Hangi işlerde iki vardiyalı çalışılır?

   SORU: Yasin Bey, Bizler Sağlık Hizmeti Veren Kurumun Çalışanıyız, Sendikalı Ve Daimi Kadroluyuz. İşlerimizin Yoğunluğundan Dolayı İki vardiyalı Çalışıyoruz Ve İdarece Haklarımız Veriliyor Ancak Başka Kurumlarda Çalışanların Bu kadar Vardiyalı Çalışmadıklarını Duyduk Bizler Sonradan Sorun Yaşar mıyız Bu konuda Yardımlarınıza İhtiyacımız Var Şimdiden Teşekkürler.Batuhan.
 
   CEVAP: Merhaba Okurumuz Batuhan Bey. Sendikalı Olduğunuzu Belirtmişsiniz Ve Üyesi Olduğunuz Sendika Beraberlerinde Çalışanlarını Bilmeli Takip Etmeli Üyesinin Hangi Şartlarda Çalıştıklarını Sağlıklı Bir Şekilde Tespit Etmeli Bu Durumlarda Çalışanın Vekili Olduğunu Kesinlikle Unutmamalı  Çünkü Sendikaya da  Ayda Bir Yevmiye Veriyorsunuz Bu Tür Çalışmaları Sendika Yetkilileri de Bilir Bilmiyorsa Öğrenmelidirler  Der Sualinize Kapsamlı Cevap Yazmaya Çalışacağım İnşallah Hangi İşlerde İki Vardiya da Çalışılır Ve Baktığımızda 2015 yılında yayınlanan 6645 Sayılı Kanun'la
   4857 Sayılı Kanun'un Gece Çalışmalarını Düzenleyen 69. Maddesine, "Turizm, Özel Güvenlik ve Sağlık hizmeti Yürütülen İşlerde İşçinin Yazılı Onayının alınması şartıyla yedi Buçuk Saatin üzerinde gece çalışması Yaptırılabilir" Hükmü eklenmiştir.
Buna göre, haftalık 45 saati aşmamak şartıyla turizm, özel güvenlik ve sağlık sektöründe gece çalışması tarafların anlaşması şartıyla 7.5 saatten 11 saate çıkarılmıştır. Turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde işçinin yazılı onayının alınması şartıyla yedi buçuk saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilecektir.
   6645 sayılı Kanun'la İş Kanunu'n da yapılan değişikliğine uyum sağlamak amacıyla, turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde 24 saatte üç posta (vardiya) yerine iki posta çalışılabileceği düzenlenmiştir. Bu değişiklikle belirtilen sektörlerde 24 saat esasına göre çalışılan iş yerlerinde haftalık çalışma süresi sabit tutulduğundan, tarafların anlaşarak iki posta çalışma sistemine geçmesi durumunda çalışma günlerinin azalması, dolayısıyla yolda geçen sürelerin azalması mümkün olabilecektir. Ayrıca bu değişikliğin bu iş yerlerinde alt işveren tarafından çalıştırılan işçileri de kapsayacak şekilde uygulanması imkanı tanınmıştır.
Çok Yakın Tarihli Olduğunu Htırlamakla Beraber 2017 tarihli Resmî Gazete'de "Postalar Halinde İşçi Çalıştırılarak Yürütülen İşlerde Çalışmalara İlişkin Özel Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" yayınlanmıştır.
Buna Göre Yapılan düzenleme, "Turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde ve bu işlerin yürütüldüğü iş yerlerinde faaliyet gösteren alt işveren tarafından yürütülen işlerde düzenleme 24 saatte iki posta olacak şekilde yapılabilir" şeklinde değişiklik yapılmıştır Dolayısıyla Yaptığınız Vardiyalı Çalışmada Her hangi bir sorun Söz konusu değil Sendikacınız da Bilsin.
Yapılan düzenleme ile Turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde ve bu işlerin yürütüldüğü iş yerlerinde faaliyet gösteren alt işveren tarafından yürütülen işlerde iki vardiya şeklinde çalışma sistemi kurulabilmesi sağlanmıştır. Bunların dışındaki işlerde vardiyalı çalışmaların 3 vardiya halinde yapılması gerekmektedir der Kanunlarımız Esen Kalın

  SORU:1)Sn Kanat, Ben Kenan Ailemize Ait İş yerimizde Çalışanlarımız dan Biri İş kazası Geçirdi ve İş kazasını geçiren  sigortalının kendisinden kaynaklanan sebeplerle meydana gelmesi durumunda uygulama şekli nasıldır.

   CEVAP:Merhaba Kenan bey kardeşim öncelikle iş kazası geçiren çalışanınız için çok geçmiş olsun ve Sigortalının aşağıdaki sayılan nedenlerden dolayı iş kazasına veya meslek hastalığına uğraması, hastalanması, tedavi süresinin uzaması veya iş göremezliği nin artması hallerinde geçici iş göremezlik ödeneği veya sürekli iş göremezlik geliri;
a) Sigortalının iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık nedeniyle hekimin bildirdiği tedbir ve tavsiyelere uymaması sonucu tedavi süresinin uzamasına veya iş göremezlik oranının artmasına, malül kalmasına neden olması halinde, uzayan tedavi süresi veya artan iş göremezlik oranı esas alınarak dörtte birine kadarı Kurumca eksiltilir.
b) Ağır kusuru yüzünden iş kazasına uğrayan,çalışanın meslek hastalığına tutulan veya hastalanan sigortalının kusur derecesi esas alınarak üçte birine kadarı Kurumca eksiltilir.
c) Kasti bir hareketi yüzünden iş kazasına uğrayan,çalışanın meslek hastalığına tutulan, hastalanan veya Kurumun yazılı bildirimine rağmen teklif edilen tedaviyi kabul etmeyen sigortalıya, yarısı tutarında ödenir.
d) Tedavi gördüğü hekimden, tedavinin sona erdiğine ve çalışabilir olduğuna dair belge almaksızın çalışan sigortalıya geçici iş göremezlik ödeneği ödenmez, ödenmiş olanlar da yersiz yapılan ödeme tarihinden itibaren geri alınır.der ilgili mevzuat..
   SORU:2)Merhaba Yasin Bey Hocam Yaklaşık 4 yıldır sigortalı işte çalışmaktayım Ve şu an nişanlıyim ve Evlilik nedeni ile işten ayrılan bayanın  kıdem tazminatı alabilmesi için gereken şartlar nasıl ve nelerdir.N.B.

   CEVAP:Merhabalar Hanım kardeşim mesut olun inşallah hanım efendi kanunen Yasal düzenleme gereği: Kadın işçilerin evlilik nedeni ile işten ayrılması durumunda, çalışma süresinin gerektirdiği kıdem tazminatı ödenmektedir.
Çalışanın  Bu haktan yararlanılabilmesi için; iş sözleşmesinin evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içinde yazılı olarak feshi, evliliği gösteren belgenin iş verene sunulması, feshin gerekçesinin evlilik olduğunun açıkça belirtilmesi gerekmektedir. Örneğin evlilik cüzdanı gibi.

YORUM EKLE

banner29