Sigortalıların cenaze ödeneği ile ilgili sorulanlar?

1) SORU: Emekli Sandığından dul ve yetim aylığı alan kişilerin vefatı halinde ölüm yardımı ödenir mi?

CEVAP: Hayır Dul ve yetim aylığı alan kişilerin vefatı halinde ölüm yardımı ödenmez.

2) SORU: Babam 4/1-(a) (SSK) kapsamında yaşlılık aylığı alırken vefat etti. Cenaze ödeneği alabilir miyim?

CEVAP: Sosyal güvenlik kurumu verilerine baktığımızda sürekli iş göremezlik geliri, malullük ve yaşlılık aylığı alırken vefat eden sigortalıların hak sahiplerine cenaze ödeneği ödenmektedir.

3) SORU: Emekli Sandığı emeklisiyim. Bakmakla yükümlü olduğum Annem/babam vefat etti. Ölüm yardımı alabilir miyim?

CEVAP: Bakmakla yükümlü olunan kişilerin vefat etmesi halinde ölüm yardımı ödemesi yapılamamaktadır.

4) SORU: Emekli Sandığından emekli olan komşumun cenazesini ben kaldırdım, ölüm yardımı alabilir miyim?

CEVAP: Vefat eden kişinin eşi, çocukları, anne, babası ve kardeşlerinin hayatta bulunmaması şartı ile ve cenazenin sizin tarafınızdan kaldırıldığına dair muhtarlıktan alacağınız belge ve harcamalara ilişkin faturaların aslı ile birlikte Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığına müracaat etmeniz gerekmektedir.

5: SORU: Babam 4/1-(b) (Bağ-Kur) kapsamında malullük aylığı alırken vefat etti. Cenaze ödeneği alabilir miyim?

CEVAP: Kurumumuzdan sürekli iş göremezlik geliri, malullük ve yaşlılık aylığı alırken vefat eden sigortalıların hak sahiplerine cenaze ödeneği ödenmektedir.

6) SORU: Eşimden 4/a'dan (SSK) dul aylığı alıyorum. Babamdan Emekli Sandığı yetim aylığı almam mümkün müdür?

CEVAP: 4/a'dan (SSK) dul aylığı alan kadınlar, Emekli Sandığı'ndan babasından dolayı yetim aylığı alabilirler. 5510 sayılı Kanun'a tabi olarak dul ve yetim aylığı almış olsaydınız, sadece tercih yapabilirdiniz. Yani, hem eşinden, hem de ana ve/veya babasından ölüm aylığına hak kazananlara, tercihine göre eşinden ya da ana ve/veya babasından aylık bağlanacaktır.

7) SORU: 5510 sayılı Kanuna göre, 8 yıl 5 ay hizmeti varken vefat eden bir devlet memurunun eş ve çocuklarına aylık bağlanır mı? Toptan ödeme yapılmışsa aylık bağlanması için ne yapılabilir?

CEVAP: SGK, aleyhe olan durumlar haricinde hiçbir şekilde talep olmadan işlem yapmamaktadır. 5510 sayılı Kanuna göre dul ve yetimler için emekli aylığı bağlanma şartları beş yıla düşürülmüştür.

Aylık bağlama ve ihya talebinde bulunulması ve SGK tarafından istenecek paranın yatırılması halinde paranın yatırıldığı tarihi takip eden aybaşından itibaren aylık bağlanabilecektir. Ödenecek maaş, müracaat tarihini takip eden aybaşından itibaren bağlanacaktır.

8) SORU: 4/1-(a) (SSK) 4/1-(b) (Bağ-Kur) kapsamındaki sigortalıların cenaze ödeneği miktarı ne kadardır?

CEVAP: 4/1-(a) (SSK) 4/1-(b) (Bağ-Kur) kapsamındaki sigortalılar için "2021 yılı cenaze ödeneği miktarı 918 TL'dir... Bu Vesileyle Tüm Ölmüşlerimize Allahtan Rahmet Diler Geride Kalanlara Sağlıklı Günler Dilerim...

YORUM EKLE