VAN BÖLGE HASTANESİNDE İLK DEFA MULTİPLE SKLEROZ (MS) POLİKLİNİĞİ AÇILDI

             Bazılarımız bu hastalığı yani MS (Multiple Skleroz) hastalığını belki ilk defa duyuyoruz. Veya duymuş olsak da hakkında fazla bilgi sahibi değiliz. Ancak son zamanlarda teşhis imkanlarının gelişmesiyle de bu hastalık da çok duyulmaya, konuşulmaya başlandı. Türkiye’de 50 bin MS hastası vardır.

 


           Peki MS hastalığı nedir? MS; santral sinir sistemini etkileyen, otoimmun olduğu düşünülen kronik bir hastalıktır. Kısacası bizim anlayacağımız dilde beyinde oluşan lezyonlar olarak tarif edilir. Tabi ki, insanın en önemli ve hayati organlarından biri de beyin olunca, beyindeki hastalıklar, oluşan lezyonlar da bütün bedeni ilgilendirmektedir.
MS kronik bir hastalık olunca tedavi süreci de süreklilik arz eder. Hal böyle olunca Van gibi yerlerde işin uzmanı doktora  ulaşmak da çok zordur. MS hastalığına Nöroloji uzmanları bakmaktadırlar. Tabiki her Nöroloji uzmanı da bu işle ilgilenmez. Özel olarak kendini bu konuda geliştirenler ilgileniyorlar.

 

 

       Biz de MS hakkında fazla bilgi sahibi olmadığımız bir dönemde, Nisan 2015 yılında o zaman 18 yaşında olan kızımın el ve ayaklarındaki hareket zayıflığı, yürüyememe, dengede duramama şikayeti ile ilk önce Ortopedi polikliniğine müracaat ettik. Muayeneden sonra bize ortopedik bir sorunun olmadığını, Nöroloji uzmanına gitmemizi söylediler. Biz de o gün MS diye bir şey bilmeden aslında çok doğru kişiye, doğru adrese yani Nöroloji uzmanı Dr. Caner Baydar'a gittik. Dr. Caner bey, işini severek yapan, güler yüzlü, sevecen, genç bir nöroloji uzmanıdır.

 


       O günden bu güne kadar kızımın tedavisiyle yakından ilgileniyor. Teşhisi ve tedavisi de iyidir. Şimdi bazılarının aklına şöyle bir soru gelebilir. Acaba o doktor herkese de o şekilde iyi davranıyor mu?  Yoksa sadece sizin hastanıza mı yardımcı oluyor. Cevap olarak derim ki, evet herkese de elinden gelen gayreti gösteriyor. Bizzat çok defa şahit olmuşumdur. Yolu hastanelere düşen her Vanlı bilir ki, doktor randevusu almak çok zordur. Hele Nöroloji gibi hasta yoğunluğu çok olan bölümlerde randevu almak çok daha zordur. Böyle bir durumda dışarıdan gelen hastalar boş dönmesinler diye, mesai saati bittiği halde polikliniğinde veya serviste hastalarına Nöroloji  uzmanı Dr. Caner Baydar bakmaya devam eder.

 


        Gerçekten MS hastalığı sıkıntılı bir hastalıktır. Onun için  hastanın devamlı kontrol altında olması gerekir. Bunun için de MULTİPLE SKLEROZ (MS) POLİKLİNİĞİ de büyük bir ihtiyaç haline gelmektedir ki, hastaların takibi ve kontrolleri rahat yapılabilsin.
Üç-dört senedir Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde de MS polikliniğinin açılması için de Dr. Caner Baydar çok gayret gösteriyordu. Ancak yeni hastane yönetiminin de desteğiyle ancak yeni açılabildi. MS polikliniği hasta kabulüne 07.11.2019 tarihinde başladı.

 

 
       Haftada bir gün (Perşembe günü) hasta kabul eden MS polikliniği, Van için, MS hastaları için büyük bir kazanımdır.  Bu polikliniğin Van Bölge Hastanesinde açılmasında emeği olan başta Dr. Caner Baydar olmak üzere herkese bir Vanlı olarak, bir MS hastası babası olarak teşekkür ediyoruz. İyi ki varsınız. Allah sizlerden razı olsun.
MS polikliniği Van'ımıza ve bölgemize hayırlı olsun.

YORUM EKLE

banner29