İşsizlik maaşında yeni düzenleme…

İşsizlik Maaşı Alanların Dikkatine Yeni Yasayla Gelen Değişiklikle Beraber İşsizlik Maaşı alanlar için yeni bir düzenleme söz konusu. Buna Göre Mevcut Durumda her ayın sonunda ödenen İşsizlik maaşları yeni torba yasa sonrası her ayın 5'inde ödenecek.
Yeni Torba Yasada işsizlik maaşı ile ilgili yapılan bu düzenlemenin nedeni ise yanlış ve fazla ödemelerin önüne geçmek. Çalışanların işe giriş, Emeklilik gibi Durumların tespit Edilmesiyle yapılan fazla ödemeler daha kolay engellenecek. Ve Yeni Düzenlemeyle, Sadece Yasa Sonrası İşsizlik Maaşı Alanlar değil, halen işsizlik maaşı alanlar da maaşlarını her ayın 5. günü alacak.

A)Kimler işsizlik maaşı alabiliyor?
İşsizlik maaşı ve sigortasından yararlanabilmek için; kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak, hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak, Son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak, Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İş Kur birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak gerekiyor. İşsizlik maaşı ülkemizde son yıllarda hayata geçirilen bir uygulama olmakla birlikte belirli şartların yerine gelmesi durumunda ödenmektedir. İşsizlik maaşı alabilmek için 4 temel şartın gerçekleşmesi gerekli Ve Daha Önceki Çalışmalarımızda Bu Konuyu İşlemiştik Ayrıca.

B)İşsizlik maaşı hesaplama nasıl yapılıyor?
Alınacak olan işsizlik maaşının belirlenmesinde sigorta primleri belirleyici oluyor. İşsizlik maaşı hesaplaması, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde kırkı olarak yapılıyor. Hesaplanan ödenek miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçmiyor.

C)İşsizlik maaşı süresi nasıl belirlenir?
İşsizlik maaşını hizmet akdinin feshinden önceki son 3 yıl içerisindeki sigorta primi belirliyor. Prim günü arttıkça maaş süresi de artıyor. Buna göre;
600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği veriliyor.

Ç)İşsizlik maaşında 2017 yılı üst limit ne kadar
2017 yılı başından itibaren geçerli olan işsizlik maaşının üst limiti 1.421 tl olarak uygulanıyor. düşük işsizlik maaşı ise 710 tl.
D)Yersiz alınan ve iadesi istenen İşsizlik sigortası primleri hangi Kurumdan talep edilmelidir?

İşsizlik sigortası primlerinin toplanmasından Sosyal Güvenlik Kurumu, diğer her türlü hizmet ve işlemlerin yapılmasından Türkiye İş Kurumu görevli, yetkili ve sorumludur baş vurma noktasıdır İşsizlik sigortası primlerinin toplanmasından, sigortalı ve iş yeri bazında kayıtların tutulmasından, toplanan primler ile uygulanacak gecikme zammı, faiz ve cezaların Fona aktarılmasından, teminat ve hak edişlerin prim borcuna karşılık tutulmasından, yersiz olarak alınan primlerin iadesinden S G K görevli, yetkili ve sorumludur. Yersiz olarak alınan primlerin iadesi ile ilgili olarak S G K ile irtibata geçilmesi gerekmektedir.

(Suale Cevap)Emekli Sandığı emeklisi iken Vefat eden Kişilerin Varislerine Ödeme Yapılabilmesi İçin Gerekli Olan Belgeler nelerdir ve Baş vuru yu Nereye Yapmalıdır?
Bakıldığında İlgililerin Kanuni Varislerine Ödeme Yapılabilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumuna  İbraz Edilmesi Gereken Belgeler Şunlardır; Veraset ilamı (Aslı veya Tasdikli örneği), Veya Noterden Alınmış Mirasçılık Belgesi, Veraset İlamında adı Geçen Varislerin talep Dilekçeleri, Veraset ve İntikal Vergisinden muaf  Veya Vergisinin Ödendiğine dair ilgili vergi Dairesinden Alınacak, Resmi mühürle tasdik Edilmiş Belge, Ölüm Belgesi Ve Kimlik Bilgileri İkamet Ettiğiniz il sgk Müdürlüğüne Baş Vurmanız Gerekmektedir der, kolaylıklar Dilerim.

YORUM EKLE

banner29