Fazla Mesaide Ara Dinlenmesi

SORU:1)İyi günler Hocam Bizler Zaman Zaman Fazla Mesaiye Kalıyoruz. Fazla mesai hesaplanırken ara dinlenmesi hesaba katılmakta mıdır Teşekkürler.

CEVAP:İyi Çlışmalar Sevgili Okurum Fazla mesai hesaplanırken ara dinlenmesi hesaba katılmamaktadır. Ara dinlenmesi çalışma süresinden sayılmaz. Örneğin 08:00-20:00 saatleri arası çalışıyor ve günde toplam 1.5 saat ara dinlenmesi kullanılıyor ise günlük çalışma süresi 12 saat değil, 10.5 saattir ve puantajınıza böyle hesaplanarak yazılır.

SORU:2)Yasin Bey Ben Yaklaşık 10 yıldan beri Ayni İş yerinde  işçi, Olarak Çalışmaktayım İşten Ayrılmam Durumunda ne kadarlık ücret tutarında kıdem tazminatı alabilirim Teşekkürler.

CEVAP:Değerli Okurumuz İş Akitinizi Tek Taraflı Feshi Durumunda Sorun Yaşarsınız..Kıdem Hakınızın Hesaplama Durumu Şöyle. 1475 sayılı İş Kanununun 14’ncü maddesinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödeneceği belirtilmektedir. Dolayısıyla, işçi her yıl için 30 günlük olmak üzere toplam 300 günlük ücreti tutarında yani 10 aylık ücreti tutarında kıdem tazminatına hak kazanmış olursunuz.

 

SORU:3)Hocam Kurumsal Fırmanın Birinde Çlışıyorum Ancak Bu Ayki Maaşımı 1,5gün Eksik Aldım İşveren işçiye hangi durumlarda ücret kesme cezası verebilir ve bunun yasal üst sınırı nedir  Cevaplarsanız Çok Makbule Geçecek Şimdiden Teşekkürler.

CEVAP:Durumunuzda olan çokca sorular alıyorum Ancak işçi ile İşveren Arasında toplu sözleşme veya iş sözleşmelerinde gösterilmiş olan sebepler dışında işçiye ücret kesme cezası veremez. İşçi ücretlerinden ceza olarak yapılacak kesintilerin işçiye derhal sebepleriyle beraber bildirilmesi gerekir. İşçi ücretlerinden bu yolda yapılacak kesintiler bir ayda iki gündelikten veya parça başına yahut yapılan iş miktarına göre verilen ücretlerde işçinin iki günlük kazancından fazla olamaz der kanun koyucularımız.

 

SORU:4)Emekli Sandığından Emekli Olmuş Bir Kişinin Eşinin Ölümü Durumunda Emekli Kişiye Ölüm Yardımı Verilirmi.

CEVAP:Hayır Ödenmez Çünkü Ölüm Yardımı Emeklinin Kendisinin Vefat Etmesi Yakınlarına Halind  Yakınlarına Ödenir  Emeklinin Eşinin Ölümünde Ölüm Yardımı Ödenmez.

 

SORU:5)Yasin bey Dimi İşçinin Eşinin doğum yapması nedeni ile işçiye kaç gün izin verilmesi gerekmektedir.

CEVAP:İş kanunumuza Baktığımızda Ve işçi ile iş ven arasındaki yapılan sözleşmelere Bakıldığında Eşi doğum yapan işçiye yaklaşık 5 gün ücretli izin hakkı verilmiştir iyi çalışmalar ve kolaylıklar dilerim.

YORUM EKLE

banner29