Ne zaman emekli olabilirim?

     SORU:Merhaba Yasin bey Ben 03/02/1970 doğumluyum 07/11/1993 te Ssk girişliyim 4916 Gün ödenmiş primim var  buna göre ne zaman emekli olabilirim teşekkürler.Mustafa.
CEVAP:Merhaba Mustafa bey Baktığımızda 54 yaş 25 yıl Ssk süresi 5675 prim gün sayısına tabisiniz  Ancak bilgilerinizi doğru yazdığınız için size detaylı bi hesapla cevap vermiş olalım.şu an 48 yaş 3 ay 11 gün,yaşındasınız.(kalan yaşınız 5 yıl 8 ay 19 gün ve kalan 759 prim gün sayınız)şayet askerlik borçlanması yaparsanız durumunuz değişir askerlik borçlanması yapmazsanız.03.02.2024 tarihinde emekli ola bilirsiniz esen kalın.


    SORU:İyi Çalışmalar Yasin bey Hocam Çocukların Bakmakla Yükümlü Olunan Kişi Sayılabilme Şartları nelerdir
CEVAP:Bakıldığında 5510 sayılı Kanun; Türk vatandaşlarını 18 yaşına kadar herhangi bir şart aramadan ve kız erkek ayrımı yapmadan genel sağlık sigortası kapsamına almıştır. 18 yaşından sonra ise hem kız hem erkek çocukları için bazı koşulların yerine getirilmesi istenmektedir.


   Evli olmamaları koşuluyla; çocuklar 18 yaşından sonra lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşına kadar, yüksek öğrenim görmesi halinde 25 yaşına kadar, malul olduğu tespit edilmesi halinde ise yaşına bakılmaksızın bakmakla yükümlü olunan kişi sayılmaktadır.
Ayrıca öğrenciliği sırasında anne/babasının bakmakla yükümlüsü durumunda olan çocuklardan; liseden mezun olanların 20 yaşını, yüksek öğrenimden mezun olanların 25 yaşını geçmemek üzere mezun oldukları tarihten itibaren 2 yıl daha bakmakla yükümlülük hakları devam etmektedir.


    SORU:Anne ve Babaların Bakmakla Yükümlü Olunan Kişi Sayılabilme Şartları nelerdir.
CEVAP:İlgili Kanun yani Geçimi genel sağlık sigortalısı tarafından sağlanan ve yapılacak gelir testi sonucunda aile içinde fert başına düşen gelir miktarı asgari ücrete kadar olduğu tespit edilen ana ve baba bakmakla yükümlü olunan kişi sayılmaktadır.
Yani anne veya babanın öncelikle bağlı bulundukları kaymakamlıkların sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurarak gelir testi yaptırmaları gerekmektedir. Gelir testi sonucunda aile içinde fert başına düşen gelir miktarı asgari ücretin altında çıkması halinde bakmakla yükümlü olunan kişi sayılabilmektedir.
 SORU:Merhaba Hocam Bana 45 gün prim borcum var nasıl tamamlaya bilirim yadaKısmi askerlik borçlanması yapabilir miyim
CEVAP:Merhaba kıymetli okurumuz Eksik olan 45 günlük priminizi varsa yurt dışı çalışmanız yada bağ kurunuz veya askerlik borçlanmanız gibi hakları kanun kapsamında çalışana verilmiştir ve Baktığımızda 5510 sayılı kanunda ve 01.10.2008 tarihinden itibaren kısmi askerlik borçlanması hakkı verilmiştir.

SORU:Hocam Kadın işçi eşiyle aynı gece postasında çalıştırılabilir mi.
CEVAP:Kanunen Kadın işçinin eşi de aynı iş yerinde veya bir başka iş yerinde gece postasında çalışıyor ise, kadın işçinin talebi halinde, iş veren onun gece postasını eşininki ile aynı gece postasına rastlamayacak şekilde düzenlemek zorundadır. Aynı şekilde kadın işçi eşi ile aynı gece postasında çalışmak ister ise işveren bu talebi olanakları ölçüsünde yerine getirmek zorundadır der ilgili kanun.
SORU:Merhaba Yasin bey hocam Eşim,13 ay hizmeti varken vefat eden bir devlet memuruydu. Başka hizmeti yok. Askerlikte geçen 20 ay süresini borçlanarak yeni Yasaya 5510 sayılı Kanun göre tarafıma aylık bağlanması mümkün mü şimdiden teşekkürler.
CEVAP:Merhaba okurumuz Öncelikle başınız sağ olsun Size Aylık bağlanabilmesi için hizmet ve borçlanılacak süre toplamının en az 5 yıl olması gerekmektedir. Borçlanacağınız süre ile de eşinizin hizmeti 5 yılı doldurmayacağın dan tarafınıza aylık bağlanması mümkün değildir Ancak siz bulunduğunuz ilin sosyal hizmetler müdürlüğüne baş vurun devletimizin  dul vatandaşına verdiği haktan yararlanın der kolaylıklar dilerim.

YORUM EKLE

banner29