Kanunen mazeret izinleri yıllık izinden mahsup edilemez

     SORU:Yasin bey Hocam.ben kamu çalışanıyım ailevi sorunlarımdan ve evimin bir kısmında yangın çıkması sonucu mağduriyetim den dolayı kurumdan mazeret izini alarak sorunumu giderdim ve işime tekrara dan başladım ancak bir ay sonra yıllık izine ayrıldığımda mazeret izni olarak bana verilen günler kadar yıllık iznimden kestiklerini gördüm peki bu bana verilen mazeret izini yıllık iznimden kesilmesi kanunimidir  cevap yazarsanız çok makbul olacak. R.E.
CEVAP:Merhaba Sevgili Okurumuz Daha Önceki Çalışmalarımızda İdari İzin Konusunu İşlediğimizi Hatırlıyorum çaliştığınız kurumdaki idari büro görevlisi yada izin evrakınızı düzenleyen ilgilinin ya 4857 sayılı iş kanunu il ilgili bilgi sahibi değil yada unutmuştur kendisi ile görüşün düzelte bilirse evrakınızı düzeltsin yok böyle bir şey olamaz derse size detaylı ve farklı izin durumlarını da içeren yazdığım cevabı kendisine gösterin okumasını istirham edin çünkü başkası da sizin gibi mağdur olmasın ve kanunun kapsamında da haberdar olmuş olur Örnek kaza sel deprem ölüm yangın hastalık ve doğal afetler gibi sayılan durumların kanuni haklar dan olduğunu öğrenmiş olur...

 


      4857 sayılı İş Kanunu’ nun 46 ve 55. maddelerinde işçilere ne gibi durumlarda izin verileceği belirtilmiştir.
46.madde “Bu Kanun kapsamına giren iş yerlerinde, işçilere tatil. gününden önce 63 üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmi dört saat dinlenme (hafta tatili) verilir.
Çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenir.Şu kadar ki;a) Çalışmadığı halde kanunen çalışma süresinden sayılan zamanlar ile günlük ücret ödenen veya ödenmeyen kanundan veya sözleşmeden doğan tatil günleri, b) Evlenmelerde üç güne kadar, ana veya babanın, eşin, kardeş veya çocukların ölümünde üç güne kadar verilmesi gereken izin süreleri,
c) Bir haftalık süre içinde kalmak üzere işveren tarafından verilen diğer izinlerle hekim raporuyla verilen hastalık ve dinlenme izinleri,Çalışılmış günler gibi hesaba katılır.

 


      Zorlayıcı ve ekonomik bir sebep olmadan iş yerindeki çalışmanın haftanın bir veya birkaç gününde işveren tarafından tatil edilmesi halinde haftanın çalışılmayan günleri ücretli hafta tatiline hak kazanmak için çalışılmış sayılır. Bir iş yerinde işin bir haftadan fazla bir süre ile tatil edilmesini gerektiren zorlayıcı sebepler ortaya çıktığı zaman, 24 ve 25 inci maddelerin (III) numaralı bentlerinde gösterilen zorlayıcı sebeplerden ötürü çalışılmayan günler için işçilere ödenen yarım ücret hafta tatili günü için de ödenir. Yüzde usulünün uygulandığı iş yerlerinde hafta tatili ücreti işverence işçiye ödenir”şeklinde düzenlenmiştir.
55.madde “Aşağıdaki süreler yıllık ücretli izin hakkının hesabında çalışılmış gibi sayılır:
a) İşçinin uğradığı kaza veya tutulduğu hastalıktan ötürü işine gidemediği günler (Ancak, 25 inci maddenin (I) numaralı bendinin (b) alt bendinde öngörülen süreden fazlası sayılmaz.).

 


     b) Kadın işçilerin 74 üncü madde gereğince doğumdan önce ve sonra çalıştırılmadıkları günler.
c) İşçinin muvazzaf askerlik hizmeti dışında manevra veya herhangi bir kanundan dolayı ödevlendirilmesi sırasında işine gidemediği günler (Bu sürenin yılda 90 günden fazlası sayılmaz.).

d) Çalışmakta olduğu iş yerinde zorlayıcı sebepler yüzünden işin aralıksız bir haftadan çok tatail edilmesi sonucu olarak işçinin çalışmadan geçirdiği zamanın onbeş günü (işçinin yeniden işe başlaması şartıyla).e) 66 ncı maddede sözü geçen zamanlar.

f) Hafta tatili, ulusal bayram, genel tatil günleri.
g) 3153 sayılı Kanuna dayanılarak çıkarılan tüzüğe göre röntgen muayenehanelerinde çalışanlara pazardan başka verilmesi gereken yarım günlük izinler.

 


     h) İşçilerin ara buluculuk toplantılarına katılmaları, hakem kurullarında bulunmaları, bu kurullarda işçi temsilciliği görevlerini yapmaları, çalışma hayatı ile ilgili mevzuata göre kurulan meclis, kurul, komisyon ve toplantılara yahut işçilik konuları ile ilgili uluslararası kuruluşların konferans, kongre veya kurullarına işçi veya sendika temsilcisi olarak katılması sebebiyle işlerine devam edemedikleri günler.

 


     ı) İşçilerin evlenmelerinde üç güne kadar, ana veya babalarının, eşlerinin, kardeş veya çocuklarının ölümünde üç güne kadar verilecek izinler. j) İşveren tarafından verilen diğer izinler ile 65 inci maddedeki kısa çalışma süreleri.
k) Bu Kanunun uygulanması sonucu olarak işçiye verilmiş bulunan yıllık ücretli izin süresi.”şeklinde düzenlenmiştir.
56’ncı madde de ise yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinlerinin yıllık ücretli izinden mahsup edilemeyeceği öngörülmüştür.

 


     Sonuç:İhtiyaçtan kaynaklanan işe devamsızlık halleri mazeret izni olarak tanımlanabilir. Mazeret izni İş Kanununda ayrıntılı olarak düzenlenmemiştir. İş Kanunu’nun 49’ncu maddesinde yer alan “Hasta, izinli veya sair sebeplerle mazeretli olduğu hallerde dahi aylığı tam ödenen aylık ücretli işçilere…” ifadesi dışında bir başka hüküm yoktur.
Yıllık ücretli iznin uygulanmasını düzenleyen İş Kanunu’nun 56.maddesi “yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık ücretli izinden kesinlikle mahsup edilemez” hükmü ile yoruma neden olmayacak açıklıkta bir düzenleme getirmiştir ilgili kanun. Kaynak ise  4857 sayılı iş yasası.Esen Kalın.

YORUM EKLE

banner29