Engelli çalışanın teşvik girişi nasıl yapılır?

   SORU:Yasin bey Kontenjan Fazlası Engelli Çalışanın Teşvik Girişi Nasıl Yapılır veya nereye baş vurmamız gerekir Şahin.
CEVAP:Merhaba Şahin bey baktığımız da 4857 sayılı iş Kanunun 30 uncu maddesinin altıncı fıkrası uyarınca sigorta primi teşvikinden yararlanmak isteyen iş verenlerin, sgk  munun e-Bildirge programında yer alan “Engelli ve İşsizlik Teşvik Yönetimi” programı vasıtasıyla, istihdam edilen ve teşvik kapsamında bildirilmek istenen engelli sigortalıları sisteme kaydetmek suretiyle aylık prim ve hizmet belgelerini 4857 sayılı kanun...numarasını seçerek göndermeleri sağlanmıştır yada bulunduğunuz ilin veya ilçenin sosyal güvenlik müdürlüklerine baş vura bilirsiniz .

SORU:Merhaba Hocam Sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlar ile yurt dışında çalışan sigortalılarla ilgili olarak 5510 sayılı teşvikinden yaralanabilirler mi.
CEVAP:Kıymetli Okurumuz Kanunen Beş puanlık indirimden sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlar ile yurt dışında çalışan sigortalılardan dolayı yararlanmak mümkün değildir der ilgili kanun.

SORU:Yasin bey 17 yaşında işe başlamış bir çalışan işçi  için 18 yaşında teşvikten faydalanabilir diye birşe varma ayrıca bu bir yıllık süre teşvikten faydalanma süresine dahil edilirmi.
CEVAP:Merhaba okurumuz söz konusu yaş yani 18 yaşın doldurulduğu tarihten itibaren 4447 sayılı kanunun geçici 10 uncu madde kapsamında teşvikten yararlanılması mümkündür.18 yaşın doldurulduğu tarihe kadar geçen süre teşvik süresinden sayılır iyi çalışmalar.

SORU:Hocam ben küçük ölçekli iş verenim ve kanunlar kapsamında bizler de teşvikten diğer iş verenler gibi yararlana bilir miyiz.
CEVAP:Merhaba İşveren Okurumuz bu önemli ve her iş vereni ilgilendirdiği için sorunuzu çok makbul bulmamla beraber kanun kapsamını ve sosyal güvenlik kurumunun verilerine göre sizlere aktarmaya çalışacağım Evet bakıldığında  4/1-a kapsamındaki sigortalı çalıştıran özel sektör işverenleri teşvikten faydalanabilmektedir. 5335 sayılı sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamındaki iş yerleri, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ile 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamındaki alım ve yapım işlerinde, 4734 sayılı Kanundan istisna olan alım ve yapım işleri iş yerlerinde, uluslararası anlaşma hükümlerine istinaden yapılan alım ve yapım işlerine ilişkin iş yerlerinde çalıştırılan sigortalılardan dolayı bu teşvikten yararlanılamaz der.

SORU: Hocam ben basında yazınızı okudum ve adresinizi aldım size sorum Babam vefat etti ama hiçbir güvencesi yoktu acaba annem dul aylığı alabilir mi.
CEVAP:Merhaba kıymetli kardeşim başınız sağ olsun Herhangi bir şekilde çalışması bulunan ve dul aylığı bağlanabilmesi için gerekli olan hizmet süresini de tamamlayanların vefatlarında dul aylığı bağlanabilir. Ancak Hiçbir sosyal güvencesi olmayanların vefatlarında dul eşlerine ve yetim çocuklarına aylık bağlanmaz.
Ancak, 2022 sayılı yaşlılık kanununda 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanundan yararlanabilmek için ilgili Kaymakamlığa veya sosyal yardımlaşmaya gidin sizi yönlendirir ler şayet bir sonuç almazsanız tekrardan yazın size nereye nasıl baş vuracağınızı aktaracağım esen kalın.

SORU:Hocam bedenen çalışan işçi ve aldığı İstirahatli süreler için de 6111 teşvikinden faydalana bilir mi.
CEVAP:İyi istirhat lar sevgili okurumuz  4857 sayılı Kanunda çalışmış süreler gibi değerlendirilerek ücreti ödenen süreler haricindeki fiilen çalışılmayan örneğin sigortalıların istirahatli oldukları sürelere ilişkin işverenlerce ücret ödenmesi halinde, bu ücretlerden dolayı 6111 teşvikinden yararlanılması mümkün bulunmamaktadır.

SORU: Yasin bey merhabalar ben iş verenim  ve beraberimde çalışan Engelli kardeşimiz var fakat sosyal sigortalar kurumuna Ödemediğim  idari para cezası bulunmakta.Engelli teşvikinden faydalanabilir miyim teşekkürler İsmail.
CEVAP:Merhaba İsmail bey Öncelikle Engelli bir kardeşimize iş imkanını sağladığınız için son derece sevindim ve inşallah imkanlar artıkça da sayılarını artacağını za da hep beraber elimizden ne gelirse yapmalıyız der sizleri tebrik ediyorum.Evet  4857 sayılır iş  Kanunun 30 uncu maddesinin altıncı fıkrası kapsamında engelli teşvikinden yararlanabilmek için aranılan şartlar arasında sosyal güvenlik Kurumuna borcunun bulunmaması şartı aranmamaktadır. Ancak, 2011/Mart ayından itibaren hem beş puanlık indirim hem de engelli teşviki birlikte uygulandığından ve beş puanlık indirimden yararlanabilmek için iş yerinin sosyal sigortalar Kurumuna borcunun bulunmaması gerektiğinden Sosyal Güvenlik Kurumuna olan İPC yani  idari para cezası ödenmediği sürece beş puanlık indirimden yararlanılması mümkün olmadığını biliyoruz Ancak Yinede siz bulunduğunuz ilin sosyal güvenlik müdürlüğüne gidip birebir durumunuzu aktarın belki mevcut borcunuza taksit yaparlar ve böylece verilen teşvik hakından yararlanmış olursunuz der kolaylıklar dilerim.

YORUM EKLE

banner29