Emekli sandığı çalışanlarının soruları

SORU:Yasin bey Ben Emekli Sandığından aylık almakta olan Vazife malulü yüm. 4/a (SSK) veya 4/b’ye (BAĞ-KUR) tabi bir göreve başlamam halinde vazife malullüğü aylığım kesilir mi Ensar.

CEVAP:Merhaba Kıymetli okurumuz Ensar Bey Kesinlikle Tarafınıza Verilen Aylığınız hiçbir suretle kesilmeyecektir; Ancak Sizin İçin 4/a (SSK) veya 4/b (Bağ/Kur) kapsamında bir işe başlamanız halinde iş kazası ve meslek hastalığı sigortası hükümleri uygulanacaktır Ve Ayrıca Genel sağlık sigortası pirimi kesilmez.

SORU:Yasin bey Hocam Ben Muzaffer.4/a’dan (SSK) malulen emekli oldum. Diyaliz hastasıyım ve % 70 özürlü raporum var. Emekli Sandığı Emeklisi iken ölen babamdan erkek yetim aylığı alabilir miyim.

CEVAP:Merhaba Okurumuz Muzaffer bey Erkek yetimlere Emekli Sandığı Kanununa göre aylık bağlanabilmesi için; malullük ve muhtaçlık Şartları İle birlikte aranmaktadır. 4/a’dan (SGK) emekli aylığı aldığınız için muhtaç olamayacağınız dan,Dolayı tarafınıza aylık bağlanması mümkün değildir.

SORU:Merhaba Hocam Malullük aylığı alıyorum, (SSK) tabi işe girmem halinde aylıkları m kesilir mi Ayrıca 01-Ekim-2008 tarihinden önce Emekli Sandığı Kanununa göre malullük aylığı alıyorum. 4/a’ya (SSK) tabi işe girmem halinde aylıkları m kesilir mi şimdiden Teşekkürler Nihat.

CEVAP:İyi Çalışmalar Nihat bey Bakıldığında 4/a’ya (SSK) tabi işe girmeniz halinde aylığınız kesilmez. Ancak devlet memuru olmanız halinde aylıklarınız kesilir der ilgili kanun.

SORU:Hocam İbraname İmzalayan İşçi İş verende ki Haklarını Alabilir mi.

CEVAP:Kıymetli Okurumu Baktığımızda İş hukukunda ibraname,  işçi ile işveren arasındaki iş ilişkisi sebebiyle doğan belli borçların bir sözleşme ile sona erdirilmesidir. Kanunda Buna ibra sözleşmesi denir. İbraname imzalayan işçi dava açabilir ve kıdem tazminatını ile işçilik alacaklarını alabilir.

İbraname ile borç ilişkisi ortadan kalkmaz. İbra sözleşmesi, borç ilişkisinden doğan belirli bir borca ilişkin yapılır. Örneğin iş sözleşmesinde işverenin işçiye ücret ödeme borcu vardır. İşveren işçiyle ödenmeyen ücret alacaklarına ilişkin ibraname imzalarsa bu durumda belirlenen borçlar ortadan kalkar. Ancak bu durum işçinin Kıdem tazminatı  veya fazla mesai alacaklarını etkilemez. İbraname sadece tarafların anlaştığı borçları sona erdirir. Bu bakımdan ikale ibraname sözleşmesinde  ayrılır. İbraname ile sadece doğmuş alacaklar ortadan kaldırılabilir. Örneğin işveren ile işçi arasında yapılacak bir ibra sözleşmesi işçinin üç ay sonraki ücret alacakları için yapılamaz. Çünkü bu alacaklar daha doğmamıştır.
İş hayatında işçiler işten ayrılırken çoğu zaman işverenlerce ibraname imzalanması konusunda baskı görür. Kimi işçiler işverenin baskısından, imzalamazsa tekrar iş bulamayacağı korkusundan vb. sebeplerle ibraname imzalamak durumunda kalmaktadır. Aynı şekilde çoğu kişi ibraname imzaladıktan sonra haklarını alamayacaklarını düşünür. Halbuki 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 420.maddesinde ibranamenin geçerlilik şartları açıkça belirtilmiştir. Bu şartlara aykırı yapılan ibraname ler geçerli değildir ve hüküm doğurmaz. Bu sebeple geçersiz bir ibranameyi imzalayan işçi haklarını kaybetmez.

SORU:İyi Çalışmalar Yasin bey Tatil günlerinde fazla çalışma yapan bir işçinin, bu çalışma karşılığındaki ücreti nasıl hesaplanmaktadır.

CEVAP:Merhaba Okurumuz Ulusal bayram ve genel tatil günlerinin ücretleri herhangi bir çalışma karşılığı olmaksızın çalışanlara ödenmektedir. Söz konusu günlerde yasal düzenlemelerle açıklanan esaslara dayalı olarak fazla çalışma yapılması durumunda, bu çalışma karşılığında bir günlük fazla çalışma ücreti ödenecektir. Böylece, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışan işçi, çalıştığı her tatil günü için 2 günlük ücrete hak kazanacaktır. Ücretleri aylık “maktu” olarak belirlenmiş olan, ay içerisinde bazı günlerde çalışılmasa bile aynı ücreti ödenen işçilere, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmamaları durumunda, almakta oldukları aylık “maktu” ücretlerinin dışında herhangi bir tatil günü ücreti ödenmemektedir. Aylık “maktu” ücret esasına dayalı olarak çalışan işçilerin ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmaları durumunda, çalışılan her tatil günü için bir günlük fazla çalışma ücreti ödenecektir der ilgili kanunlar.Kolaylıklar Diliyorum...

YORUM EKLE

banner29