HESAPLI PLANLAMA EMEKLİ MAAŞINI ARTIRIR MI?

            Bakıldığında Son yıllarda devreye giren uygulamalarla beraber, emekli aylığı bağlama oranları sgk verileri ve bir çok meslektaşlarımızın da görüşlerine göre düştü. 2000 yılından önce emekli olan bir işçinin en düşük emekli maaşı 1.980 lira, iken 2000 sonrasında emekli olanın ise en düşük maaşı 1.555 lira oldu.
Hemen hemen tüm Emekliler bu rakamları yetersiz bulurken, aslında çalışma hayatında bu miktarı yükseltebilmek mümkün. En önemli parametre brüt maaşınız. Bu maaş eğer 3 bin lira ve üzerindeyse ileride maaşınız artacak ayrıca örnek vermek gerekirse.

 


         Askerlik borçlanma durumu, doğum yapan ve yurt dışında bulunanların borçlanma hakları gibi. Asgari ücret ise azalacak. Emekli maaşını artıran 8 formülü sizler yani ilgililer için özetle şöyle sıraladık:
(1)HESAPLI VE ERKENDEN PLAN YAPIN:
Emekliliğinizi planlarken, son bir 2 yılı düşünmeyin. Şimdiden yani eğer imkanınız varsa 9-10 yıl öncesinden planınızı yapın. Böylece alacağınız maaşı daha da artırabilirsiniz. Çünkü maaş hesaplanırken kazançlarınızın tamamına bakılıyor.
(2) İMKANLAR DAHİLİNDE YILDA 60-70 TL ARTIRIN:

 


          Çok çalışmak ya da çok fazla günü olmak tek başına maaşı etkilemiyor. Hatta günü daha az olan birisi günü fazla olandan daha çok maaş alabiliyor.
Burada sizin brüt maaşınız yani prime esas kazancınız önemli. Yukarıda söylediğimiz gibi maaşınız 3 bin lira ve üzerindeyse yıllık 60-70 lira kazancınız olur.

 


        (3) SGK DAHA AVANTAJLI OLDUĞU İÇİN 1.TERCİH OLSUN:
Bağ-Kur yerine SGK' dan emekli olmak daha avantajlı. SGK' dan emekli olma imkanınız varsa; isteğe bağlı sigorta, tarım SGK, tarım Bağ-Kur, zorunlu Bağ-Kur seçeneklerini ikinci planda tutun.

 


        (4) İMKANINIZ VARSA TAVANDAN PRİM ÖDEYİN:
İster SSK'lı olun ister Bağ-Kur 'lu, son 3.5 yılda SGK' ya tavandan (10 bin 705,50 liradan) kazanç bildirilirse, (geçmişi hep asgari ücret yatsa da) tavandan bildirilen her ay için ileride alınacak emekli aylığı yaklaşık 15-20 lira artar. 3.5 yılda tavandan kazanç bildirenlerin maaşında 800 liraya yakın artış görülebilir.

 


         (5) HAKLARINIZDAN OLAN İKRAMİYENİZİ BRÜTE EKLETİN:
Çalışmış olduğunuz kurum iş yeri veya fabrika da maaşınızı hazırlayan muhasebeciye veya ilgili kişiye hatırlatın Aylık kazancınız maaşı belirleyen en büyük etken. Dolayısıyla öncelikle gerçek maaşınızın bordroda olmasına özen gösterin. Asgari ücretten gösterilmesine razı olmayın.
Ayrıca düzenli nakit ödemeleriniz varsa (ikramiye, prim, kira yardımı vs) bunların da brüt kazanca eklenip eklenmediği ne dikkat edin.

 


         (6) İMKANINIZ VARSA İKİNCİ İŞE SICAK BAKIN:
Eğer imkanınız varsa birden fazla yerde sigortalı çalışmak, prime esas kazancınızı yükseltecektir. Kaç yerde sigortalı olursanız olun bir ayda 30 gün sayılır. Ancak kazancınız toplanacağından yükselir.

 


     (7) SSK LI ÇALIŞAN İÇİN SON 3.5 YIL ÖNEMLİ:
Hangi kurumda olursanız olun, son 3.5 yılda (1261 gün) SGK'lı olursanız emekliliğiniz SGK şartlarından hesaplanacak. Yüksek kazanç bildirerek hem daha erken emekli olur hem de yüksek maaş alırsınız.

 


(8) EMEKLİLİK MÜRACAATI SIRASINDA TAHSİS FORMUNA DİKKAT:
Emeklilik başvurusu yaparken doldurulan 'Tahsis Formu' nda ki bakmakla yükümlü kişi hanesine 'eş', 'çocuk' gibi yakınlarınızı eklemeyi unutmayın.
Maaş hesaplanırken aylık bağlama oranını yükseltici etki yapacaktır onun için her fırsatta sizlere hatırlattığım ve emekli olmaya karar verdiğinizde kesinlikle bir sosyal güvenlik uzmanı meslektaşımızdan görüş almanız faydanıza olacak der hayırlı emeklilikler diliyorum.

 

 

YORUM EKLE

banner29