Çok Sık Sorulan Sorular

4857 SAYILI İŞ KANUNU KAPSAMINDA OKURLARIMIZDAN ALDIĞIMIZ SORULARA CEVABEN:

SORU:(1)Hocam İşçiler deneme süresi veya başka bir gerekçe ile sigorta bildirimi yapılmaksızın iş verence çalıştırılabilir mi?

CEVAP:Merhaba Sevgili Okurumuz. Çalışanların işe başlama tarihinden itibaren çalıştıkları sürece sigorta bildirimlerinin yapılması ve gerekli sigorta primlerinin ödenmesi esastır. İş sözleşmesinde deneme süresi düzenlenmiş olması veya başka bir nedenle sigorta bildirimi yapılmaksızın iş verence  işçi çalıştırılamaz. Sigorta bildirimlerinin yapılmaması veya eksik bildirim hallerinde, bağlı bulunulan Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne/Sosyal Güvenlik Merkezine başvurulması gerekmektedir ihmali durumunda veya aksi halde iş veren sorunlarla karşı karşıya kala bilir.

 

SORU:(2)İyi çalışmalar Yasin bey Bir İş verenin Beraberinde çalışan kadınlara erkeklerden daha az ücret ödemesi kanuna uygun mudur veya kanunda yeri var mıdır saygılar? 

CEVAP:Saygıdeğer Okurum Hiç Bir İş veren, Biyolojik veya işin Niteliğine ilişkin sebepler (yani olağan durumlar hariç)  zorunlu kılmadıkça, bir işçiye, iş sözleşmesinin yapılmasında, şartlarının oluşturulmasında, uygulanmasında ve sona ermesinde, cinsiyet veya gebelik nedeniyle doğrudan veya dolaylı farklı işlem yapamaz der kanunlarımız .

 

SORU:(3) Sn Hocam lütfen sorumu cevaplar mısınız şimdiden teşekkürler hocam. Kadın işçi eşiyle aynı gece vardiyasında çalıştırılabilir mi?

 

CEVAP:Merhabalar Hanım kardeşim okurlarımızdan aldığımız her sorunun kıymetli ve önemli olduğunu bilir zaman bulduk ca da cevaplamaya çalışıyoruz bu konuda müsteri olunuz.Evet Kadın işçinin eşi de aynı iş yerinde veya bir başka iş yerinde gece postasında veya vardıyasın da çalışıyor ise, kadın işçinin talebi halinde, iş veren onun gece postasını eşininki ile aynı gece postasına rastlamayacak şekilde düzenlemek zorundadır. (Yada aksini istiyorlarsa) Aynı şekilde kadın işçi eşi ile aynı gece postasında çalışmak ister ise iş veren bu talebi imkanlar dahilinde yerine getirmek zorundadır.

 

SORU:(4)Yasin bey Çalışan İşçinin Ücret Alacaklarında Zaman aşımı süresi var mıdır varsa ne kadar dır?

 

CEVAP:Evet.İşçinin Tabi Olduğu 4857 sayılı İş Kanununun 32’nci maddesinde ücret alacaklarının 5 yıllık zaman aşımına tabi olduğu belirtilmiştir buna göre işçi doğru anlamda alacaklarını takip etmeli ve haklarını bilmelidir.

 

SORU:(5) Hocam yaklaşık 11 yılık çalışanım bu aralar işimle ilgili sorunlar yaşıyorum ve İşverenin iş güvencesi olan bir işçiyi işten çıkarmasındaki usul nedir?

CEVAP:Kıymetli kardeşim öncelikle size tavsiyem malumunuz bu aralar işsizlik hat safada iş verenin izle diyalokla gidereceğin iz proplem se iş verenin izle konuşmanızı öneririm. İşveren fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır. Hakkındaki iddialara karşı savunmasını almadan bir işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi, o işçinin davranışı veya verimi ile ilgili nedenlerle feshedilemez. Ancak, işverenin İş Kanunu 25 inci maddenin (2) numaralı bendi şartlarına uygun fesih hakkı saklıdır der kanunlarımız esen kalın...

YORUM EKLE

banner29