Raporlarla ilgili sorular

1)SORU:Merhaba Yasin bey. Ben Celal Çoban. Size sualim yaklaşık 19 yıllık ssk çalışanıyım, ancak zaman zaman rapor almaktayım ve yılda bir işçi kaç gün rapor kulana bilir ve tedaviyi takip eden doktor kaç gün rapor verebilir çok teşekkürler.
2)SORU: Hocam sık sık rapor alan çalışan işçi, iş veren isterse ne gibi yaptırımlar yapar yada rapor almak ne kadar doğru ve faydalıdır.cevap yazarsan  iyi olur şimdiden teşekkür ederim.Muhammed.
CEVAP:Merhabalar Kıymetli okurlarım benzer sorular soran ve sizler Celal bey ile Muhammed bey Hemen başta belirteyim Biz çalışanlar çok zor durumda yani gerekmedikçe Rapor almamalıyız çünkü rapor üzerinde  suistimal ci ve fırsat çi iş veren için çalışana karşı koz olarak kulana bilir onun için sağlık istirahat gibi haller hariç kesinlikle Rapor alma taraftarı olmayalım diyor iyi çalışmalar diliyorum.


   TEK HEKİM TARAFINDAN BİR İŞÇİYE YIL İÇİNDE 40 GÜN RAPOR VERİLEBİLİR?
  İşçilerin istirahat raporlarına yönelik 4857 sayılı İş Kanununda bir düzenleme yoktur. İstirahat raporlarında uygulanacak usul ve esaslar 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile düzenlenmiştir.
Yasal Düzenleme
1- 01.10.2008 tarihinde tüm hükümleri ile yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 107.maddesi hükmüne dayanılarak hazırlanan Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği 43.maddesi "sigortalılara verilecek olan istirahatler" başlığı adı altında düzenlenmiştir. Yasal düzenleme gereği;
2- İstirahat raporlarının Sosyal Güvenlik Kurumuyla sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları tarafından düzenlenmesi şarttır. Kurumla sözleşmesiz sağlık hizmeti sunucuları tarafından verilen ve istirahat süresi 10 günü geçmeyen raporlar, Kurumla sözleşmeli resmi sağlık hizmeti sunucusu hekimi tarafından, 10 günü aşan raporlar ise Kurumla sözleşmeli resmi sağlık hizmeti sunucusu sağlık kurulunca onandığı takdirde geçerli olur.
3- Ayaktan tedavilerde sigortalıya tek hekim raporu ile bir defada en çok 10 gün istirahat verilebilir. İstirahat sonrasında kontrol muayenesi raporda belirtilmiş ise toplam süre 40 günü geçmemek kaydı ile istirahat uzatılabilir. Yirmi günü aşan istirahat raporları sağlık kurulunca verilir. Sağlık kurulunun ilk vereceği istirahat süresi sigortalının tedavi altına alındığı tarihten başlamak üzere altı ayı geçemez. Tedaviye devam edilmesi halinde malullük halinin önlenebileceği veya önemli oranda azaltılabileceği sağlık kurulu raporu ile tespit edilirse bu süre uzatılır.
4- Sosyal Güvenlik Kurumunca yetki tanınan iş yeri hekimi bir kerede en fazla 2 gün istirahat verebilir.
5- İstirahat raporlarında sigortalının çalışıp çalışamayacağı veya kontrol muayenesinin yapılıp yapılmayacağı hususu belirtilir. İstirahat raporunun bir nüshası iş yerlerine ibraz edilmesi için sigortalılara verilmek, bir nüshası Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilmek üzere en az iki nüsha olarak düzenlenir.
6- 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 107.maddesi hükmüne dayanılarak hazırlanan Genel Sağlık Sigortası İşlemleri Yönetmeliği 17.maddesi "istirahat raporlarında uygulanacak usul ve esaslar " başlığı adı altında düzenlenmiştir. Yasal düzenleme gereği;
İstirahat raporlarının Sosyal Güvenlik Kurumu sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları tarafından düzenlenmesi şarttır. Kurumla sözleşmesiz sağlık hizmeti sunucuları tarafından verilen ve istirahat süresi 10 günü geçmeyen raporlar, Kurumla sözleşmeli resmi sağlık hizmeti sunucusu hekimi tarafından, 10 günü aşan raporlar ise Kurumla sözleşmeli resmi sağlık hizmeti sunucusu sağlık kurulunca onandığı takdirde geçerli olur.
7- Sigortalılara bir takvim yılı içinde tek hekim tarafından ayaktan tedavilerde verilecek istirahat sürelerinin toplamı 40 günü geçemez. Bu süreyi geçen istirahat raporları sağlık kurulunca verilir.
- İstirahat raporlarında sigortalının çalışıp çalışamayacağı veya kontrol muayenesinin yapılıp yapılmayacağı hususu belirtilir. İstirahat raporunun bir nüshası iş yerlerine ibraz edilmesi için sigortalılara verilmek, bir nüshası Kuruma gönderilmek üzere en az iki nüsha olarak düzenlenir.
3- 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Genel Sağlık Sigortası İşlemleri Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde düzenlenen Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) 21.3.maddesi "istirahat raporlarının düzenlenmesi" başlığı adı altında düzenlenmiştir. Yasal düzenleme gereği;
- İstirahat raporlarının Kurumla sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları tarafından düzenlenmesi şarttır. Kurumla sözleşmesiz sağlık hizmeti sunucuları tarafından verilen ve istirahat süresi 10 günü geçmeyen raporlar, Kurumla sözleşmeli resmi sağlık hizmeti sunucusu hekimi tarafından, 10 günü aşan raporlar ise Kurumla sözleşmeli resmi sağlık hizmeti sunucusu sağlık kurulunca onandığı takdirde geçerli olur.
- Ayaktan tedavilerde hizmet akdiyle bir veya daha fazla işveren tarafından çalıştırılan sigortalıya tek hekim raporu ile bir defada en çok 10 gün istirahat verilebilir. İstirahat sonrasında kontrol muayenesi raporda belirtilmiş ise toplam süre yirmi günü geçmemek kaydı ile istirahat uzatılabilir. Yirmi günü aşan istirahat raporları sağlık kurulunca verilir. Sağlık kurulunun ilk vereceği istirahat süresi sigortalının tedavi altına alındığı tarihten başlamak üzere altı ayı geçemez. Tedaviye devam edilmesi halinde malullük halinin önlenebileceği veya önemli oranda azaltılabileceği sağlık kurulu raporu ile tespit edilirse bu süre uzatılır.
- Hizmet akdiyle bir veya daha fazla işveren tarafından çalıştırılan sigortalılara bir takvim yılı içinde tek hekim tarafından ayaktan tedavilerde verilecek istirahat sürelerinin toplamı kırk günü geçemez. Bu süreyi geçen istirahat raporları sağlık kurulunca verilir.
- Kurumca yetki tanınan iş yeri hekimi bir kerede en fazla 2 gün istirahat verebilir.
- İstirahat raporlarında sigortalının çalışıp çalışamayacağı veya kontrol muayenesinin yapılıp yapılmayacağı hususu belirtilir. İstirahat raporunun bir nüshası iş yerlerine ibraz edilmesi için sigortalılara verilmek, bir nüshası Kuruma gönderilmek üzere en az iki nüsha olarak düzenlenir.
   Tek Hekim Tarafından Verilecek İstirahat Sürelerinin Toplamı
   Yasal düzenlemelerde de açık ca belirtildiği üzere sigortalılara bir takvim yılı içinde tek hekim tarafından ayaktan tedavilerde verilecek istirahat sürelerinin toplamı kırk günü geçemez. Bu süreyi geçen istirahat raporları sağlık kurulunca verilir.
   Sonuç  Sosyal Güvenlik Kurumunca yetki tanınan iş yeri hekimi bir kerede en fazla 2 gün istirahat verebilir.
Ayaktan tedavilerde sigortalıya tek hekim raporu ile bir defada en çok 10 gün istirahat verilebilir. İstirahat sonrasında kontrol muayenesi raporda belirtilmiş ise toplam süre yirmi günü geçmemek kaydı ile istirahat uzatılabilir. Yirmi günü aşan istirahat raporları sağlık kurulunca verilir.
   İş sözleşmesiyle bir veya daha fazla işveren tarafından çalıştırılan sigortalılara bir takvim yılı içinde tek hekim tarafından ayaktan tedavilerde verilecek istirahat sürelerinin toplamı 40 günü geçemez. Bu süreyi geçen istirahat raporları sağlık kurulunca verilir.yani tam teşekkülü devlet hastanesinde alınacak rapor gibi sağlıkgünler dileği ile.

YORUM EKLE

banner29