İdareci nasıl olmalıdır?

   Beraber çalıştığımız idareci nasıl olmalıdır nelere dikkat etmelidir çalışanlarına ve vekili olduğu kurum veya iş yeri adına nasıl davranmalıdır başlıklı yazımızı yıllar önce kaleme almıştık, ancak okurlarımızdan aldığımız soruları okurken tekrardan yazmamızın faydalı olacağını umarak bir kaç başlık altında bilgilerinize sunmak isterim:
   1) idarecinin görevi ve gayesi, müessesenin veya iş yerinin hedefini gerçekleştirecek bir atmosfer hazırlamak olmalıdır.
   2) Bir idareci, elemanları etkileyerek motive edebilmeli; işlere yön verebilmeli, bir işin daha iyi yapılmasını sağlayacak tekliflere daima açık olmalı, eski metotlardan daha tesirli olabilecek yeni yollar aramalıdır. Beraberinde çalışanlar la sık sık bilgi alış verişinde bulunmalı
   3) Bir idareci için gereken özelliklerden bazıları.Düşünebilme kabiliyeti olmalıdır.
   4) Fikrini rahat ifade edebilmelidir. Düşüncede kalan, söylenmeyen en güzel fikrin kıymeti yoktur.faydalı fikir fayda sağladığın da makbul olduğunu bilmeli.
   5) Elemanlarını gerektiği gibi yönetmek için kendi alanında devam takip durumu ve kafi teknik bilgiye sahip olmalıdır.
   6) Dinamik olmalı, pasif olmamalıdır. Yeniliklere uyabilmeli ve önemli işler yapabilmelidir.
   7) Dürüst olmalıdır. Elemanlarının ve diğer insanların itimatlarını kazanması şarttır.
   8) Ruhi yönden de istikrarlı olmalıdır. Şahsi problemini işlerinin dışında tutabilmeli.varsa herhangi bir sorunu bile çalışanlarına yansıtmamalı.
   9) Beşeri ilişkiler konusunda kabiliyeti olmalıdır her fırsatta çalışanları ile hasbi hal etmeli.
   10)Çok ca sabır etmeyi bilmeli damlaya damlaya göl olur düsturunu unutmamalı ve aynı noktaya düşen damlacıklar, zamanla taşı dahi bile deler durumunu bilmeli.
   11) Organizasyon,u beraberin de sağlayan larına güvenmeli yani işleri çekip çevirebilmeli.
   12) İnsanları sevebilmeli dir. Sevgi olmadan bir işi yapmak çok zordur. Elemanlar arasında sevgi varsa başarı olur. Büyüklerimizin başarılarının sebebi, birbirlerini sevmeleri ile olmuştur idrakinde olmalı.
   13) Kolayca haberleşme imkanı olmalıdır çalışanları ile istediği an iletişim sağlamlı.
14)Her zaman bir kaç dakkikada olsa kendi kendine muhasebe yapmalı görevinde yaptıtları yanlışmı doğrumu diye kendi kendini hesaba çekmeli.
   15) Seziş ve anlayış kabiliyeti ve ön görülü olmalı, elemanların gerçek ihtiyaçlarını görebilmeli ve ihtiyaçlara cevap verebilecek bir kişiliğe sahip olmalıdır.
   16) Önce kendini tanımalıdır. Kişi, kendisini olduğu gibi kabullenen bilirse, birçok problemi çözer. Kendisini olduğu gibi kabullenmiş kimsenin, başkalarından beklediği takdir ve onlar tarafından kabul edilme hususundaki özlemi de önemli ölçüde azalır. Kendisini olduğu gibi kabul edememiş bir kimse de, hep takdir kazanabilme çabası içinde olur.yani dev aynasında kendini görmemeli.
   17) Zekalı, hoşgörülü neşeli sempatik ve ahlaklı olmalı.
   18) Olaylara objektif bakabilmeli, ikna kabiliyeti olmalı, karar verirken hislerine mağlup olmamalı, aklı hakim kılmalı, adilane karar vermeli, farklı muamele etmemelidir. Verdiği karar açık ve kolay anlaşılmalı üstü kapalı ve manalı içten pazarlıklı olmamalıdır.
   19) Kurum veya Şirkete bağlı olmalıdır. Şirket yada kurum bir aile sayılır aile efratlarından biri gibi özel olduğunu bilmelidir.
O halde, iş yerini sadece gelir sağlayan bir kaynak olarak görmemelidir.
   20)İşyerinin yada kurumun menfaatini kendi menfaatinden önce düşünmeli bu durumu beraberinde çalışanlara da his ettirmelidir.
   21) Merhametli olmalı, affetmesini bilmelidir yanlış yapan çalışanı ahlak çerçevesinde ikaz etmeli.
   22) Her iki tarafı dinlemeden karar vermemelidir ve karar verirken hakkı ve haklıyı gözetmeli.
   23) Sabit fikirli olmamalıdır.braberin de görev yapalarının da fikirlrini almalı.
   24) Tenkit etmemeli, kızmamalı, sabırlı hoşgörülü ve soğukkanlı olmalıdır.
   25) Herkese karşı saygılı olmalı ve iyi davranmalı hareketlerilerin de örnek teşkil ettiğini bilmeli.
   26) Elemanlarla laubali ciddiyetsiz olmamalı, ciddi olmalıdır.
   27) Kendisini üstün görmemeli, kibirlenmemeli heba ve hevesi için yanlışa düşmemeli.
   28) Kısa ve anlaşılır konuşmalı, işi sürüncemeye bırakmamalıdır.
   29) İşine hakim olmalı, kar ve zararın nereden geldiğini bilmeli.
   30) Kendisine düşünecek vakit veya zaman ayırmalıdır.
   31) Vaat etmemeli, vaat edilmişse, mutlaka yerine getirmeli gücünü aşan bir durumdan dolayı vaat ettiğini yerine getiremiyorsa vaat verdiği şahısa durumu derhal aktarmalı.
   32) Verdiği işin neticesini detaylı bir şekilde görev verdiği şahıstan istemeli ve almalıdır.
   33) Özür dileyenin özrünü makulse, kabul etmeli bir daha özür gerektirecek işlerin yapılmamasını sağlamalı.
   34) Öyle davranmalı ki, güven vermeli ki eleman düğmesini nefretinden değil, saygı veya sevgisinden iliklemeli.
   35) Eleman, odasına veya makamına rahatça girebilmeli, yanına gelmekten çekinmemelidir varsa sorunu problemi rıhatlıkla aktarmalı ve dinlendiğini bilmeli.
   36) Başarılarını her zaman kendinde değil Allah tan olduğunu bilmeli ve buna gönülden inanmalıdır.
   37) Elemanları kusur işleyince, kabahati kendinde aramalı ve; (ben iyi olsaydım, onlar hata etmezdi düşüncesi ile hareket etmeli) demelidir ve İdareci kızmaz, gücenmez, güler yüzlü, tatlı dilli, sabırlı olur. Affedici hoş görülü ve en çok çalışan olmalıdır yani herkesten çalışanlarından önce gelip sonra gitmelidir yeri gelince anne yeri gelince baba yeri gelince arkadaş gibi olmalıdır.çünkü adı üstünde idareci.evet dostlar.iyi idareci olmak iyi insan olmak iyi işveren olmak iyi çalışan ve faydalı bireyler olmak dileği ile diyor saygı ve sevgilerimi sunarım.

YORUM EKLE

banner29