NASIL BİR VALİ?

    Van doğal bir değişime daha tanıklık etti.
    Eski Vali Sayın Taşyapan yerini yeni Vali Sayın Murat Zorluoğlu'na bıraktı.
Eski Vali Sayın Taşyapan'a ilimize yaptığı hizmetlerden dolayı teşekkür ediyor yeni Vali Sayın Murat Zorluoğlu'na da hoş geldiniz diyor; yeni görevinde başarılar diliyorum.
   Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekilliğine de atanan Murat Zorluoğlu'nu bekleyen işlerin neler olduğunu kendisine yardımcı olmak adına bazı bildiğimiz, gördüğümüz, yaşadığımız ve birçok alanda şahit olduğumuz tecrübeleri hatırlatalım istiyorum.
Düşünüyorum da nasıl anlatsam, nereden başlasam diye.
   Sayın Valim, Hakkınızda yapmış olduğumuz araştırmalarda, azimli, müdebbir, çalışkan olduğunuz bilgileri şahsen beni çok umutlandırdı.  Çünkü Van ilinin birçok sorunu, sıkıntısı var, en önemlisi proje üreteni yok. Varsa da ortaya atılan ya da söz verilen iki üç proje de umarım Sümen altı edilmez.
   Takdir edersiniz ki kimi insanlar koltuğu doldurur, kimi insanlar da koltukta boğulur. Yani koltuğu anlamlandıran insanlar da var koltuğun şereflendirdiği insanlarda var.   
   Biz genelde Van ilinde şu ana kadar valilerin ilk geldiklerinde kendileri olarak önemli işler başardıklarına şahit olduk. Maalesef sonraları bozularak hem kendileri için hem de kent için çok ciddi sıkıntılar yaşattıklarına da şahit olduk.
Bunun sebebi ise her kesimden çıkarcı, bukalemun insanlar tarafından yanlış bilgilendirilip sonra farkına vararak ya da varmayarak, o yolun karanlığında boğulan valiler de gördük!
   Esnafın ve halkın sorunları çok! Dinleyen oldu elbet ama dinlermiş gibi yapanlar da. Neticede sorunlar bir türlü çözülemedi.
Onlarca polisin koruduğu valiler de gördü bu kent; caddede vatandaşı ziyaret eden de.
Gerçi sizin Elazığ maceranızda Orhan Veli'nin dediği gibi Süleyman Efendileri çok ziyaret ettiğinizi de tespit ettik.
Belki de bunun neticesidir ki ilk icraatlarınızdan biri vatandaşa bütün kapıları açmanız oldu.
Devamı gelir İnşaallah.
   Çünkü halkın içine karışmayan, halktan biri olmayan valiler hiç de başarılı olamadılar.
Yaptıkları hem zihinsel hem ekonomik tahribatların acısını hala yaşıyor Van. Sayın Zorluoğlu Van ilinin o kadar çok sorunları var ki ancak kentin dinamikleri ile ortak bir uzlaşma oluşturarak istişareler sonucunda bu kanayan sorunları aşabilirsiniz. Bu ilin yaşadığı her sorunun, uzmanları tarafından akil adamlar heyetleri oluşturarak en asgari düzeye indirebilirsiniz. Bunu Van'daki siyasiler ile de yapabilirsiniz çünkü onlar en kırsal alanlara kadar gidip halk ile görüşüp konuşuyorlar.
Tabii bunları yaparken yani aklı başında hizmetler yapılırken karşınıza iyi niyetli olmayan bu ülkede huzuru kardeşliği istemeyen engellemeler de çıkacak karşınıza muhtemelen. Ama azimli ve doğru olmak her türlü art niyetin üstesinden gelmeye yetecektir.
Sayın Zorluoğlu son 30 yılda Van iline daha önce valilik yaparak gelen dördüncü kişisiniz.
  Bu durum Van için inşallah avantajlı olur. Çünkü Van bu konuda hep acemi birliği gibi kullanılmıştır. Bu durum çoğu kurum amirleri için de geçerlidir. Van, bu filmi yine başa alarak hayata tutunmaya çalışmıştır yani Van hep makarayı ileri geri sarmaya devam etmiştir.
   Anlayacağınız liyakatli yöneticilerimiz çok az olmuştur bu söylediklerimi üç tane il koordinasyon kurulu toplantısı yaptıktan sonra göreceksiniz.
  Sayın Zorluoğlu, dedim ya Van'ın ve yaşayanlarının çok ama çok sorunu var bunları teker teker yazmak istemiyorum daha önceki yazılarımda ve yaptığım TV programlarımda detayları ile çok dile getirdim. İnşaallah kısa zaman içinde ilin sorunlarını doğru ve sağlıklı insanlardan öğreneceksiniz; bu da sizin tecrübeli oluşunuzdan kaynaklanacaktır diye düşünüyorum.
Öyle bir vali olmanızı hayal ediyorum ki, herkesin hayran kaldığı, İşte bu dediği bir vali.
Sizler de takdir edersiniz ki, ülkeyi insanını sevmek, ona hizmetle ölçülür. Vali denince aklımıza veya gördüklerimiz, yaşadıklarımızla sabittir ki, asık suratlı, ciddi, koruması olan, şoförü olan, ili yöneten en yüksek makam, herkes ondan korkar, düşüncelerini ölçer, biçer, her sözü de karşısında konuşamazsın gibi zihinlerdeki Vali profili böyle.
  Ama siz bu klasikliği değiştirebilirsiniz.
  Van'a üretken çok çalışkan bir vali lazım, zamanın ruhu bunu istiyor sizden.
Siz iki görevi birden yürüteceksiniz ve çok imkânlar var önünüzde.
Van ve halkı sizinle yeni şeyler başarabilir Sayın Zorluoğlu.
Halk kendini gerçekten devlet olarak görebilir.
   Devlet halkına kapısını tam açarsa, gülen yüzünü gösterirse başarabiliriz.
Valiler toplumun ışığıdır. Bilginin olmadığı yerde; koyunun olmadığı yerde, keçi Abdurrahman Çelebi olur. Bu ilin derdi, projedir, programdır, sistemdir.
   Bu toplumun ışığı olacak bilgiye imkân verecek ortamlar olmazsa, yerini başka şeyler doldurur. Ve yüksek tansiyonda sıkışır dururuz.
 Bu nedenle sıradan bir vatandaş, sıradan bir memur gibi davranırsanız, gülen Vali, kahkaha atan vali, şehrin sokaklarında esnafın yanında, bazen valilik makamında, bazen proje başında olan bir vali.
Tebdili kıyafet gezen, bazen bir traktöre binen köylü olan yola çıkan vali. Ha şunu da hatırlatmakta yarar var.
Kurtarıcı beklemiyoruz halkın kendisi, önce kendini kurtarmalıdır düşüncesini taşıyorum. İşte asıl meselede burada başlıyor.
Halktan biri olmanızı halkla bütünleşen bir vali olmanız devlet ile halkı bütünleştiren bir ortama çok ihtiyaç var bu ilde.
Ayrıca Van bu süreçte çok çalışkan istekli, iyi niyetli yöneticilerle çalışıyor.
Aklıma ilk gelen YYÜ Rektörü Sayın Peyami Battal. Van'ı çok iyi tanıyan ve yirmi yıllık idarî deneyimi olan bir bilim adamı.
Depremin tüm tahribatlarına rağmen Van'ı ve üniversitesini hiç terk etmeyen, eğitim-öğretim işlerinin aksamaması için gece gündüz çalışan bir yönetici. Son beş yılda üniversitenin kat ettiği yol ve kentle kurduğu diyalog takdire değer. Kesinlikle danışılması gereken biri.
  Şehirle diyalogun mimarlarından biri de Prof. Dr. Zeki Taştan. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tecrübesi de olan ve iki yıllık kısa görevi esnasında Van'ın tanıtımına büyük bir katkı sunan Taştan, Edebiyat Fakültesi dekanlığı yanında kentle diyalogu canlı ve oldukça aktif bir yönetici.
   Ayrıca benim çok önemsediğim Büyük şehir genel sekreteri Mustafa Yalçın Bey ve yardımcıları Mehmet Yaşar Bey ve Fazıl Tamer Beyler, iyi niyet ve çalışkanlıkları ile bir fırsattır bir bütünlük ve kolektif bir ruh oluşturabilirseniz
Tabii kentin canlılığına büyük katkı sunan sivil toplum örgütleri de bizler için bir şanstır. Ancak o kadar fazla sivil toplum örgütümüz var ki bunları tek tek saymamız âdeta imkânsız. İçlerinde üretenle uyuyan sivil toplum kuruluşlarını sayın valimiz kısa zamanda çözecektir İnşaallah.
   Bozuk düzene, haksızlığa, yolsuzluğa kötülüğe dik duran adama çok ihtiyacımız var.
Kısaca Sayın Zorluoğlu bu ilin velayetini alın velisi ve valisi olun. Van'ın sizden beklentisi çok, Sizin de mutlaka bir mülki amir olarak,    Van'dan ve yaşayanlarından beklentileriniz olacaktır. Size hoş geldiniz diyor çok başarılı olmanızı diliyorum. Sizin başarınızın meyvelerini Van ve Türkiye halkı görecektir.

YORUM EKLE

banner29