İş Kanunu İle İlgili Sorular

İŞ KANUNU KAPSAMINDA OKURLARIMIZDA ALDIĞIMIZ SORULARA CEVABEN:

SORU:(1)Bağ Bahçe Veya Tarım işçisinin geçirdiği kazanın iş kazası kabul edilebilmesinin koşulları nelerdir.?

 

CEVAP:Tarım işçisinin iş kazası sigortası kollarından sağlanan yardımlardan yaralana bilmesi için iş kazasının olduğu tarihten itibaren en az üç ay önce sigortalılığının tescil edilmiş olması ve sigortalılığının sona ermemiş olması gerekmektedir.

Tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanların, iş kazası sigortasından sağlanan yardımlardan yararlanabilmeleri için iş kazasının olduğu tarihten en az on gün önce tescil edilmiş olmaları ve sigortalılıklarının sona ermemiş olması gerekmektedir..

 

SORU:(2)Merhaba Yasin bey Hocam Oto tamirhanesinde çalışan Ustanın iş yeri dışına çıktığı sırada yolun ortasında  gördüğü arızalanmış bir aracı tamir ederken krikonun kayması sonucu bacağının kırılması olayı iş kazası olarak değerlendirilebilir mi?

.

CEVAP:Bir işverene bağlı olarak çalışan sigortalının, görevli olarak iş yeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işi yapmaksızın geçen zamanlarda meydana gelen kazalar iş kazası sayılmaktadır. Ancak burada işveren tarafından herhangi bir görevlendirme söz konusu olmadığından anılan olayın iş kazısı sayılmaması gerekmektedir Çünkü ilgilendiren işle ilgisinin olmadığı açık olduğundan.

 

SORU(3) İş kazası raporlarında prim gün sayısı şartı aranır mı?

 

CEVAP: Hayır Sigortalılara iş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle iş göremedikleri sürece prim ödeme gün sayısı şartı aranmaksızın ilk günden itibaren her gün için geçici iş göremezlik ödeneği ödenir.

Ancak tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalıştırılan sigortalıların, iş kazası ve meslek hastalığı sigorta kollarından sağlanan yardımlardan yararlanabilmeleri için; iş kazasının olduğu tarihten itibaren en az 10 gün önce tescil edilmiş olmaları, prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması ve sigortalılıklarının sona ermemiş olması gerekmektedir. Bu kapsamdaki sigortalıya, tescil edildiği tarihten itibaren sonraki 10 gün içinde (onuncu gün dahil) iş kazası geçirmesi halinde geçici iş göremezlik ödeneği verilmeyecektir der ilgili kanunlar.

 

SORU:(4)Hocam Sigortasız olarak çalışanların iş kazası geçirmesi halinde rapor ücreti ödenir mi.?

 

CEVAP:Kıymetli okurum Bu Soru Sadece Çalışanlar İçin Değil Bence Tüm Akliselimleri İlgilendirir Çünkü. Sigortalılık hakkı yasal bir hak olup aynı zamanda mecburidir. Sigortalılık isteğe bağlı değildir. İşçi ile işverenin sigortalılığın yapılmayacağı konusunda yapacağı her türlü sözlü ve yazılı anlaşma geçersizdir. İş kazasına uğrayan veya meslek hastalığına yakalanan sigortalı kaçak çalıştırılıyor ve geçirdiği iş kazası/meslek hastalığı işvereni tarafından bizzat Kuruma bildirilmemiş ise bizzat kendisi, ölümü halinde eşi, çocukları veya anne-babası Kuruma yazılı bir dilekçe ile başvurabilirler. Kanunun 23 üncü maddesi, “Sigortalı çalıştırmaya başlandığının süresi içinde sigortalı işe giriş bildirgesi ile Kuruma bildirilmemesi halinde, bildirgenin sonradan verildiği veya sigortalı çalıştırıldığının Kurumca tespit edildiği tarihten önce meydana gelen iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık halleri sonucu ilgililerin gelir ve ödenekleri Kurumca ödenir.” Hükmündedir. Buna göre, Sigortasız olarak çalışan işçinin iş kazası geçirmesi halinde konu denetmene bildirilmesi ve denetmen raporuna göre işlem yapılması gerekir. İlk işe girdiği gün iş kazası geçiren ve işe girişi Kuruma bildirilmeyen işçinin iş kazası geçirmesi halinde işe başladığı ve kaza geçirdiği gün itibariyle sigorta tescil işleminin yapılması, aynı gün için ödenen yevmiyesi üzerinden  istirahatli olduğu günler için iş göremezlik ödeneğinin ödenmesi gerekmektedir der kanunlarımız Yasin Kanat Sosyal Güvenlik Uzmanı.

YORUM EKLE

banner29