HAYDİ ÇOCUKLAR MAHALLE MEKTEBİNE (KUR'AN KURSUNA)

          Eskiden çocuklar temel dini bilgilerini, abdest almayı, namaz kılmayı ve Kur'an okumayı öğrenmek için evlerine en yakın olan camiye giderlerdi. Buna da mahalle mektebi deniliyordu. Müslüman olan toplumumuzda hemen herkes az veya çok bu mekteple tanışmıştır. Günümüzde ise bu mahalle mekteplerinin fonksiyonlarını " Yaz Kur'an Kursları" yerine getirmektedirler.
Kur'an kursları da, toplumsal hayatımızın vazgeçilmez bir unsurudur. Çünkü Kur'an kursları dini ve milli kültürümüzün öğretildiği ilk basamak ve yaygın eğitim yerleridir.
 

 

        Okulların tatil olmasıyla da bütün camilerimizde yaz Kur'an kursları açılmıştır. Bu kurslarda her Müslüman'ın bilmesi gereken temel dini bilgilerin yanı sıra, Kur’anı Kerimi okuma ve güzel ahlak ve sevgili Peygamberimiz (sav)’in hayatı da  öğretilmektedir.

 

           Yüce kitabımız Kur'anı Kerim, bir hayat rehberidir. İnsanları, dünya ve ahiret mutluluğuna götüren, Allah'ın insanlara göndermiş olduğu son mesajdır. Kur'anı Kerim, hak ile batılı birbirinden ayıran bir söz, Allah'ın sımsıkı sarılmamızı istediği sağlam bir ip ve sevgili Peygamberimizin de en büyük ve devamlı olan mucizesidir. İşte bu kurslarda bu ilahi mucize çocuklarımıza öğretilmektedir.
Kur'anı Kerimi okumak, O'nu anlamaya çalışmak, emir ve tavsiyelerine uymak, her Müslüman'ın en büyük arzusu ve görevi olmalıdır.

 

          Yüce Allah, devamlı olarak okumayı, gelişmeyi, ilerlemeyi emretmektedir. Bu konunun önemini belirtmek için Peygamberimize, ilk inen ayete bakmak bile yeterlidir. İşte Sevgili Peygamberimize nazil olan ilk ayetler: "Yaratan Rabbinin adıyla oku! O, insanı aşılanmış yumurtadan yarattı. Oku! İnsana bilmediklerini öğreten, kalemle yazmayı öğreten Rabbin, en büyük kerem sahibidir" (Alak 1-5)
Yüce Allah (cc) insana akıl ve fikir vermiştir. Bizim de, akıl ve fikrimizi kullanarak ilimle uğraşmamız gerekir. İlimden maksat hem dini ilimler, hem de fen ve sosyal ilimler aklımıza gelmelidir. Çünkü fen ilimleri teknolojik olarak ilerlememizi sağlarken, dini ilimler de bize dünya ve ahiret mutluluğunun yollarını gösterir. Kur'anı Kerim fert ve toplum hayatımıza faydalı olan işleri emrederken, yine fert ve toplum hayatımıza zararlı olan işleri de yasaklamaktadır.
İşte Kur'an kurslarında çocuklarımıza güzel olan, faydalı olan iş ve davranışlar öğretilmektedir. Onun için bu güzellikleri ihtiva eden Kur'an eğitimi asla ihmal edilemez. Hak kitabımız Kur'anı öğrenmek ve Onu öğretmek her Müslüman'ın temel görevlerindendir. Onun için Diyanet İşleri Başkanlığımızın üzerinde önemle durduğu ve resmi olarak faaliyet gösterdiği yaz Kur'an kurslarını bir fırsat, bir ganimet olarak iyi bir şekilde değerlendirmemiz gerekmektedir.
Sevgili Peygamberimiz (sav) ve Sahabe-i kiram da, Kur'an eğitimine çok önem vermişlerdir. Nazil olan ayetleri Peygamberimiz ve sahabeden bazıları hemen ezberliyorlardı. Yine Peygamber efendimiz (sav) nazil olan Kur'an ayet ve sureleri de vahiy kâtiplerine yazdırıyordu. Böylece Kur'anı Kerim orijinalliği bozulmadan, tevatüren bize kadar geldi ve kıyamete kadar da aslını muhafaza ederek gidecektir. Kur'an diğer İlahi kitaplar gibi tahrife uğramamıştır. Çünkü O, Allah'ın korumasındadır. Ayeti Kerimede Yüce Allah, bu durumu şöyle açıklıyor: "Doğrusu Kur'anı biz indirdik, Onun koruyucusu da Biziz" (Hicr 9)
       

       Kur'an yaşayan bir kitaptır. Onun için Kur'ana saygı, Kur'anı sevmek, O'nu süslü kılıflar içerisinde duvarlara asmaktan ibaret değildir. Kur'an öncelikle okunmak ve amel edilmek için gönderilmiştir. Kur'an bir hayat rehberidir. Sadece mezarlıklarda, ölülerin arkasından okunacak bir kitap değildir.
Çocuklarımız geleceğimiz ve göz aydınlığımızdır. Onları Kur'andan, dininden, diyanetinden habersiz bir şekilde yetiştirirsek gelecekten umutlu olamayız.
Kur'anın feyiz ve bereketinden imkânlar ölçüsünde faydalanmaya ve faydalandırmaya çalışalım. Ve Sevgili Peygamber (sav)'in şu hadisini de hiçbir zaman unutmayalım: "Sizin en hayırlınız, Kur'anı öğrenen ve Onu öğretendir" (R.Salihin c. II, s.339).

       Çocuklarımızın kısacık dünya hayatlarında mutlu, huzurlu olmaları için çaba sarf ettiğimiz gibi, onların ebedi olan, ölümsüz olan ahiret hayatlarında da mutlu, huzurlu olmaları için de çaba sarf etmeliyiz. Ebedi hayatta mutlu olmanın yolu da güzel dinimiz İslam'ı ve onun evrensel kitabı Kur'anı öğrenip ve ona göre yaşamaktan geçer. Bunun için Kur'an kursları da bir fırsat olarak iyi bir şekilde değerlendirilmelidir.
Yediden yetmişe, kız erkek ayırımı olmadan herkesi Kur'an Kurslarımıza bekliyoruz.

YORUM EKLE

banner29