Kadroya geçenlerin soruları…

375 sayılı Kanun Kapsamına Giren İşçilerin İşçi Kadrolarına Geçiş Hakkından Asker Olan Kişilerin Yararlanabilmesi Durumu…
SORU: Yasin bey bizler resmi kurum.un yan kuruluşunda.6 senelik taşaron çalışanlarıyız ancak bizimle beraber çalışan 4 arkadaşımız askerlik görevlerini yapmak için işten ayrıldılar ilgili bakanlığımız tarafından hazırlanan,sürekli işçi kadrolarına geçmemiz durumunda ve şu an askerde olan arkadaşlarımızıda kapsarmı teşekkürler İbrahim.
CEVAP:Merhabalar İbrahim bey Askerde olan kardeşlerimizin şahsında tüm askerlerimize sağlık sıhhat ve hayırlı teskereler dilerim ve Baktığımızda.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan, Kamu Kurum Ve Kuruluşlarında işçi çalıştırılmasına dayalı sözleşmeleri kapsamında Çalıştırılmakta Olan İşçilerin sürekli işçi kadrolarına.mahalli idare şirketlerinde işçi statüsüne geçirilmesine ilişkin
 375 sayılı KHK.nin gecici 23 ve 24. Maddelerin Uygulanmasına Dair Usul Ve Esaslar hakkında yönetmelik 1 ocakta yayımlandı ve madde madde kimlerin hangi şartlarda faydalanacağını çok detaylı bir çalışmayla açıkladı bu yapılan çalışmaya göre kanun şu şekilde yol göstermektedir       bakıldığında.
 (1) 375 sayılı Kanun(5.madde) Hükmünde Kararnameye eklenen geçici 23 üncü madde ile tanınan sürekli işçi kadrolarına geçirilme hakkından yararlanılabilmesi için bu Usul ve Esasların 3 ve 4 üncü maddelerinde belirtilen idarelerin söz konusu bütçelerinden karşılanan personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında 4/12/2017 tarihi itibarıyla çalışıyor olmak gerekir.
(2) Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında bulunmakla birlikte 4/12/2017 tarihinde doğum (doğum öncesi ve sonrası ücretli veya ücretsiz kanuni izinler dahil) veya sağlık kurulu raporuyla belgelendirilen sağlık sorunları nedenleriyle iş sözleşmeleri askıda olanlar veya anılan tarih itibarıyla askerde bulunanlar da başvuru hakkından yararlandırılır.
Bu durumdakiler için başvuru ve geçiş süreleri, askerlik veya askı süresinin sona erdiği tarihten itibaren başlar der ilgili kanun.
(3) Sürekli işçi kadrolarına geçirilme süreci, düzenlemenin kapsamında olmakla birlikte bu sürecin tamamında veya herhangi bir aşamasında askerde bulunanlar için askerlik süresinin sona erdiği tarihten itibaren başlar veya kaldığı yerden devam eder ve bu Usul ve Esaslarda yer alan hükümlere göre idarelerce tamamlanır.
(4) Kapsama giren işçilerin madde ile tanınan sürekli işçi kadrolarına geçiş hakkından yararlanabilmesi için aşağıdaki nitelikleri de taşımaları gerekir:
(a) 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin (A) bendinin (1), (4), (5), (6), (7) ve (8) numaralı alt bentlerinde belirtilen şartları taşımak,
b) Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmamış olmak,
c) Bu kapsamda çalıştırılmalarına ilişkin olarak idarelere karşı açtıkları davalardan veya icra takiplerinden feragat edeceğine dair idareye yazılı beyanda bulunmak,
ç) En son çalıştığı idare ile daha önce kamu kurum ve kuruluşlarında alt işveren işçisi olarak çalıştığı iş sözleşmelerinden dolayı 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen geçici 23 üncü madde ile tanınan haklar karşılığında idarelerden herhangi bir hak ve alacak talebinde bulunmayacağını ve bu haklarından feragat ettiğine dair yazılı bir sulh sözleşmesi yapmayı kabul ettiğini idareye yazılı olarak beyan etmek.
 
(5) (7.)madde Kapsamda olanlardan istekliler, Ek-1 sayılı başvuru formunu eksiksiz doldurarak örnek-1 dilekçeyi de eklemek suretiyle 11/1/2018 tarihi mesai bitimine kadar idaresinin personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmesinin yapıldığı birimine, sürekli işçi kadrolarında istihdam edilmek üzere yazılı olarak başvurur. Başvuru elden yapılır. Belirtilen süre içinde yapılmayan başvurular dikkate alınmaz der kanun.
(6) Başvuru sahipleri herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmadıklarına dair beyanda bulunur ve sigortalılık başlangıç tarihi kadınlar için 23/5/1998, erkekler için 23/5/1994 ve öncesi Olanlardan Kadınlardan 44,
erkeklerden 48 yaşını doldurmuş olanlar, Sigortalılık Başlangıç tarihi bu Tarihlerden Sonra Olanlardan ise Kadınlardan 50, erkeklerden 55 yaşını Doldurmuş olanlar ile engelliliği nedeniyle vergi İndiriminden Yararlananlardan
Sigortalılık Başlangıç tarihi 6/8/2003 ve Öncesi olanlar Başvuru Sırasında Herhangi bir sosyal güvenlik Kurumundan emeklilik, yaşlılık veya Malullük aylığı almaya hak kazanmadıklarına dair belgeyi sürekli işçi kadrosuna geçirilmeden önce idareye ibraz etmekle mükelleftir.
Bu çok yararlı güzel Çalışmada Emeği Geçen Başta Sosyal Güvenlik Bakanlığı.İlgili Bakanlıklar.
Hak İş Konf. Ve Emekleri Geçmiş Tüm Sendikalar İlgili Komisyonlar ve Basın Yayın Organları.Bilgileri ile Katkı Sunan İlgili Uzmanlara.Özetle Emeği Olan Herkse Çalışanlar Faydalananlar ve Okurlarımız Adına Teşekkür Ederiz. Esen kalın...

YORUM EKLE

banner29