PRİM VE İPC BORCU OLANLARIN DİKKATİNE

     Kıymetli Okurlarımızın Bilmelerinde Fayda Gördüğümüz Ve Son Torba Yasasıyla Çıkan  Prim borcunu yapılandırana emeklilik fırsatı doğuyor bu vesileyle .

 


    Baktığımızda Yasalaşan torba tasarıda toplumun her kesimini ilgilendiren düzenlemeler var. Örnek vermemiz gerekirse 65 yaş aylığı alan kişilerin aylıklarına gelen zam  ve  isteğe bağlı sigortalı olup bir yılı aşmayan borcu bulunan kişiler borçlarını yapılandırarak ödeyebilir Bu sayede emekliliğe daha erken kavuşabilirler. dul ve yetimlere bayram ikramiyesi ödenmesi gibi ve daha nicesi...

 


     Türkiye Büyük Millet Meclisin de kabul edilen ve önümüzdeki günlerde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek olan son çıkan torba kanunla sigorta prim borcu olan işveren ve sigortalılara yapılandırma hakkı getirildi. Bunun yanında emekli, dul ve yetimlere bayram ikramiyesi ödenmesi ve 65 yaş aylığı alan kişilerin aylıklarına zam yapılması da yasalaştı. Dolayısıyla torbada neredeyse toplumun her kesimini ilgilendiren düzenlemeler var. Kendi priminin kendisi ödeyen eski adıyla Bağ-Kur’lular, sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumuna borçlu olmamak durumundalar der ilgili yasa.

 


     BAĞ KUR LU SAĞLIKTAN FAYDALANIR
Sosyal Güvenlik Kurumuna Olan borcunu yapılandıran Bağ-Kur’lular borcun ilk taksitini ödeyince sağlık hizmetlerinden yararlanmaya başlayabilecek. Yapılandırma kapsamında gelir testine girmesi gereken ancak Sosyal güvenlik Kurumu verilerine göre 1 Ocak 2012’den itibaren hiç gelir testi yaptırmamış kişiler de var. Bu kişiler 30 Kasım 2018’e kadar gelir testi yaptırırlarsa prim borçları bu testin sonucuna göre yeniden hesaplanacak. Test sonucunda gelirlerinin asgari ücretin üçte birinden düşük olduğu tespit edilirse bütün borçları silinecek der ilgili mevzuat.

 


      BAĞ-KURLU İSTERSE BAĞ KURUNU DONDURABİLİR
Bağ-Kur’ lulara sigortalılık sürelerini dondurma hakkı da getirildi. 31 Mayıs 2018 Tarihi itibarıyla Sosyal Güvenlik Kurumuna prim borcu bulunan muhtarlar, kendi adına ve bağımsız çalışanlarla tarımda kendi adına ve bağımsız çalışanlar, bu borçlarını kanunun yayım tarihinden itibaren iki ay içinde yapılandır maz ve ödemezlerse sigortalılıkları durdurulacak. Bağ-Kur’ lulu ğu devam edenlerin sigortalılıklar 1 Haziran itibarıyla yeniden başlatılacak. Diğer yandan yurt dışına işçi götüren şirketlerden topluluk sigortası primi borcu bulunanlar ve isteğe bağlı sigortalı olup bir yıldan eski borcu olmayan kişiler de bu sürelere ilişkin prim borçlarını ödeyerek emekliliklerine saydırabilecek. İsteğe bağlı sigortalı olup bir yılı aşmayan borcu bulunanlar, emekliliklerine az kalmışsa gerekirse kredi kullanarak bu sürelerin borçlarını yapılandırarak ödemeliler. Bu sayede emekli aylığına kısa sürede erişebilir ve emekli aylığıyla kredi borcunu kapatabilirler.

 

      AYRICA (İPC) İDARİ PARA CEZALARININ YARISI SİLİNECEK
Sosyal güvenlik düzenlemeleri uyarınca 31 Mart 2018 tarihi ve önceki tarihlerdeki fiillere ilişkin olarak işverenlere uygulanmış ve kesinleşmiş idari para cezalarının yarısı silinecek. Kalan yarısı ise güncellenerek yapılandırılacak. Henüz kesinleşmemiş ancak 31 Mart 2018 tarihi ve öncesindeki fiiller nedeniyle uygulanmış idari para cezalarının da yasal süresi içinde ödenmesi halinde yarısı silinecek. Ayrıca kapsamdaki borçların gecikme zammı ve cezası silinecek.  Ve Yapılandırma kapsamında, Sosyal Güvenlik Kurumuna’ yersiz veya fazla ödenen aylıkların faiz işlemeye başladığı tarihten başvuru tarihine kadar üfe-yi oranında güncellenerek ödenmesi halinde, yersiz ödenen tutarlara faiz işletilmeyecek.

 

 

      Öte yandan Ülkemizde sayısı oldukça fazla olan yaşlılık aylığı yani 65 yaş aylığı Alanlar şu an için aylık  yaklaşık 266 tl. almaktadırlar ve Bu rakam yeni torba yasayla beraber 500 tl’ye çıkacak. Yani üç ayda bir 1500 tl ilgili ihtiyaç sahiplerine ödenecek der bu güzel ve kapsamlı çalışmada emeği geçen herkesten Allah Razı olsun diyor Emeklilikte yaşa takılanlar içinde böylesi güzel bir düzenlemenin çıkmasını gönülden Arzuluyor ve istiyor kolaylıklar diliyorum...

YORUM EKLE

banner29