Prim sayısının hesaplanmasındaki püf noktalar

SORU:Yasin bey yıllardır özel sektörde çalışıyorum yaklaşık 6 bin kadarda primim var fakat askerden sonra sigortalı oldum Askerlik borçlanması yapmam halinde sigortalılık başlangıç tarihinde herhangi bir değişiklik olur mu tşk.
CEVAP:Merhaba Okurumuz Bilgilerinizi yazmış olsaydınız emeklilik durumunuzu da görmüş olacaktınız Ancak Askerlikte geçen hizmet süreleriniz, sigortalılığınız ın başlangıç tarihinden sonra olduğuna göre sigortalılık başlangıç tarihiniz, borçlandırılan süre kadar geriye götürülmektedir der ilgili kanun.

SORU:Yasin Hocam 3 Ay Önce Emekli Oldum Ve Emekli Sandığından emekli aylığı almaktayım. Benimle aynı süre çalışıp ve Ayni Tarihlerde emekli olan kişiden daha az aylık Alıyorum Neden ve Ne Yapmam Gerekir.

CEVAP:Merhaba Kıymetli Okurumuz Sizin Durumunuzda olanlardan Bayağı Soru Alıyoruz Sizin durumunuzu Evrak Üzerinden bilmemekle beraber İzlemeniz gereken yol şöyle. beraber emekli olduğunuz arkadaşınızın maaş aldığını gösteren belge ve sizin maaş aldığınızı gösteren  belgenizi emsal göstererek bağlı bulunduğunuz emekli sandığına emekli sicil numaralarınızı da belirtir şekilde yazılı müracaatınız halinde durumunuz ilgililer tarafından incelenecektir varsa bir hata veya ihmal düzeltilecektir ve tarafınıza bildirilir daha önceden takip etiğimiz yazılardan da anlaşıldığı gibi...

 

 

     SORU: Hocam Emekli Sandığından malul erkek yetim aylığı alıyorum. 4/a (ssk veya memur) olarak  bir işe girmem halinde aylığım kesilir mi.Enes.

CEVAP:Merhaba Enes Bey ilgili mevzuata bakıldığında Malul erkek çocuklara aylık bağlanabilmesi için muhtaç ve malul olması şartı birlikte aranmaktadır. Herhangi bir işe veya Göreve girmeniz halinde muhtaç lığınız ortadan kalkacağından, aylığınız kesilir der kanun.

 

SORU: Yasin bey ben yaklaşık 13 yıllık çalışanım ancak işe girmeden bir yıl önce doğum yaptım ve daha sonra iki doğum daha yaptım ihtiyaç halinde borçlanma yapa bilirmiyim bu konuda bilgi verirseniz sevinirim teşekkürler Hacer.

CEVAP: İyi çalışmalar Kıymetli Okurumuz Hacer hanım daha önceki yazılarımızda bu konuyu işlemiştik fakat sizin durumunuz da olup sual soranlara da cevaben tekrar yazıyorum.Malumunuz üzere 2008 tarihinde  5510 Sayılı Kanunla birlikte gelen haklardan biride çalışan Annelere belli süreleri borçlanma hakkı vermektedir. Kanunun kadın çalışanlara tanıdığı borçlanma haklarından biri ve en önemlisi doğum borçlanmasıdır.

 

     Ayrıca Baktığımızda 2014 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6552 Sayılı Torba Kanun ile birlikte kadınların doğum borçlanması hakkı üçe çıkartılmış ve bu hak 4/b (Bağ-kur) ile 4/c (Emekli Sandığı) kapsamındaki çalışanlara da verilmiştir. Söz konusu kanunun yürürlük tarihinden önce sadece 4/a (SSK) kapsamında olanlar doğum borçlanması yapabilmekteydi ve doğum borçlanması hakkı da iki çocukla sınırlı tutulmaktaydı.

 

    5510 Sayılı Kanuna göre kadın çalışanların ilk sigorta başlangıçlarından önce doğan çocukları için doğum borçlanması hakları bulunmuyor. Yalnızca sigorta başlangıcında sonra doğan çocuklar için doğum borçlanması yapılabilmekte.
Ayrıca bilmenizde faydanıza olacağına kanaat getirdiğim bu konuyuda ekliyeyim
A)Doğum borçlanması sigorta başlangıcından sonra doğan üç çocuk için yapılabilmekte.

 

    B)Doğum borçlanması yapılabilmesi için çocuğun doğum tarihinden itibaren 24 aylık sürede anne adına prim yatırılmamış olması gerekmektedir. Prim yatırılmış olması halinde sadece 24 ayın içinde prim yatmayan günler için borçlanma yapılabilmektedir.
C)Doğum borçlanması sigorta başlangıcını geri çekmemekte, prim gün sayısı toplamına eklenmektedir.

 

    Ç)Doğum borçlanması doğum tarihinden itibaren 24 aylık süre içerisinde anne adına prim yatırılmamış olması kaydıyla her çocuk için 720 gün olmak üzere toplam 2160 gün kadar yapılabilmektedir.
D)Doğumdan sonra vefat eden çocuklar için doğum tarihinden itibaren vefat tarihine kadar olan süreler borçlanılabilmektedir.
E)Doğum borçlanması için gerekli koşulları özetlemek gerekirse: Sigortalı kadının doğumdan önce çalışmasının bulunması, doğumdan sonraki sürelerde adına prim yatırılmamış olması, Borçlanabileceği sürede çocuğunun yaşamış olması gerekmektedir der ilgili kanun.Esen kalın.

YORUM EKLE

banner29