Emeklilerimize kulak verelim…

  SORU:Yasin bey Yaklaşık 9 Aydır Emekliyim tüm Sigorta Kollarına tabi olarak Çalışmaya başladım ve Emekliye Ayrıldım. Tekrar Emekli Aylığım nasıl bağlanır.
  CEVAP:Saygıdeğer Okurumuz Durumunuzla İlgili Bilgi Sahibi Olmamakla Beraber Bakıldığında Yaşlılık aylığı Kesilenlerden, işten Ayrılarak veya iş yerini Kapatarak yeniden Yaşlılık aylığı Bağlanması için yazılı istekte bulunanlara, yazılı istek tarihini takip eden ödeme döneminden itibaren yeniden yaşlılık aylığı bağlanır.

  SORU:Hocam Kısmi askerlik borçlanması yapabilir miyiz.
  CEVAP:Evet 01.Ekim.2008 tarihinden itibaren Kanunen İlgilinin ihtiyacı kadar kısmi askerlik borçlanması hakkı verilmiştir ve emekli hesaplama işlemleri sonucu diyelim ki söz konusu şahsın 32 güne ihtiyacı mı var derhal bulunduğu ilin sosyal güvenlik noktasına baş vurarak eksik günlerini borçlanmasında hiç bir sorun yoktur.

    SORU:Şahsıma Ait Yaşlılık toptan ödemesi aldım, ihya yapabilir miyim veya böyle bir hakkım var mı.
CEVAP:Evet Baktığımızda 5510 sayılı Kanuna göre toptan ödeme yapılarak hizmetleri tasfiye edilmiş bulunanlardan, yeniden bu Kanuna tabi olarak malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olanlar, yazılı olarak ilgili kuruma müracaat etmeleri halinde ihya işlemi yapılır der kanun.

  SORU:Hocam Hayırlısı ile Biz Çalışanlara.Verilecek Yeni Kadroların Çalışmaları ile İlgili Tabi Tutulacağımız Sınavın gerçekleştirilmesin de ki durumu ve ilanı Nasıl Olacak.
  CEVAP:Kıymetli Okurumuz Baktığımızda Geçen Ocak Ayı İçinde Basında Ve Resmi Gazete'de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan Hizmet Alımı Sözleşmeleri Kapsamında Çalıştırılmakta Olan İşçilerin Sürekli İşçi Kadrolarına Veya Mahalli İdare Şirketlerinde İşçi Statüsüne Geçirilmesine İlişkin 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Geçici Maddelerini irdelerken siz ve sizin durumunuzdaki lerin hakları ve hangi şartlarda istihdam olacakları açık bir şekilde belirlenmiştir Maddelerinin Uygulanmasına Dair Usul Ve Esaslar hakkında. Yönetmelik Basında yayımlanmıştır ve İlgili

   39.Maddede -

   (1) Hak sahibi işçilerin işçi statüsüne geçirilmesine ilişkin sınav; yalnızca yazılı, yalnızca sözlü, yalnızca uygulamalı şekilde yapılabileceği gibi yazılı ve sözlü, sözlü ve uygulamalı şekillerde de yapılabilir. Uygulanacak sınav yöntemi idarenin atamaya yetkili amirinin veya idarenin şirketinin en üst yöneticisi tarafından belirlenir. Beden gücüne dayanan işlerde çalışanlara uygulamalı sınav yapılması esastır. Sınava katılacakların görev yaptıkları alanlar dikkate alınarak farklı işlerde çalışanlara farklı yöntemde sınav uygulanabilmesi mümkündür.
  (2) Sınavların yeri, günü ve saatine ilişkin bilgiler ilgili idarenin veya idarenin şirketinin internet sayfasında ilan edilir. Yapılan ilan tebliğ hükmüne geçer, ilgililere ayrıca tebligat yapılmaz.
  (3) Sınav soruları çalışanların iştigal ettiği konulardan seçilir. Yazılı sınav, sınav kurulu tarafından yüz puan üzerinden değerlendirilir ve tutanağa geçirilir. Sınavda başarılı sayılmak için en az elli puan almak şarttır. Sözlü veya uygulamalı sınavda adaylar "başarılı" ya da "başarısız" olarak tutanağa geçirilir.
  (4) Sınavın yazılı ve sözlü sınav şeklinde yapılması halinde, adayın işçi statüsüne geçirilebilmesi için yazılı sınavdan en az elli puan alması, sözlü sınavda da başarılı bulunması şarttır.
  (5) Sınavda başarılı ve başarısız olanlar sınav kurulu tarafından idarenin veya idarenin şirketinin internet sayfasında ilan edilir. İlan tebligat yerine geçer, ilgililere ayrıca tebligat yapılmaz.
  (6) Sınavlarda sorulacak sorular, valilikler tarafından çalışanların iştigal ettikleri görevlerle ilgili konularda, yürütmekle yükümlü oldukları vazifelerdeki yetkinliklerini ölçmeye yönelik ve eğitim düzeylerine uygun olarak hazırlanıp sınav kurullarına gönderilen sorular içerisinden seçilir.

  SORU:Yeni Verilecek Sürekli işçi kadrolarına geçirilenlerin mali ve sosyal haklarının belirlenmesi durumu nasıl olacak.
  CEVAP:Bakıldığında 21.Madde de

  (1) Sürekli işçi kadrolarına geçirilenlerden, geçiş işlemi yapılırken mevcut işyerinin girdiği işkolunda kurulu işyerinden bildirilenlerin ücreti ile diğer mali ve sosyal hakları, bu Usul ve Esasların 3 üncü maddesinde belirtilen idarelerde geçişten önce alt işveren işçilerini kapsayan, Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlanan ve süresi en son sona erecek toplu iş sözleşmesinin bitimine kadar bu toplu iş sözleşmesinin uygulanması suretiyle oluşan ücret ile diğer mali ve sosyal haklardan fazla olamaz.
   (2) Sürekli işçi kadrolarına geçirilenlerden; geçişten önce toplu iş sözleşmesi bulunmadığından kadroya geçirildiği tarihte yürürlükte olan bireysel iş sözleşmesi hükümlerinin geçerli olduğu işçiler ile geçiş işleminden önce yapılan ve geçişten sonra yararlanmaya devam ettiği toplu iş sözleşmesi bulunmakla birlikte bu Usul ve Esasların 3 üncü maddesinde belirtilen idarelerde alt işveren işçilerini kapsayan, Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlanan ve süresi en son sona erecek toplu iş sözleşmesinin bitiminden önce toplu iş sözleşmesi sona eren işçilerin ücreti ile diğer mali ve sosyal hakları, bu madde kapsamındaki idarelerde geçişten önce alt işveren işçilerini kapsayan, Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlanan ve süresi en son sona erecek toplu iş sözleşmesine göre belirlenir.
   (3) Bu Usul ve Esasların 3 üncü maddesinde belirtilen idarelerde; 18/10/2012 tarihli ve 6356 sayılı Kanunun geçici 7 nci maddesinde belirtilen mevcut iş yerleri bakımından anılan Kanuna uygun olarak yetki başvurusunda bulunulabilir, ancak geçişi yapılan işçiler için yeni tescil edilen iş yerlerinde, geçişten önce alt işveren işçilerini kapsayan, Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlanan ve süresi en son sona erecek toplu iş sözleşmesinin sona erme tarihinden sonra yetki başvurusunda bulunulabilir der kolaylıklar diler yeni kadro alacak tüm çalışanlarımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum...

YORUM EKLE

banner29