İşçi ölümü halinde kıdem tazminatı...

   4857 sayılı iş kanunu ve iş hukuku kapsamında çalışan İşçinin Ölümü Halinde Kıdem Tazminatı durumu:
    Çalışan İşçinin Ölümü Halinde Kıdem Tazminatı iş hukuku bakımından önem arz eden önemli bir konudur ve aldığımız sorulara da cevaben.İşçinin Ölümü ve Kıdem Tazminatı İşçinin ölümünün ilk ve temel sonucu iş akdinin sona ermesidir.
Bu durumda kıdem tazminatının talebi için işçinin ölüm tarihi esas alınarak işlemleri başlayacaktır.
   Kıdem Tazminatına Hak Kazanabilmek İçin Gerekli Hal ve Şartlar Öncelikli olarak işçinin İş Kanunu’na tabi olarak çalışması gerekir.
   Söz konusu iş yerinde en az 1 yıllık bir kıdeminin ( çalışma süresi) bulunması gerekir.
   Bu şartların devamında işçinin sözleşmesi aşağıdaki hallerden en az biri nedeniyle son bulmuş olmalıdır yani.
İş sözleşmesini işverenin feshetmesi (Ahlak  ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışları ile fesih dışında) İş sözleşmesinin işçi tarafından feshi (Sağlık sorunları, ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık, zorlayıcı sebeplere dayanarak feshedilmiş olmalıdır. ) Kadın işçinin evlenmesi durumu Muvazzaf askerlik nedeniyle iş akdinin feshi Bağlı bulundukları kurum veya sandıklardan yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığı yahut toptan ödeme almak amacıyla fesih çalışan(İşçinin ölümü) hallerinde işçi kıdem tazminatına hak kazanır.
   Kıdem tazminatı ölen işçinin mirasçılarına ödenebilir der ilgili kanun.
Bu noktada işçinin ölüm sebebi önemli değildir, ölüm hangi sebeple gerçekleşmiş olursa olsun mirasçılara kıdem tazminatı ödenecektir. Mahkemeden veraset ilamını alan mirasçılar iş verene başvuracak, ilamda belirtilen payları oranında tazminata hak kazanacaklardır. İşverenin kıdem tazminatını ödememesi halinde ise mirasçılar İş Mahkemesi’ n de dava açacaktır.
Mirasçıların kıdem tazminatı talep edebilmesi bakımından zamanaşımı,onyıldır.
   Çalışan İşçinin Vefatı Durumunda Kıdem Tazminatı Hesabı
   İşçilerin kıdemleri, sözleşmelerinin devam etmiş veya yenilenmiş olmasına bakılmaksızın aynı işverenin bir veya değişik işyerlerinde çalıştıkları süreler göz önüne alınarak hesaplanır.
   İş yerlerinin devir veya intikali yahut herhangi bir suretle bir işverenden başka bir işverene geçmesi veya başka bir yere nakli halinde işçinin kıdemi, iş yeri veya iş yerlerindeki hizmet akitleri sürelerinin toplamı üzerinden hesaplanır.
İşçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. İş Kanununun 14’ncü maddesinde kıdem tazminatı ile ilgili 30 günlük süre hizmet akitleri veya toplu iş sözleşmeleri ile işçi lehine değiştirilebileceğini belirtmektedir.
    Kıdem tazminatının hesaplanmasında işçinin aldığı son ücret esas alınır.
    Örneğin 3 yıllık kıdemi bulunan bir işçinin kıdem tazminatı 30 günlük ücretinin kıdem yılı olan 3 ile çarpılması suretiyle hesap edilecektir.Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır.  Bu durumda diyelim ki 3 yıl  6 ay çalışan işçi için artan kısım olan 6 ay için aynı oranda bir tazminat tespit edilecektir.
   Kıdem tazminatının ödenmesi noktasında dava yoluna gidilmesi halinde, hakim, çalışan işçinin ölümü tarihinden itibaren kıdem tazminatının gecikme süresi için mevduata uygulanan en yüksek faizle birlikte ödenmesine karar vermelidir tespiti durumunda. Mevduata uygulanan en yüksek kurun tespiti için de Merkez Bankası ve diğer bankalardan yazılı bilgi talep edilmelidir.
  Kıdem Tazminatı ve Ölüm Tazminatı Farkı İşçi ve işverenin ölümü halinde uygulanacak kurallara Türk Borçlar Kanunu’ n da (md.  440-441) yer verilmiştir Yukarıda açıklamış olduğumuz kıdem tazminatından farklı olarak ölüm tazminatı işçinin mirasçılarının yanı sıra bakmakla yükümlü olduğu kişilere de ödenir. Madde metninde “Sözleşme, işçinin ölümüyle kendiliğinden sona erer.
   İşveren, işçinin sağ kalan eşine ve ergin olmayan çocuklarına, yoksa bakmakla yükümlü olduğu kişilere, ölüm gününden başlayarak bir aylık; hizmet ilişkisi beş yıldan uzun bir süre devam etmişse iki aylık ücret tutarında bir ödeme yapmakla yükümlüdür şeklinde yer verilmiştir.
  Burada kıdem tazminatından farklı olarak işçinin ölümüyle ekonomik zorluk yaşaması muhtemel kişilere geçici bir koruma sağlanmıştır.Hemen belirtmek gerekir ki işçinin iş kazası sonucu ölümü tamamen farklı sonuçlara bağlanmıştır.Yakınınız olan bir işçinin kıdem şartları oluştuktan sonra vefat etmesi durumunda kıdem tazminatı hakkı 10 yıllık zaman aşımı süresi ile mirasçılara aittir.
   Mirasçıların bu durumla karşılaşmaları halinde iş hukuku uzmanı meslektaşlarımızın birine danışmaları faydalarına olacağı gibi haklarının alınması noktasında da sağlıklı  bilgi alabilecekleri ve ona göre doğru yol takip edecekleri halinde daha kısa zaman içerisinde netice alacakları yerinde olacağından tavsiye eder, kolaylıklar dilerim.

YORUM EKLE

banner29