Doğum borçlanması

SORU:Kanun Kapsamında Doğum borçlanması nedir.
CEVAP:İlgili Kanun Kapsamına Bakıldığında Kadınlar İçin Doğum Borçlanması bir hizmet borçlanması türüdür.
Kanun gereği verilen ücretsiz doğum ya da analık izni süreleri ile 4/a (SGK) statüsü kapsamındaki sigortalı kadının, iki defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla hizmet akdine istinaden işyerinde çalışmaması ve çocuğunun yaşaması şartıyla talepte bulunulan süreleri, kendilerinin veya hak sahiplerinin yazılı talepte bulunmaları ve talep tarihinde 82. maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt ve üst sınırları arasında olmak üzere, kendilerince belirlenecek günlük kazancın yüzde 32'si üzerinden hesaplanacak primlerini borcun tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde ödemeleri şartı ile borçlandırılarak, borçlandırılan süreleri kanunen sigortalılıklarına sayılır.
 
SORU:Doğum borçlanması nasıl yapılır.
CEVAP:Kanunları gereği ilgililere verilen ücretsiz doğum izni ya da analık izni süreleri örneği SGK tarafından hazırlanan hizmet borçlanması başvuru belgelerine göre sigortalılar ve hak sahipleri tarafından sosyal güvenlik il müdürlükleri veya sosyal güvenlik merkezlerine evrakla yapılır.
 
SORU:Doğum borçlanmasının faydaları nelerdir.
CEVAP:1 Ekim 2008 itibariyle uygulamaya giren doğum borçlanması, erkekler için uygulanan askerlik borçlanmasına benzer bir şekilde düşünüldü. Doğum yaptığı için çalışma hayatının ve dolayısıyla sosyal güvencenin dışında kalmış annelere, iki çocuk için ikişer yıldan 4 yıl borçlanma hakkı tanındı. Böylece çocuk sahibi olmanın anneler için bir dezavantajı giderilirken, çocuklarına zaman ayırmaları da teşvik edilmiş oldu. İlgili kanuna göre doğum borçlandırılması yapan kişinin prim gün sayısına eklenerek emekliliğine daha erken kavuşması sağlanıyor.
 
SORU:Doğum borçlanması nasıl hesaplanır.
CEVAP:Doğum borçlanması, sigortalıların veya hak sahiplerinin prime esas günlük kazanç alt ve üst sınırları arasında olmak üzere, kendilerince belirlenecek günlük kazancın yüzde 32'si üzerinden hesaplanmaktadır. Hesaplama, borçlanma yapılmak istenildiği dönemde geçerli prime göre esas günlük kazancın alt ve üst sınırlarından yapılmaktadır.
 
SORU:Doğum izni süresinin sadece bir kısmını borçlanabilir miyim.
CEVAP:Emeklilik için her zaman uzun sürelerin borçlanmasına ihtiyaç olmayabilir. Bu nedenle doğum izni süresinin tamamı yerine sadece bir kısmını borçlanabilirsiniz. Örneğin yaşlılık aylığı için 90 güne ihtiyacınız varsa doğum izni sürenizin üç ayını borçlanmanız yeterli olacaktır.
 
SORU:Daha önce doğum borçlanması yaptım. Yeniden yapabilir miyim.
CEVAP:En fazla iki ayrı doğum izni için borçlandırma yapabilirsiniz. Eğer daha önce doğum izni sürenizin tamamı yerine sadece bir kısmını borçlandıysanız doğum sürenizin kalanı için de yeniden doğum borçlanması yapabilirsiniz. Bunun için tekrar başvuru yapmanız gerekmektedir.
 
SORU:Borçlanma sonucu çıkan primler ne zaman ödenmeli.
CEVAP:Bakıldığında Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hesaplanan prim borcunun ilgiliye tebliğ edildiği tarihten itibaren bir ay içerisinde ödenmesi gerekmektedir. Bir ay içinde ödenmeyen borçlanmalar için ise, yeniden başvuru yeterlidir ve herhangi bir cezai şartı yoktur. Primi ödenmeyen borçlanma süreleri hizmetten sayılmaz.
 
SORU:Doğum borçlanması için ödediğim primleri geri alabilir miyim.
CEVAP:Doğum borçlanmanızın emeklilik tarihinizi etkilemediğini fark ettiyseniz ya da herhangi farklı bir nedenle Sosyal Güvenlik Kurumuna ödediğiniz doğum borçlanması primlerinizi geri almanız mümkün değildir. Dolayısıyla borçlanma yapmadan önce durumunuzla ilgili iyi bir araştırma yapmanız meslektaşlarımızın birinden de yardım almanız faydanıza olacaktır der kolaylıklar dilerim.

YORUM EKLE

banner29