'Ne zaman emekli olurum' soruları…

   SORU: Yasin bey SSK emeklisi bir kadınım. 16 Mayıs 2016'te eşimi kaybettim. Eşim SSK emeklisiydi. Ölümünden itibaren dul aylığı bağlandı. Ayrıca Emekli Sandığı emeklisi babamdan da yetim aylığı bağlandı. Hem kendi emekli aylığımı hem eşimden dul aylığı hem de babamdan yetim aylığı almam sorun yaratır mı. Yasin bey şimdiden teşekkürler Sevdegül?
   CEVAP: Merhabalar Okurumuz Sevdegül Hanım Sorunuzda  Babanızdan Ve Eşinizden Bağlanması Gereken Maaşları Zaten Bağlandığını İfade Etmişsiniz Doğrudur  Babanız Emekli Sandığı Mensubu Olduğu için Şanslısınız. Çünkü SSK Emeklisi olsanız da Emekli Sandığı 'n dan babanızdan Dolayı yetim aylığı alma hakkınız var. Her üç aylığı da Alabilirsiniz. Ne şimdi ne de ileride sorun yaşamazsınız Ancak Evlenmeniz Durumunda Şartlar  Değişir Der Kanunlar.
 
   SORU: 15 Kasım 1977 doğumluyum. Askerliğimi 1997-1999 yılları arasında yaptım. 9 Nisan 2001'de SSK'lı oldum. 4837 gün primim var. Askerlik borçlanmamı ödesem faydası olur mu?  
   CEVAP:7000 gün prim ve 60 yaş şartına tabisiniz. 2163 gün daha prim ödeyerek priminizi 7000 güne tamamlamanız şartıyla, 60 yaşı doldurduğunuzda emekli olabilirsiniz. Askerlik borçlanması emekli olma şartlarınızı değiştirmiyor. Sadece prim sayınızı artırır.

   SORU: Yasin Hocam Emekli Sandığı emeklisi iken vefat eden kişilerin varislerine ödeme yapılabilmesi için gerekli olan belgeler nelerdir ve baş durumuzu Nereye Yapmalıyız?
  CEVAP: Merhaba Okurumuz Bakıldığında İlgililerin Kanuni Varislerine Ödeme Yapılabilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumuna  İbraz Edilmesi Gereken Belgeler Şunlardır; Veraset ilamı (Aslı veya Tasdikli örneği), Veya Noterden Alınmış Mirasçılık Belgesi, Veraset İlamında adı Geçen Varislerin talep Dilekçeleri, Veraset ve İntikal Vergisinden muaf  Veya Vergisinin Ödendiğine dair ilgili vergi Dairesinden Alınacak, Resmi mühürle tasdik Edilmiş Belge, Ölüm Belgesi Ve Kimlik Bilgileri İkamet Ettiğiniz il SGK Müdürlüğüne Baş Vurmanız Gerekmektedir der kolaylıklar Dilerim.

  SORU: Merhaba Yasin Bey  ben 1972 doğumluyum.  2005/te SSK' lı oldum. 2012' te çıkış yaptım. Şu an da Çalışmıyorum. 2880 gün primim var. Yaşı bekleyerek emekliliği hak ediyor muyum tşk?  
  CEVAP: İyi Çalışmalar  Okurumuz Baktığımız da 33 yaşında ssklı olmuşsunuz dolayısıyla yaşıtlarınızdan geç emekli olacaksınız ve Yaş haddinden emekli olmak için 25 yıl sigorta, 4500 gün prim ve 58 yaş şartına tabisiniz. 1620 gün daha prim ödeyerek priminizi 4500 güne tamamlamanız şartıyla, 2030'da 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

   SORU: Merhabalar Yasin bey Hocam Basit usulde vergi mükellefi olarak Taksicilik  yapmaktayım. Bağ-Kur a 25 yıllık prim ödememi Mayıs 2016'da doldurdum. Taksimi satacağım. Nasıl bir işlem yapmalıyım. Ayrıca emeklilik yaşımın dolmasını beklerken eşim, ilkokula giden çocuğum ve ben sağlıktan yararlanmak için ne yapmalıyım? Toplam gelirimiz 1200 tl dir?
  CEVAP: Merhabalar Kıymetli Taksici Esnafımız Taksinizi sattığınızda, öncelikle kayıtlı olduğunuz yerleşim yerinin meslek odası, vergi mükellefiyet ve Bağ-Kur kaydınızı kapattırmanız gerekiyor. Emekli olma yaşınızın dolmasını çalışmadan beklemeniz halinde, sağlık yardımını genel sağlık sigortanızdan alacaksınız. Prim ödeyerek mi yoksa prim ödemeden mi sağlık yardımı alacağınızı, bulunduğunuz yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfında yaptıracağınız gelir testi belirleyecek. 1200 liradan başka aylık geliriniz yoksa yaptıracağınız gelir testinden aile içinde kişi başına düşen aylık ortalama gelir tutarı asgari ücretin üçte birinden az çıkacağından, prim ödemeden sağlık yardımı alabilirsiniz der kanun.

   SORU: 25 Haziran 1970 doğumluyum. 1988-1990 arası SSK'ya 24 gün prim ödedim. 1 Kasım 2004'ten beri Bağ-Kur' luyum. 4175 gün de Bağ-Kur'a prim ödedim. Ne zaman emekli olurum?  
   CEVAP: Sigorta başlangıç tarihiniz, SSK'dan emekli olmanızı avantajlı kılıyor. Bağ-Kur'lular faaliyetlerine son vermeden başka bir işyerinde çalışarak SSK'ya prim ödeyebiliyor. Sigortalı çalışarak SSK'ya 1260 gün prim ödediğinizde SSK'dan emekli olursunuz. Priminiz yeterli olduğundan, 1260 günden sonra faaliyetinize son verip prim ödemeseniz de 1988'deki sigorta başlangıç tarihiniz 23 Mayıs 1988'den önce ise 50 yaşınızı, sonra ise 51 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.
 
   SORU: İyi Çalışmalar Yasin Hocam 24 şubat 1960 doğumluyum. 1979'da sigortalı oldum. 2713 gün primim var. 3600 günle ne zaman ve hangi şartlarda emekli olabilirim? Sigorta girişim askerlikten sonra. Bu durumda askerliği saydırmam emekli olmamı öne çeker mi?  
  CEVAP: Merhaba Saygıdeğer Okurumuz Yaş Haddinden emekli olmak için 15 yıl Sigorta, 3600 gün prim ve 60 yaş şartına tabisiniz. 887 gün daha prim Ödeyerek priminizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 24 şubat 2020'de emekli olabilirsiniz. Ancak Sorunuzda yanlışlık olmalı. Çünkü 19 yaşından küçükken askerlik yapılmadığından, askerliğinizi sigorta başlangıcından önce yapmış olamazsınız. Sigorta başlangıç tarihinden sonra yapılan askerlik, emeklilik şartlarını değiştirmez. Sadece prim sayısını artırır. İsterseniz askerlik borçlanmasıyla priminizi askerlik süreniz kadar artırabilirsiniz.
   Bu konuda herhangi bir meslektaşımızdan Evrak Ortamında yardım almanız faydanıza olacaktır.
   Kolaylıklar dilerim esen kalın...

YORUM EKLE

banner29