İşyerinde fesih durumu...

SORU:Yasin Bey Hocam. Çalışmış Olduğumuz İş yerinden Kaynaklı Birileri İle Tartışmamız Sonucu Yaşanan Bir Tatsız Durum Oluştu Ve Durum Resmiyete İntikal Etti Dolayısıyla İşverenimiz İş Akdinizi Sonlandırdım Dedi Peki 4857 sayılı İş Kanunu’ nu Kapsamında Çalışıyoruz Ve İş Sözleşmesinin Derhal Feshi Durumu Bizim Gibi Mağdur Olmuşlar İçin Gerçekten İş verene Böyle Durumlarda Bu Kadar Ciddi Haklar Verilmiş midir Teşekkürler.İbrahim

CEVAP:İyi Çalışmalar İbrahim Bey Bu Konuda Veya Başka Bir İş Konusunda Kanunların Tümüne Baktığımızda İşçiyi Yani Çalışanı Koruduğu Kadar İş vereni de O Kadar Korur Ve Korumakta Haklıdır Çünkü Kanun İşçi İle İşveren Arasındaki Bir nevi Hakem Gibidir Ve Doğrusu da Budur. Ancak Sorunuzun Cevabını Daha Önceki Çalışmalarımız da da Bula Bilirsiniz Ve Kanunun Detaylı Anlaşılır  Halini Aktarayım.

Evet Bakıldığında Süresi belirli olsun veya olmasın işçi ve işveren 4857 sayılı İş Kanunu’ nun 24’üncü Ve 25’inci maddelerinde yer alan sağlık Sebepleri, Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve zorlayıcı sebeplerin varlığı halinde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir. Bu hallere ek olarak işveren, işçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde devamsızlığın 4857 sayılı İş Kanunu’ nun 17’ nci maddesinde belirtilen ihbar sürelerini aşması halinde de iş sözleşmesini derhal fesh edebilmektedir.

İş sözleşmelerinde bildirimsiz derhal fesih, kanunda belirtilen sebeplerden birinin ortaya çıkması neticesinde sözleşmeyi sürdürmesi kendisinden beklenemeyecek tarafın iş sözleşmesinden derhal kurtulmasına imkan sağlamaktadır.

İş sözleşmesinin bildirimsiz olarak feshine imkan veren haklı sebeplerin ortaya çıkması halinde iş sözleşmesi kendiliğinden sona ermez. İş sözleşmesini fesih hakkı kazanan tarafın sözleşmeyi sona erdirmesi gerekmektedir. Yapılan bu feshin geçerli olabilmesi için usulsüz, haksız ve kötü niyetli olmaması gerekmektedir.  

Yasal fesih nedenlerinden birinin bulunmaması, fesih hakkının süresi içinde kullanılmaması, dayanılan fesih nedeninin ispattan yoksun olması, iş sözleşmesinin feshinin usule uygun olmaması, öne sürülen fesih nedeninin haklı neden oluşturmaması halinde yapılan fesih “haksız fesih” olmaktadır.

İş sözleşmesinin işveren tarafından feshedilmesi halinde fesih bildiriminin yazılı olması, fesih sebebinin açık ve kesin şekilde ifade edilmesi gerekmektedir. Bununla birlikte belirsiz süreli iş sözleşmesinin varlığı halinde işçiden savunma alınmaksızın iş sözleşmesinin işçinin davranışı veya verimi ile ilgili nedenlerle feshedilmesi usule uygun değildir.

Ancak bu durumda işverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı saklıdır. İş güvencesi kapsamına giren ve işveren tarafından sözleşmesi haksız olarak feshedilen işçi, işe iade davası açabileceği gibi ihbar ve kıdem tazminatını da talep edebilmektedir.

4857 sayılı İş Kanunu’ nun 26’ ncı maddesi uyarınca ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallere dayanarak işçi veya işveren için tanınmış olan sözleşmeyi fesih yetkisi, iki taraftan birinin bu çeşit davranışlarda bulunduğunu diğer tarafın öğrendiği günden başlayarak altı iş günü geçtikten ve her halde fiilin gerçekleşmesinden itibaren bir yıl sonra kullanılamaz.

4857 sayılı İş Kanunu’ nun 17’ nci mad. Kapsamında İş Sözleşmesinin Süreli Feshi Durumu...
Belirsiz süreli iş sözleşmelerinde fesih öncesinde durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekmektedir. İş sözleşmelerinin feshine ilişkin 4857 sayılı İş Kanunu’ nun 17’nci maddesinde öngörülen ihbar süreleri 2 hafta, 4 hafta, 6 hafta, 8 hafta şeklindedir. Bu sürelerin tespitinde işçinin çalıştığı süre dikkate alınır. Bildirimin yapılması ardından belirtilen sürelerin geçmesi ile birlikte belirsiz süreli iş sözleşmesi feshedilmiş sayılır.
Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır. Bununla birlikte işveren bildirim süresine ait ücreti peşin vermek suretiyle iş sözleşmesini fesh edebilmektedir der ilgili kanun.Esen kalın.

YORUM EKLE

banner29