Erken emeklilikten yararlanma şartları nelerdir...

   SORU:Engelli işçi statüsünde çalışanların erken emeklilikten yararlanma şartları nelerdir...Okurlarımızın Sorularına Cevaben:

CEVAP:Kanunen İlgililerin Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce bu kanunun ilgili maddesine göre malül sayılan ve bu nedenle malullük aylığından yararlanamayan sigortalılar, yaşları ne olursa olsun en az 15 yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3600 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak şartıyla yaşlılık aylığından yararlanırlar.

Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurum un’ca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu, S G K Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının,% 50 ila % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılara, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,- % 40 ila % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılara, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün, Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaş şartı aranmaksızın yaşlılık aylığından yararlanırlar. Ve Bu şartlarla aylık bağlananlar, SGK’ ca kontrol muayenesine tabi tutulabilir.

Ayrıca, hizmet akdine tabi bir veya birkaç işveren yanında çalıştırılan işçiler için 4320 gün ve 4680 gün şartları, işe giriş tarihlerine göre 3600 günden başlamak ve her yıl 100’er gün artırılmak ve belirtilen 4320 ve 4680 günü geçmemek suretiyle kademeli geçiş uygulanmaktadır der ilgili kanun.

SORU:Bir işyerinde taşeron firmanın elamanı olarak çalışan bir işçinin taşeron firmadan alamadığı ücreti tahsil edebilmesinin yasal bir yolu var mıdır.

CEVAP:Baktığımızda 4857 sayılı İş Kanununun 2.maddesine göre asıl işveren, alt işverenin işçilerine karşı o iş yeri ile ilgili olarak bu Kanundan, iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden alt işveren ile birlikte sorumludur. Bu sebeple işçi ücretini asıl işverenden talep edebilir der kanun.

SORU:Yeni İş Arama İzni Nedir Ne Zaman Nasıl Nereye Baş Vurulur Durumunu Bir kaç Başlık Altında Yazalım:

CEVAP:iş hukukunda iş sözleşmesin sona erdirme yollarından biri “fesih ile sona erdirme” yöntemidir. İş sözleşmelerinin kural olarak belirsiz süreli olması nedeniyle uygulamada en çok karşılaşılan fesih şekli de süreli (bildirimli) fesih tir. Yeni iş arama izni de temel olarak iş sözleşmesinin bildirimli fesih ile sona ermesinde uygulama alanı bulmaktadır.

SORU:İşinden Olan İşçi İçin Yeni iş arama izni nedir.

CEVAP:Genel Olarak Bildirim süresi içinde işverenin işçisine yeni bir iş bulması için vermesi gereken izne yeni iş arama izni denir. Yeni iş arama izni, işçinin ihbar süresi bitiminde yeni işe başlamasının hızlandırılmasına yönelik bir uygulamadır.

SORU:İş Vereni Tarafından İşçisine Yeni iş arama izni hangi saatlerde vermelidir.

CEVAP:Ayni şekilde Bildirim süresi içinde işverenin işçisine yeni bir iş bulması için vereceği iş arama izninin iş saatleri içerisinde ve ücret kesintisi olmaksızın kullandırılması gereklidir. Yeni iş arama izninin çalışma saatleri içinde ne zaman kullanılacağı bireysel veya toplu iş sözleşmesi ile kararlaştırılabilir. Ancak taraflar bu konuda bir düzenleme yapmamışlarsa, iş arama izninin kullanılma zamanını belirleme hakkı “yönetim hakkı” çerçevesinde işverene aittir.

SORU:İlgili Çalışan Yeni iş arama iznini toplu kullanılabilir mi.

CEVAP:Kanunen İşçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu kullanabilir. Ancak iş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden evvelki günlere rastlatmak ve durumu işverene bildirmek zorundadır.

SORU:5 Yıllık İşçi İçin Yeni iş arama izni süresi ne kadardır.

CEVAP:Baktığımızda Zaman Aramamak sızın işçi için İş Kanununun 27.maddesine göre, işverence, bildirim süreleri içerisinde işçiye iş saatleri içerisinde ve ücretinden kesinti yapılmaksızın günde iki saatten az olmamak kaydıyla iş arama izni verilmelidir. İşveren yeni iş arama izni vermez yahut bu süreyi eksik kullandırırsa işçisine bu sürelerin ücretini ödemek zorundadır.
Yeni iş arama izni, işçinin ihbar öneli içinde çalıştırıldığı günler için geçerli olur. İşçinin hafta tatili, bayram ve genel tatil izinlerini kullandığı günler için iş arama izni verme zorunluluğu bulunmamaktadır bu konu ile alakalı yargının işçi ve işveren için vermiş olduğu kararların da olduğunu hatırlatır.Kolaylıklar dilerim...

YORUM EKLE

banner29