Sağlık giderlerim SGK tarafından ödenir mi?

      SORU:Yasin bey Sürekli görevle işverenim tarafından yurt dışına gönderildim Sağlık giderlerim s g k tarafından ödenir mi.
CEVAP:Merhaba Sevgili Okurumuz Sosyal Güvenlik Kurumu Verilerine Baktığımızda  Sağlık hizmeti giderleri yurt içinde sözleşmeli sağlık hizmeti sunucularına tedavinin yapıldığı tarihte ödenen en yüksek tutarı aşmamak kaydıyla Kurumca karşılanır. Aşan kısmı işverenleri tarafından karşılanır Şayet görevle gönderildiği ülke ile ülkemiz arasında ikili sosyal güvenlik sözleşmesi var ise tedavi giderleri ikili sosyal güvenlik sözleşmeleri kapsamında karşılanmaktadır.

 


     SORU:Merhaba Yasin Hocam Emekli olduktan sonra çalışan bir işçi kıdem tazminatına hak kazanırmı.Cemal.
CEVAP:Merhaba Cemal bey Kanunen Emekli olmuş bir işçinin iş sözleşmesi kıdem tazminatına hak kazanacak bir şekilde hazırlanmışsa ve sözleşmenin sona ermesi durumunda kıdem tazminatına hak kazanır.

 


     SORU:İyi Çalışmalar Hocam 4 yıl çalışmış bir işçiyi işveren işten çıkartırsa ne kadar ihbar tazminatı öder Abdulkerim.
CEVAP:Merhaba Abdulkerim bey Baktığımızda İş Kanununa göre 4 yıl çalışmış bir işçi için ihbar öneli 8 haftadır. İhbar önelini kullandırmayan işveren bu süreye ilişkin ücreti işçiye ödemesi gerekir. Bildirim sürelerine ait peşin ödenecek ücretin hesabında 32 nci maddenin birinci fıkrasında yazılan ücrete ek olarak işçiye sağlanmış para veya para ile ölçülmesi mümkün sözleşme ve Kanundan doğan menfaatler de göz önünde tutulur der kanun.

 


     SORU:İyi günler Yasin bey  Hocam Hafta tatili ücretine nasıl hak kazanılır.
CEVAP:İyi günler Kıymetli Okurumuz İş Kanununa giren iş yerlerinde, işçilere tatil gününden önce 63 üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmi dört saat dinlenme (hafta tatili) verilir. Bu Kanun kapsamına giren iş yerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir der ilgili kanun.

 


       SORU:Yasin bey 15 gün çalışan bir işçi iş yerinden çıkartıldığında ihbar tazminatına hak kazanır mı teşekkürler Ayça.
CEVAP:Merhaba Okurumuz Ayça Hanım İş yerinde yapılan işin sürekli iş olması ve deneme süresinin olmaması durumunda işçi ihbar tazminatına hak kazanır. Ancak Süreksiz işte çalıştığınızdan yola çıkarak İş Kanununun 10. maddesine göre, süreksiz işlerde İş Kanununun 17. maddesi uygulanmayacağından, süreksiz işlerde işçi ihbar tazminatına hak kazanamaz.

 


       SORU:Yasin bey Benim Sualim Şöyle Hafta tatili günleri yıllık izin süresine dahil midir.Muhammet.
CEVAP:Merhaba Muhammet Bey Baktığımızda İş Kanunu’nda belirtilen 14, 20 ve 26 günlük yıllık izin sürelerine hafta tatilleri dâhil edilmemiştir. Yıllık izinler kullanılırken, izin süresine rastlayan hafta tatili ile ulusal bayram ve genel tatil günlerinin bu sürelere ilave edilmesi gereklidir. Örneğin 14 veya 15 günlük yıllık izne ayrılan bir işçi, bu süreye 2 gün de hafta tatili rastlayacağından, fiilen 16 gün yıllık izin kullanacaktır.

 


         SORU:İyi çalışmalar Yasin bey Şeker Hastalarıda Erken Emekli Olabilirlermi Teşekkürler Kıyasettin YAŞAR.
CEVAP:Merhaba Kıyasettin Bey Kanunen Ülkemizde'de emekli olmak üç şartı yerine getirmek gerekiyor. Bunlardan 1.prim gün sayısı, 2.yaş ve 3.sü sigortalılık süresinden oluşur. Ancak, sosyal devlet olmanın gereği olarak bazı durumlarda bu kriterler aranmaz.

 


        Örneğin engelli emekliliğinde yaş şartı aranmaz. Yüzde 40 raporu olan sigortalı, prim gün sayısı ve sigortalılık süresini tamamlaması halinde emeklilik için başvuruda bulunabilir Ve Bazı hastalıklar sonucunda oluşan iş kayıpları nedeniyle de erken emeklilik söz konusudur. Örneğin ağır kanser hastalıkları bu kapsama girer. Son yıllarda bir de şeker hastalığı erken emeklilik tartışmaları da sık sık gündeme gelmeye başladı ve bu konuda Vatandaşlardan da 'şeker hastalarının' erken emekli olup olamayacağı konusunda çok sayıda soru Almaktayız İnşallah İlgili Bakanlık Herzaman Vatandaşın Faydasına Güzel İşlere İmza Atıyor Bir gün Bu Önemli İhtiyacıda Dikkate Alırlar der Sağlıklı Günler Diliyorum...

YORUM EKLE

banner29