Kanunlar çerçevesinde anneye erken emeklilik:

Sigortalı Çalışan Kadınlar sigortadan sonra yaptıkları 3 doğum için borçlanma yaparak 2160 gün kazanabiliyor ve Bu günler bazı şartlarda 6 yıl erken emeklilik imkanı sağlıyor.

Bakıldığında Kadın çalışanların bir çoğu doğum yaptıktan sonra çocuklarının bakımı için iş hayatından uzak kalıyor. Böylece hem emeklilikleri gecikiyor hem de prim gün sayıları azalıyor. Bu mağduriyeti gidermek için Kanunlarımız kadınlar için doğum borçlanması hakkı tanıyor.

Anneler bu sayede 3 çocuğa kadar borçlanarak prim kazanabiliyor. Özellikle 1 çocuk için 2 yıllık prim kazanılması ile 6 yıllık avantaj da elde ediliyor.

1.SORU: KİMLER HAK SAHİBİ?
CEVAP:
Hangi kurumdan olursa olsun bütün kadın çalışanlar, yani SSK'lı olanlar, kendi işini yapan Bağ-Kur'lular ve memur olan anneler doğum borçlanması yapabiliyor. İsteğe bağlı sigorta ödeyerek Bağ-Kur'lu olanlar da doğum borçlanması yapabilir.

2.SORU: ANNENİN AVANTAJI NEDİR?
CEVAP:
Kadınlar çalışmadıkları günleri çalışmış gibi hem de toplu olarak satın almış olurlar. Böylece 3 çocuğu olan bir anne 6 yıllık, yani 2160 günlük primi çalışmadan satın alıp emeklilik hesabında kullanabilir.

3.SORU: NE KADAR SÜRE İÇİN YAPILIYOR?
CEVAP:
Her çocuk için 720 gün, yani 2 yıl prim kazanılıyor. Çocuğun doğumundan sonraki 2 yıl çalışılmamış sa, bu süre borçlanma ile kapatılabiliyor ve primler emeklilik hesabında kullanılıyor.

4.SORU: DAHA AZ SÜRE BORÇLANMA İMKANI VAR MI?
CEVAP:
Evet. 2 yıllık boşluğunuz olsa bile eğer daha az prim gününe ihtiyacınız varsa o kadar borçlanabilirsiniz. 1 çocuk için 720 gün, üst sınırı gösteriyor. İsteyenler 100 gün de borçlanabilir.

5.SORU: PRİM ŞARTI VAR MI?
CEVAP:
Bir prim şartı bulunmuyor. Ancak borçlanma yapabilmek için doğumların ilk sigortalı olunan tarihten sonra gerçekleşmesi gerekiyor. Yani sigorta olmadan önce dünyaya gelen çocuklar için böyle bir borçlanma imkanı tanınmıyor. Ayrıca çocuğun sağ olması gerekiyor. Doğduktan sonra bir müddet yaşayan çocuklar için yaşadığı süre kadar borçlanma yapılabiliyor. Staj ya da çıraklık sigortasın dan sonraki doğumlar da borçlanılabiliyor.

6.SORU: HANGİ SÜRELERİ KAPSIYOR?
CEVAP:
Borçlanma yapılması için o sürelerde çalışılmaması, yani primlerinin ödenmemiş olması gerekiyor. Eğer doğumdan sonra çalışmaya başladıysanız, o süreler borçlanıla mıyor.

7.SORU: EMEKLİLİK ÖNE ALINIYOR MU?
CEVAP:
Belli şartlarda erken emekli eder. Yani yılını ve yaşını doldurmuş bir annenin 2160 gün primi eksikse ve 3 doğumu varsa 6 yıl çalışıp prim ödemesi gerekir. Ancak doğum borçlanması sayesinde 6 yıllık primi toptan öder ve 6 yıl erken emekli olabilir. Onun dışında doğum borçlanması işe giriş tarihini ya da yaş şartını geri çekmez.

8.SORU: KAÇ LİRA ÖDEMEK GEREKİR?
CEVAP:
Doğum borçlanmasının en düşük ve en yüksek tutarları, brüt asgari ücret üzerinden hesaplanıyor. En az tutar aylık olarak brüt asgari ücretin yüzde 32'si kadar oluyor. Bu da 2020 yılı için 941,76 liradır. Yani bu yıl 1 aylık borçlanma için en az 941,76 lira ödenmesi gerekiyor. Bunun 7.5 katına kadar yüksek prim de ödemeniz mümkün.

9.SORU: EVLAT EDİNEN DE YAPABİLİR Mİ?
CEVAP:
2 yaşını doldurmamış çocuğu eşiyle birlikte veya tek başına evlat edinen kadın sigortalılarda doğum borçlanması yapabilir. Diğer yandan, evlat edinilen çocuğu doğuran annenin de doğum borçlanması yapma hakkı bulunmaktadır. Evlat edinilen çocuğu doğuran anne doğumdan evlatlık verildiği süreye kadar olan geçen 2 yılı borçlanabilir. Evlat edinen anne ise çocuğu evlat edindiği tarihten doğumdan sonraki 2 yıllık sürenin dolduğu tarihe kadar olan süreyi borçlanabilir.

10.SORU: NE ZAMAN YAPILMALIDIR?
CEVAP
: Emeklilik yaşınız ın dolmasına kısa süre önce yapılması uygundur. Çünkü bu tarihe kadar çalışıp prim tamamlanabilir. Ancak emeklilik yaşınızın gelmesine rağmen priminiz eksikse borçlanabilirsiniz. Daha az para ödemek istiyorsanız bugünkü şartlardan da ödeme yapabilirsiniz der sağlıklı nice günler dilerim...

YORUM EKLE