimiz İran ile sınır şehirlerinde ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerin artması için yoğun çaba gösterdi. İran ile defalarca karşılıklı ziyaretler gerçekleştirildi.

Özellikle Tebriz, Urumiye gibi büyük şehirlerde Van ve Van Gölü havzası anlatıldı.

 

 

Tahran Turizm Fuarı'na katılarak, Van tanıtıldı.  Bu kadar emeğin karşılığı Van halkında da karşılık bulmalı.

Yerel ve ulusal dinamiklerimiz bu konuda doğru politikalar geliştirmeli.

İranlılar Van’ı kendi ilimiz gibi görüyoruz yetkililerden ilgi bekliyoruz ve yeşil alan parklar istiyoruz diyorlar.

Sayın Valimiz Mehmet emin bilmez beyden özellikle ricamdır özellikle bu iki hatta üç sorunu Van’ın kazanması için çözün bu sorunu lütfen. Açıkçası Valilik ve belediyeyi göreve davet ediyorum.

Kapıköy sınır kapısı simsarlardan kurtarılmalıdır. Yolcu indir bindir mantığı ile bir şehir turist ağırlayamaz bu ilkel yöntemlerle Van ilimize zarar veriyoruz beyler. Daha önce TV haberlerinde kapı köydeki bu iğrenç görüntüleri sıkça ekranlara taşımıştım.

Eğer turistin başka illere kaymasını istemiyorsak belediye yâda valiliğe ait şehirlerarası otobüslerle HAVAŞ gibi şık temiz, nezih beş altı otobüsle gelen turistleri kapıdan alsın şehrin belli önemli noktalarına indirsin. Tekrar belirtiyorum en çok şikâyet yukarıda bahsettiğim ulaşım, ikincisi bazı otellerin birçok sorunu ve sınırda karşılamada sözlü ve bedensel davranış biçimleri.

Lütfen Vanlı kardeşlerim günü kurtarmayalım uzun vadeli düşünelim sadece kendini düşünenler kaybedecek.

Benim önerilerime gelince:

 

 

Çok acilen İranlılar veya turistlerin hepsi için bir BEYAZ MASA kurulmalı!

İranlıların anında ulaşabilecekleri bir telefon hattı oluşturulmalı. Bu hat, daha İranlılar sınırı geçerken kendilerine takdim edilmeli! Eğer varsa şikâyetler anında değerlendirilmeli ve hemen işleme konulmalı: fahiş fiyat, rahatsızlık, hırsızlık, her ne türlü sorunlar varsa BEYAZ MASA tarafından ısrarla takip edilmeli!

Sadece bu iki önerim gündeme alınsın Van’da bu sorun % 90 çözülür.

Sayın Valim ve yetkililere saygılarımla…

YORUM EKLE

banner29