Sigortada borçlanma konusu

1)SORU:Askerlik borçlanması yapmam halinde, sigortalılık başlangıç tarihinde herhangi bir değişiklik olur mu.
CEVAP:İlgili kanuna bakıldığında Askerlikte    geçen hizmet süreleriniz, sigortalılığınız ın başlangıç tarihinden önce ise, sigortalılık başlangıç tarihi, borçlandırılan süre kadar geriye götürülmektedir.
2)SORU:(SSK) tabi olarak çalışıyorum. Emekli Sandığından yetim aylığı alabilir miyim.
CEVAP:Vefat etmiş olan kişinin hizmetinin 10 yıldan fazla olması halinde (SSK) tabi çalışan kız yetimlere, emekli sandığı kanununa göre aylık bağlanabilir. Erkek yetimlere ise malul ve muhtaç olmaları halinde aylık bağlanır. Vefat etmiş olan kişinin hizmetinin 5 ila 10 yıl arasında olması halinde 4/a'lı yani (SSK) çalışan kız ve erkek yetimlere aylık bağlanamaz.
3)SORU:(SSK) malulen emekli oldum. Diyaliz hastasıyım ve %70 özürlü raporum var. Emekli Sandığı emeklisi iken ölen babamdan erkek yetim aylığı alabilir miyim.
CEVAP:Erkek yetimlere Emekli Sandığı  Kanununa göre aylık bağlanabilmesi için;  malullük ve muhtaçlık şartları birlikte  aranmaktadır. 4/a'dan (SSK) emekli aylığı aldığınız için muhtaç olamayacağınız dan, kanunen tarafınıza aylık bağlanması mümkün değildir.
4)SORU:10.Ay 2008 tarihinden önce Emekli Sandığı Kanununa göre malullük aylığı alıyorum. 4/a'ya (SSK) tabi işe girmem halinde aylıklarım kesilir mi.
CEVAP:(SSK) tabi işe girmeniz halinde aylığınız kesilmez. Ancak 657 ye tabi devlet memuru olmanız halinde aylıklarınız kesilir.
5)SORU:Hangi sigortalılık türünden emekli   olabileceğimin hesabı nasıl yapılır Son 3,5 yılda farklı sigorta kollarına tabi süreler eşit ise hangi sigorta kolundan emekli olunur.
CEVAP:Baktığımız da 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce sigortalı veya iştirakçi olup, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra aylık talebinde bulunanlardan, farklı sosyal güvenlik kurumlarına ya da bu Kanunda belirtilen sigortalılık hallerinden birden fazlasına tabi olanlara aylık bağlanmasına esas alınacak kanun, bu Kanunla mülga 2829 sayılı Kanun hükümleridir. Yaşlılık aylıklarında son yedi yıllık fiili hizmet süresi içinde en fazla hizmetin geçtiği sigortalılık hali, hizmetlerin eşit olması halinde ise son sigortalılık hali esas alınır der kanun.
6)SORU:Eşimden (SSK) dul aylığı alıyorum. Babamdan Emekli Sandığı yetim aylığı alabilir miyim.
CEVAP:(SSK) dul aylığı alan kadınlar, Emekli Sandığından babasından dolayı kanunen yetim aylığı alabilirler.
7)SORU:Yaşlılık toptan ödemesi, günün rayiç bedelinden mi ödenir yoksa Geçmiş dönem prim ödemelerinden mi ödenir
CEVAP:Toptan ödemeye esas hizmet sürelerinin Kanun un yürürlük tarihin den önce 01/10/2008.olması halinde, Kanunun geçici 5 inci maddesi gereğince, bu Kanunla bazı maddeleri yürürlükten kaldırılan ilgili kanun hükümlerine göre bu Kanunun yürürlük tarihi itibarıyla hesaplanarak, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarih ile toptan ödemenin yapılmasına ilişkin yazılı istek tarihine kadar geçen yıllar için her yılın güncelleme katsayısı ile güncellenerek bulunan tutarı ödenir,
Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten 01/10/2008 sonraki süreler için primin ait olduğu yıldan itibaren yazılı istek tarihine kadar geçen yıllar için, her yılın gerçekleşen güncelleme katsayısı ile güncellenerek tespit edilen tutarı, toptan ödeme şeklinde verilecektir der sgk verileri.
8)SORU:Emekliler Asgari Geçim İndiriminden yararlana bilirler mi.
CEVAP:Asgari geçim indirimi fiilen çalışan sigortalılar için öngörülen bir yardım türü olup, emeklilerin asgari geçimi alması söz konusu değildir der ilgili kanun.
Hoş çakalın.

YORUM EKLE

banner29