Okurlarımızın sorularına cevaben

SORU: Yasin Bey Ben İsmet 03/01/ 1980 doğumluyum. 20/09/ 1998’den beri Bağ kur a isteğe bağlı prim ödedim. Halen de devam ediyorum ve zaman emekli olabilirim tşk.

CEVAP: Merhaba Okurumuz İsmet Bey Emeklilik için; 20 yıl (7200 gün) prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemenizi aralıksız olarak 20/09/ 2018’e kadar sürdürerek priminizi 20 tam yıla tamamlamanız halinde, 55 yaşınızı dolduracağınız 10 O3/01/ 2035’te emekli olabilirsiniz.

SORU: Merhaba Yasin hocam,Sosyal güvencesi olmayan ana/babanın 6 yasındaki erkek çocuğu sağlıktan faydalanabilir mi? Babası mevsimlik işçi ve sigortası olmuyormuş genelde, çocuğu sağlık hizmetinden faydalandıramadıklarını iletiyorlar. Bu konuda sizin bir yazınızı tespit ettik ancak, hangi kanuna dayandırarak iletebiliriz kuruma yardımcı olabilirseniz çok seviniriz. Çok teşekkürler, Saygılar Özge Özsaçmacı.

 

CEVAP: İyi Çalışmalar Saygıdeğer Okurum(18 yaşından küçük her çocuk bedava Gss lı dır)

1 Ekim 2008 günü yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince kız-erkek fark etmez çocuklara en fazla 18 yaşına kadar sağlık hizmeti verilmektedir. S g k da sigortalı olanlar ile SGK emeklilerin kimlere bakmakla yükümlü olduğu yani bedava sağlık hizmeti verileceği 5510 sayılı Kanun’un 3 üncü maddesinde belirtilmiştir. bulunduğunuz ilin veya ilçenin sosyal güvenlik müdürlükleri de bu konuları bilir…hata İlgili maddeye göre; sigortalılar ile emeklilerin “bakmakla yükümlü olduğu kişilere” kendi üzerlerinden bedava sağlık yardımı verebilirler. Aynı madde gereğince sigortalılar ile emeklilerin “Bakmakla yükümlü olduğu kişi”ler ise; Sigortalı sayılmayan veya isteğe bağlı sigortalı olmayan, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olan (a) Eşini, (b) 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim veya 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununda belirtilen aday çıraklık ve çıraklık eğitimi ile işletmelerde mesleki eğitim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları ile yaşına bakılmaksızın bu Kanuna göre malul olduğu tespit edilen evli olmayan çocuklarını,  (c) Geçiminin sigortalı tarafından sağlandığı Kurumca belirlenen kriterlere göre tespit edilen ana ve babasını, içermekte dir. Yani,--Çalışmayan, isteğe bağlı prim ödemeyen, emekli olmayan eşlere -- Çalışmayan, isteğe bağlı prim ödemeyen, evli ve emekli olmayan çocuklardan 18 yaşından küçük olanlara, der kanun.

 

SORU: Hocam emekli olmak için şartlar nelerdir kulaktan dolma bilgilerle kafam karışık cevap yazarsanız sevinirim Davut.

CEVAP:Davut bey Emeklilik koşullarını 3.başlıkla değinelim…Ülkemizin kanunları çerçevesinde Dinamik yapıya sahip sosyal güvenlik mevzuatında teknik anlamda uzun vadeli sigorta kollarından kişilere belirli ödemelerin yapılabilmesi için belli koşulların sağlanması gerekmektedir ve buna göre uygun 3 şart koyulmuştur.

1)Sigortalılık Süresi nedir… Sigortalılık süresi, sigortalının malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına bağlı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarih ile tahsis yapılması için yazılı istekte (emeklilik talebinde) bulunduğu tarih, ölen sigortalılar için de ölüm tarihi arasında geçen süre olarak dikkate alınmaktadır.

2)Prim Ödeme Gün Sayısı nedir… Prim ödeme gün sayısı; malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi olarak geçen sürelere ait gün sayısını ifade etmektedir.

3)Yaş durumu nedir… Yaşlılık ve ölüm sigortalarından aylık bağlanmasına ilişkin haklardan yararlanmak için gereken koşullardan biri de “yaş” olup, tahsis talep tarihinde aranan yaş şartı, tahsis talep tarihinden doğum tarihinin çıkartılması suretiyle tespit edilir.

SORU:1976 doğumluyum. Bağ kur girişim 14/11/ 2000. Bağ kur’a 4750 gün primim var. 2014’ten bugüne kadar da SSK’ya 849 gün primim bulunuyor. Yüzde 40 heyet raporum var. Ne zaman emekli olabilirim.

CEVAP: Durumunuza baktığımızda Sizin gibi yüzde 40 ila 49 engelli olanlar, Bağ kur’dan emekli olmak için; 18 yıl sigortalılık süresi ve 4680 gün prim ödeme şartlarına tabi görünüyorsunuz ve Prim ödemeniz yeterli olduğundan, 18 yıllık sigorta sürenizi dolduracağınız 14/11/ 2018’de emekli olabilirsiniz.

SORU:12/04/ 1979 doğumluyum. SGK başlangıcım Aralık 2006. Bugüne kadar 3000 gün prim ödemem oldu. Askerliğimi 2008’de yaptım. Acaba ne zaman emekli olabilirim?

CEVAP: Şartlarınıza Göre Emekli olmanız için; 7000 gün (veya 4500 gün) prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Toplam priminizi 7000 güne (veya 4500 güne) tamamlamanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız 13/04/ 2039’da emekli olabilirsiniz ve sizi tebrik ediyorum genç çalışan olmanıza rağmen emeklilik planlamanızdan haberdar olmanız sevindirici darısı yıllardır çalışıp haklarından haberi olmayanlara olsun der kolaylıklar dilerim.

YORUM EKLE

banner29