İşçilerin Çalışma Süresi

İŞ KANUNU KAPSAMINDA İŞÇİNİN İZİNLERLE İLGİLİ  OKURLARIMIZDAN ALDIĞIMIZ: SORULARIN BİR KISMINA CEVABEN.

 

SORU:1)Merhabalar.Bir yıllık çalışma süresidolmamış bir işçinin yıllık ücretli izin hakkı var mıdır?

 

CEVAP:Merhaba kıymetli okurumuz yazılarımızı takip etiğini zi yazmışsınız gerek hocalarım gerekse ben birkaç kez bu durumu yazdık fakat sorulan her sualin önemine binaen tekrar yazıyorum.. Yıllık ücretli izin uygulamalarına ilişkin esaslar, 4857 sayılı iş Kanunu 53-61 inci maddeleri ve uygulamanın detaylarını açıklayan yönetmelik ile belirlenmektedir. Yasal düzenlemeler açısından; aynı işverene bağlı çalışmasüresi deneme süresi de içinde olmak üzere en az 1 yıl olan işçinin yıllık ücretli izin hakkı oluşmaktadır. Düzenleme gereğince aynı iş verene bağlı çalışmasüresi.a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara on dört günden,

b) Beş yıldan fazla on beş yıldan az olanlara yirmi günden,

c) On beş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmi altı günden,

az olamaz.der kanun..

 

SORU:2)Eşinin doğum yapması nedeni ile işçiye kaç gün izin verilmesi gerekmektedir?

 

CEVAP:Çalışanlara eşinin doğum yapması nedeniyle izin verilmesi yönünde bir hüküm bulunmamaktadır. Bu konudaki uygulama iş sözleşmelerinde belirlenebilmektedir

 

SORU:3)Doğum nedeniyle kullanılacak ücretli ve ücretsiz izin sürelerinin, yıllık ücretli izin hakkı elde edilmesi için geçmesi gereken süreye etkisi nedir?

 

CEVAP:4857 sayılı İş Kanunu'un 74 üncü maddesine göre, kadın işçilerin doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta ücretli izin hakları bulunmaktadır. Aynı Kanun'un 55 inci maddesi uyarınca; bu süreler, yıllık ücretli izin hakkının hesabında çalışılmış gibi sayıldığından elde edilen yıllık ücretli izin hakkının kullanılmasına engel teşkil etmez. Ayrıca, doğum yapan işçiye isteği halinde 16 haftalık ücretli izin hakkının dolmasından itibaren 6 aya kadar ücretsiz izin verilebilmektedir.Kanunen hiç bir sakıncası yoktur.

 

SORU:4)Haftada 5 saat fazla çalışma yapıyorum. Ücret yerine izin almak istiyorum. Alabilir miyim?

 

CEVAP:4857 sayılı İş Kanununun 41’nci maddesinde fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışmada işçi isterse zamlı ücret yerine fazla çalıştı her saat karşılığı 1 saat 30 dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında 1 saat 15 dakikayı serbest zaman olarak kullanabileceği belirtildiğinden toplam 7,5 saat size serbest zaman iş saatleri içinde verilmelidir ve böylece fazla çalışmanızın yerine izin kulanmış olursunuz..

YORUM EKLE

banner29