SSK girişinin önemi…

  SORU: Yasin Bey  Hocam İyi günler. 1958 Doğumluyum SSK Girişim 2001 Ödenmiş 4814 Prim Günüm var Askerlik borçlanmasını yapmamışım bu tabloya göre ne zaman emekli  olabilirim Kurum Çalışanıyım Teşekkürler Hasan Kahraman.

   CEVAP: Merhaba Hasan Hocam  Öncelikle SGK Girişinizin  Yakın Tarihli Olduğu için İki Emeklilik Hakkınız Var (1)60 Yaş 3600 gün Yaştan Emeklilik (2)Siz Kurum da Çalışan Olduğunuz  İçin Normal Kademeli Yaş Kategorisine Göre Emekli Olmak İstiyorsunuz Buna göre  60 Yaş  ve 7000  bin Prim günü Ancak Borçlama Yaparsanız 540+4814=5354 gün eder-7000=1646 gün daha yatırırsanız Emekli olursunuz Der Kolaylıklar Dilerim.
 
   SORU: Hocam İyi Çalışmalar Ben 19 Yaşındayım  Ve Annemle Babam Ayrıldılar. Dedem vefat Edince Annem Dedemden Kalan maaşı  almaya başladı. Ve daha sonra Babam da  vefat etti, Annem Dedemden Dolayı maaş aldığı için sorun yaşar mı, bir de Geçmişte Mahkeme kararı ile anneye Verilmişim, ben babam dan Kalan Maaşı Alabilirmiyim Tşk. Zeynep?

   CEVAP: Merhabalar Zeynep Hanım Dedenizin Vefatından sonra Annenizde dul Olduğu için maaş Alması kanuni bir haktır Ancak Anneniz Evlenmediği sürece Dedenizden aylık alabilir. Anneniz, Babanızla Boşandığı için Babanızdan dolayı dul aylığı alamaz. Sizin Mahkeme kararı ile Anneye Verilme niz Babanızdan dolayı yetim Aylığı Almanızı Engellemez.
 
   SORU: Hocam Ben 4 Yıllık Evli Bayanım Babam SSK Emeklisiydi vefat etti, Bende Sigortalıyım, Şu Durumunda  Babamın maaşını Alabilecek miyim Hocam Cevap Verirseniz Çok Makbule Geçecektir Teşekkürler?

   CEVAP: Merhabalar Kıymetli Kardeşim Öncelikle Şunu Bilmenizde Fayda Görüyorum Hiçbir Soruyu Basit Görmem Ve İmkanlar Dahilinde Hiç Bir Soruyu da Cevapsız Bırakmam Hocam Bu Konuda Müsteri Olun.Evet  İlgili Kanunlarımıza Baktığımızda Merhum Babanızdan yetim aylığı Alabilmeniz için sigortalı Çalışmamanız Gerekmektedir Ancak sizde Çalışan Olduğunuzu Yazmışsınız Dolayısıyla Babanızdan Kalan Emekli Aylığından Yararlanamazsınız Esen Kalın.
 
   SORU: Sn Yasin Bey Hocam. Annenin Vefat eden ssk emeklisi Oğlundan  Kalan Maaşı, Annenin hiçbir geliri yok fakat baba ssk'dan emekli aylığı alıyor. Baba ssk'dan aylık aldığı halde yine de Anneye Oğlundan aylık bağlanır mı Recep.?

   CEVAP:Merhaba Kıymetli Okurum Recep Bey Baktığımızda 5510 sayılı Kanunun, 34 üncü madde (d) bendinde yer alan kanun ifadelerine göre, baba aylık alamaz, babanın geliri ortak değerlenir, bu gelirin yarısının tutarı asgari ücretin net tutarından az ise evli olsa dahi Annenin aylık alması gerekecektir.
Hak Sahibi Yani  İlgilinin Eş ve Çocuklardan Artan Hisse Bulunması Halinde her türlü kazanç elde etmiş Olduğu Gelirinin Asgari Ücretin net Tutarından daha az Olması ve diğer Çocuklarından hak Kazanılan gelir ve aylıklar hariç olmak üzere gelir ve/veya aylık Bağlanmamış olması şartıyla Anne ve Babaya toplam % 25'i Oranında; Anna ve Babanın 65 yaşın Üstünde Olması Halinde ise artan Hisseye Bakılmaksızın Yukarıdaki Şartlarla toplam % 25'i, oranında aylık bağlanır der Kanunlarımız. Hoşçakalın.

YORUM EKLE

banner29