Genel Sağlık Sigortası…

SORU: Merhaba Yasin bey hocam 18 yaşından büyük öğrenci olmayan malul kız veya erkek çocuğu sağlıktan nasıl faydalanabileceklerdir?
Teşekkürler Burhan.

CEVAP: Merhaba Burhan bey, Mevzuata Baktığımızda Tam teşekküllü Devlet veya Üniversite Hastanelerinden alacağınız sağlık kurulu raporunun, Maluliyet ve Sağlık Kurulları Daire Başkanlığı nezdinde değerlendirildikten sonra, maluliyetine karar verilmesi şartı ile sağlıktan yararlanabileceklerdir der ilgili kanun.

SORU:iyi günler Yasin bey .2008 tarihinden sonra evlenen boşanan veya işe girip çıkan bir kız çocuğu tekrar genel sağlık sigortasından yararlanabilir mi.

CEVAP:Merhaba Okurumuz 01/10/2008 de 5510 sayılı Kanunda yapılan yeni düzenleme ile durumunda değişiklik olan kız çocuklarının tekrar genel sağlık sigortalısı bakmakla yükümlüsü olmalarına imkan verilmiştir.
 
SORU:Hocam Prim borcu olan 4/b (Bağ-Kur) sigortalısı sağlıktan yararlanamadığı için, 4/a (ssk) sigortalısı eşinden dolayı sağlıktan yararlanabilir mi teşekkürler Ensar.

CEVAP:Merhabalar Ensar bey Baktığımızda 5510 sayılı kanun kapsamında 4/b'li Genel sağlık sigortalısı hak sahibi olan kişiler, prim borcu olsa dahi kendi haklarından faydalanmak zorundalar. Bu durumda, borcunu yatırarak kendi hakkından yada Bağ-kur'dan kaydını sildirerek eşinin üzerinden sağlıktan faydalanabilecektir der ilgili kanun.
 
SORU:Merhaba Hocam Evli malul çocuklar bu kanunda yararlanabilirler mi.

CEVAP:Merhaba kıymetli okurumuz 5510 Sayılı kanuna göre yararlanamaz. Ancak 5510 sayılı kanundan önce hak sahipliği oluşturulmuşsa şayet  o hakkı devam eder.
 
SORU:İyi günler  Yasin bey İşsizlik ödeneği ve kısa çalışma ödeneği alan sigortalı, ne kadar süre ile sağlık hak sahipliği devam eder teşekkür murat.

CEVAP:Merhaba murat bey Okurumuz Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kimseler, işsizlik veya kısa çalışma ödeneği aldığı süre kadar, sağlık hak sahiplikleri devam edecektir yani 6 ay yada 8 ay alınan ödenek zaman tarihi kadar.
 
SORU:Yasin bey ben Bilal 2022 sayılı yasa gereğince aylık almaktayım. Sigortalı çocuğumdan sağlık yardımı alabilir miyim bu konuda aydınlatırsanız çok sevinirim.

CEVAP:Merhabalar Kıymetli Okurumuz yaşlılık maaşı aldığınız için  çocuğunuzun sigortasından sağlık hizmeti alamazsınız, çünkü 2022 sayılı kanuna tabi aylık alanlar yeşil karttan yararlanmaktadırlar der kanun.
 
SORU:Yasin hocam Sosyal güvencesi olmayan anne-babanın 18 yaşından küçük çocuklarının sosyal güvenceleri var mıdır.

CEVAP:Merhabalar Okurumuz Sosyal güvencesi olmayan anne-babanın 18 yaşından küçük çocukları genel sağlık sigortası kapsamına alındıklarından, herhangi bir işleme gerek kalmaksızın T.C. numaralı kimlik belgeleri ile sağlıktan yararlanabilirler kanunen  bulunduğunuz ilin sgk na müracaat etmeniz halinde hizmet devreye girecektir.
 
SORU:Merhaba Hocam Sigortalı olanlar hangi hastanelerden faydalanabilirler.

CEVAP:Merhaba Okurumuz Sosyal Güvenlik Kurumunca anlaşmalı olan kamu ve özel sağlık hizmet veren Kurumlarının tümünden faydalanabilirler.
 Ancak Acil hallerde ise (kalp krizi, beyin kanaması, trafik kazası ani yaralanmalar  v.s) anlaşması olmayan sağlık hizmet sunucularına da başvurabilirler.
Sağlıklı bir yaşam dilerim.

YORUM EKLE

banner29