KAYYIMLA GELEN HİZMET DÖNEMİNİN SATIR BAŞLARI

         Hafta içi Van'ın basın temsilcileri olarak Van Valimiz ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez'in ev sahipliğinde Karayolları 11. Bölge müdürlüğünün sosyal tesislerinde bir araya geldik.
Toplantının tamamında Sayın Bilmez tarafından paylaşılan düşünceler, hedefler ve tüm bunların ötesinde ortadaki samimiyet beni fazlasıyla sevindirdi ve gelecek günler adına çözüm bekleyen onca sorunun kalıcı çözümlere kavuşması adına umutlandırdı.

 


       Tam bir devlet adamı duruşu ve bakışıyla yereldeki onlarca sorunu objektif bir şekilde değerlendiren ve yapılacakları paylaşan Sayın Vali yine bugüne kadar en verimli geçen toplantılarından birine de yine ev sahipliği yapmış oldu.
Toplantının en önemli gündem maddeleri elbette ki Kayyım atamaları ve sonrasında belediyecilik anlamında Van'da yapılacak çalışmalar oldu. Sayın Vali'nin yine 31 Mart seçimleri öncesinde kısa süreli Belediye Başkan Vekilliği ve devamında Vali olarak VAN kamu yönetiminde elde ettiği birikimle ortaya koyduğu Van tablosu çarpıcı belli başlıklarla biz gazetecilerle paylaşılmış oldu.

 


           Son kararname ile Edremit Kaymakamı olarak atanan ve aynı zamanda Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili olan Muhammet Fuat Türkman'ın da katıldığı toplantıda konuşan Vali Bilmez arıtma tesisi, kent meydanı, çevre yolu, şehir stadyumu, katı atık entegre tesisi, kaldırım işgalleri gibi birçok önemli konu hakkında detaylı bilgiler sundu.
Bu yazıda konuşulanları tüm detaylarıyla paylaşmak istemiyorum ama bence gelecek günler adına Van'ı bekleyen güzel günlerin habercisi olacak bazı düşünce ve kararları ana başlıklar halinde Sayın Vali Bilmez'in ağzıyla size aktarmış olayım.
"-Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekilliği görevi yerine getirirken bu süre zarfında en önemli çalışmamız Van Büyükşehir Belediyemizde bundan sonra her şey şeffaf olacak. Halkla paylaşılacak, basın mensupları ile paylaşılacak. Gizli kapaklı hiçbir şey olmayacak. Tüm ihale ve alım işleri toplumun şahit olacağı şekilde şeffaf olarak yönetilecek."
"Bundan böyle hiçbir şekilde vakıf, spor kulübü veya farklı bir adla hiç kimseden bağış alınmayacak."
"-Tüm daire başkanlıklarımızı ve tüm birimlerimizi daha kurumsal bir yapıya kavuşturacağız. O kurumsal yapı ile vatandaşlarımıza hizmet edeceğiz."

 


         "-Belediyedeki iş ve işlemler ile kent ile ilgili alınacak kararlarda hem çalışanlarımızın karar alma süresine dâhil edeceğiz hem de vatandaşlarımızın fikirlerini, düşüncelerini o karar alma sürecine dâhil edeceğiz".
"-Hiçbir personelin ekmeği ile oynanmayacak. Belediye çalışan hiçbir personelimizin kesinlikle ekmeği ile oynanmayacak. Hiçbir personelimize mobbing uygulanmayacak. Baskı yapılmayacak. İnsanlar kafasında ve yüreğinde taşıdıklarından dolayı sorgulanmayacak. Fakat belediyede iş yapmayan, iş üretmeyen ve işe engel olanlar uyarılacak, sisteme monte edilmeye çalışılacak. Buna rağmen de bir başarı elde edemezse o kişi ile ilgili idari işlem yapmaktan da çekinmeyeceğiz."
"-Kent planlanırken, kentte yaşayan insanlarımızın, özellikle de gençlerimizin hayallerine göre umutlarına göre gençleri de süreçlere dâhil ederek planlayacak ve hayata geçireceğiz."

 


        "-Biz belediyeyi tarafsız bir şekilde yöneteceğiz. Her hangi bir partiden seçilmiş bir belediye başkanı değiliz. Olağan üstü koşulların geliştirdiği bir dönemde devlet tarafından belediyeyi devlet ve millet adına yönetme görevi bize verildi. Dolaysıyla tarafsız, tüm siyasi münazaralardan uzak bir şekilde yöneteceğiz. İlçe Belediyeleri arasında kentin gelişimine katsı sunacak hangi parti olursa olsun asla engel olmayacağız, destek olacağız. Kente zarar veren projeleri de mutlaka denetimden geçireceğiz".  

 


         "-İlimizde başlıca sorunlardan biri de çevre yolu, seçimlerden önce ilimize gelen Çevre ve Şehircilik Bakanımıza, vatandaşlarımızın DOP payından dolayı bir talepleri vardı. DOP'da bir azalmaya gidilmedi ama vatandaşların talepleri emsal ve kat artırımı verilerek karşılandı. En son yapılan 18. madde uygulaması askıya çıktı. 1. etap, 2. etap ve 3. etap askı süreleri bitti. Askıdan indi. 2 Eylül itibariyle de 3. etabın itiraz süresi de bitti. 1. etapta 62 itiraz var. 2 etap da 55, 3. etapta ise 39 itiraz var. Bakanlıklarla görüştük. Bu itirazlar da en kısa sürede karara bağlanacak. Dilerim vatandaşlarımızın talepleri büyük oranda karşılandıktan sonra İdari mahkemelerde davaya gidip engelleyemezler. Bu Ekim ayı içerisinde biterse inşallah çevre yolu üzerindeki büyük engel de aşılmış olur."

 


          "-2020'nin sonunda arıtma tesisi tamamıyla hizmete girmiş olacak"
"-Diğer bir sorunumuz da Katı Atık bertaraf tesisi. Bunun da yer tahsisi ile ilgili bir problemi vardı. Önceki belediye yönetimi burada biraz isteksiz davranmıştı. Biz göreve başladığımız gibi Milli Emlak Genel Müdürlüğü ve EPDK ile görüşüp bu sorunu da çözdük. Yer tahsisi yapıldı. İnşallah 15-20 gün içerisinde enerji üretimi yapacak motorların kente gelmesini ve mevcut birikmiş çöplerin enerji üretimi önümüzde ki bir kaç ay içerisinde başlayacak."
"-Diğer bir projemiz halen sıkıntıları olan Kent Meydanıdır. İnşallah o projeyi de tamamlayacağız. Zor kısımların bir kısmı çözülmüş fakat ciddi engeller de halen duruyor. Bu proje ile kentin gerçek anlamda nefes alabileceğine inanıyorum. Cumhuriyet Caddesi üzerinde 20 dönüm bir alan sosyal etkinliklerin de yapılabileceği bir alandır. Bu projeyi inşallah devam ettireceğiz."

 


          "Kaldırım işgaline son vereceğiz. Kaldırımlar büyük oranda işgal altında olduğunu ve seyyar satıcıların kente ciddi sıkıntılar verdiğini anlatan Bilmez, "İnşallah bugünden itibaren bu sorunu yok edeceğiz. Öyle bir kerede olacak bir iş değil. Hz. Ömer Cami civarında bu çalışmalara başladık. Zamanla tüm kentte bu sorunu çözmüş olacağız. Bu konuda esnaf ve vatandaşımızdan destek bekliyoruz."

 


         "Yeni stadyum için çalışmalar yapacağız. Kentin modern bir stadyuma ihtiyacı olduğunu belirten Vali Bilmez, 2'nci Lig'e çıkmış bir takımımız var. Bu yüzden kısa ve orta vadede stadyum ihtiyacımızı karşılamak amacıyla bir onarım gerçekleştiriyoruz. Yeni bir tribün yapıldı. Bunun yanı sıra diğer tribünlerde de aynı şekilde çalışmalar devam ediyor. 8 milyonluk bir ödenek bakanlığımız tarafından sağlandı. Kale arkası ve karşı tribünler içinde yenileme çalışması yaparak 10 bin kişilik bir stadyuma kavuşacağız. Kısa vadede yapılan bu çalışma stadyum ihtiyacımızı karşılayacak. Ancak uzun vadede yeni stadyum içinde çalışmalar yapacağız. Bu da bizim hedefimiz."

 


        "-Şehir içinde ahır kalmayacak. Şehir içinde bulunan ahırların kent dışına çıkarılması için çalışma başlatacaklarını söyleyen Vali Bilmez, "Ahırların kent dışına çıkartılması için orta ve uzun vadede çalışmalar yapacağız. Tarıma dayalı Organize Hayvancılık Bölgesi projesi kabul edildi. Bu proje için onay çıktı. Ödenekleri çıktıktan sonra da iyi bir mesafe alacağız. Vatandaşımızı rahatsız eden hayvan ve ahır atıklarını, Katı Atık Tesisimiz hayata geçtiğinde burada bu atıkları bertaraf edeceğiz. Bu çalışma işe inşallah yaşanan sorun, koku ve kirliliğin azalacağına da inanıyorum"."

 


        "İstihdam alanı açan herkese yardımcı olacağız". Bu kentteki işsizliği bitirmediğimiz ve minimize etmediğimiz sürece sorunların bitmeyeceğini biliyoruz. Bu yüzden kentimiz ilacı istihdamı artırmaktır. Bu anlamda da yine destek bekliyoruz. Geçmişte bu bölgede yaşananlar kentimizin algısını olumuz şekilde etkilemiştir. Olumsuz haberin etkisi daha fazladır. Ancak şunu da rica ediyorum. Yapacağız haberlerle kentimizin zarar görmesinden imtina edelim. Çok küçük yaşanan bir olayı büyük bir terör olayı olarak yansıtmak bu kentte zarar verir. Bizim kentimizin güveliği ve huzuru Türkiye ortalamasına yakın bir oranı var. Bu kentte geçmişte yaşananların artık yaşanmaması taleplerini artık görüyoruz. Bu anlamda da hepimize büyük görevler düşüyor.

 


        "-İran'dan kurulan taksi sistemi bizim de işimize yarıyor. Oradaki turistler buraya getirilip tekrardan geri götürülüyor. Bu güzel bir sistem oldu. Biz de kentimize değer kattığı için bunu olumlu buluyoruz. Ancak bunu birilerinin engellemeye çalıştığını söylemek isterim. Bu da ayır bir sıkıntımız. Buraya gelen İranlıların peşine Erzurum, Trabzon gibi şehirler, bu turistleri kendi kapımızdan ilimize nasıl çekeriz gibisinden çalışmalar yapıyor. Bizim burada ise insanlar kavga ve tartışmalar yapıyor turistler için. Bu yanlıştır. Birileri nasılı ilimize götüreceğiz düşüncesindeyken bizim buna sahip çıkmamız gerekiyor".
"Ayin için hazırlıklar yapıldı. Misafirlerimiz şimdiden kentimize gelmeye başladı. Bu ayinin yapılması için Valilik ve özellikle Gevaş Belediyesi olarak her türlü desteği vermeye hazırız ve vereceğiz. Ayinin rahat şekilde yapılması için destek vereceğiz. Ayinin bundan sonraki süreçte de yapılması için, kentimize katkıları için elimizden geleni yapacağız. Şunu da ifade etmek isterim. Kentimize gelen turistlerin inançlarının, özel hayatlarının tartışılmaması gerekiyor. Biz ancak kendi özel hayatımızı düzenleyebiliriz. Başka insanların özel hayatına müdahale etme hakkımız yoktur. Hıristiyan'ı, alkol kullananı, mini etek giyeni buraya gelmesin dersek, bu kentte asla turizm gelişmez. Biz doğa, inanç, sağlık, eğlence turizmlerinin hepsine talibiz. Kentimize turizmin büyük katkıları var. Ne olur ahlak üzerinden, belli hassasiyetler üzerinden tartışmalar yaratmayalım".

 


         Evet, Sayın Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Bilmez yukarıda sırladığım ana başlıklarda çok samimi ve bir devlet adamı tecrübesi, vizyonuyla bundan sonra neler yapılacağını anlatmış oldu.
Elbette ki bu konuşulan hedefler bir günde gerçeğe dönüşmeyecek. Kimsenin elinde sihirli değnek yok. Ama bu işin tılsımı net planlar, kararlılık, mücadele, liyakat, samimiyet esaslı bir araya gelmiş güçlü ekip ve tabiki siyasi ve toplumsal birlik ve beraberlikten geçiyor.

 


          Devlette süreklilik esastır ilkesiyle de düşünce ve planlarını paylaşan Sayın Vali Bilmez, kendinden önceki dönemlerde temelleri atılan, belli mesafeler kat edilmiş birçok işin takipçisi olacağı, aksamadan devam etmesi için tüm imkânların seferber edileceği müjdesini de paylaşmış oldu. Özellikle bu konu belki de bizim hiç alışık olduğumuz bir tavır değil.

 


          Yapbozların hâkim olduğu, imkânların ve zamanın hoyratça israf edildiği şehrimizde böylesi bir tavır hayırlı bir geleneğe vesile olur inşallah.
Bence bugünden sonra herkes tam bir sorumluluk bilinci, Van'lılık Bilinciyle hareket etmeli ve yapılması planlanan bu kadar hayırlı ve bir o kadar da zorunlu işlerde Valimize ve Büyükşehir çalışmalarına katkı sunmalı. Seyirci olmaktan vazgeçmeli. Elimizi taşın altına koymalı ve
"-Bizde bu değişim ve hizmet yolculuğunda bir şeyler yapabiliriz" demeliyiz.

 


        Unutmayalım!
Her şeyin bir bedeli olduğu gibi bu şehirde de yaşamanın bir bedeli var. Bu şehrin iyisiyle kötüsüyle tüm sorumluluğu bize ait. Tercihlerimizle yapılacak iyi şeyleri destekleyebiliriz de engelleyebiliriz de.
Kayyımla gelen yeni dönem Van'ın hizmetlere doyduğu, kronik sorunların kalıcı çözümlere kavuştuğu bir dönem olmalı. Aydınlık yarınların muştusu, habercisi olmalı. Kısır çekişmelerden, küçük bireysel hesaplardan uzak önceliğin herkesi kuşatan toplumsal menfaatlerin olduğu günler olmalı.
Genç bir şehir olan Van'ın gençliğin enerjisinin boşa harcanmadığı, şer odaklarınca sömürülmediği aksine gençliğe ait var olan enerji ve potansiyelin millete hizmet için olumlu imkânlar buluştuğu günler olmalı.

 

 

       Evet, artık çok şeyler olmalı bu şehirde. Hayırla, bereketle, güzellikle kuşatılmış şeyler olmalı. Ama bunlar kendiliğinden olmuyor. Birilerinin öncü olması, iz bırakması ve bir vizyonla ilk adımı atması gerekiyor. Bir şehrin siyasileri, milletvekilleri bu görevi hakkıyla yapamıyorsa, o ilk adımı atmıyorsa işte o zaman millet için var olan devlet bu sorumluluğu bir an bile tereddüt etmeden üstlenir, üstlendi de.

 


        İşte tam burada bize şunu demek kalıyor.
Yarınların bugünden daha hayırlı ve güzel olması duasıyla…

YORUM EKLE

banner29