Van'da Adaylık Müracaatı Yapacakların Dikkatine!

   Aşiretler özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da toplumun vazgeçilmez kilometre taşlarından bir tanesi. Aşiretler 20-30 yıl öncesine kadar ilçe, kasaba veya köylerde yoğunlaşmış olarak yaşıyordu. Ancak son yıllarda insanlar terör ve işsizlik nedeniyle farklı şehirlere göç etti. Dolayısıyla homojen aşiret yapıları önemli ölçüde dağıldı.

    Günümüzde insanların önemli bir kısmı aşiret isimlerini “Falanca aşirettenim” diyerek kendilerini tanımlamak için kullanıyor. Dolayısıyla herkes kendi hayatını sürdürmek için mücadele ediyor ve kararlarını da çoğunlukla bireysel veriyor.

    AŞİRET VEKİLİ DEĞİL, MİLLETVEKİLİ SEÇİLECEK

  18 Nisan 2018 Çarşamba günü erken seçim kararı alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kasım 2019 tarihinde yapılacak olan Milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin, 24 Haziran 2018 tarihinde yapılabileceğini duyurdu. Bunun üzerine milletvekilliği düşünenlerin bazıları kulislerde nabız tutmayı denerken, bazıları sosyal medya üzerinden sesli düşünmeye başladı. Bir kısmı da aşiretinin ismini öne sürerek adaylığını gündeme getirmeye çalışıyor.

   Ancak buna rağmen gerek siyasetin kapısını, gerekse kamu kurum ve kuruluşların kapısını “Falanca aşiretin önderiyim” diyerek aşındıran, “aşiretimizin oyu şu kadar” diyerek yer edinmeye çalışan kişilerin çokluğu dikkat çekiyor.

   Aşiret önderi olan, zaten ben aşiret önderiyim demiyor, toplum onu tanıyor, sayıyor ve seviyor. Yani gerçek aşiret önderlerinin temsil ettiği ve etkilediği mensupları ile halk karşılığı var. Ben de gerçek aşiret önderlerine saygı duyuyorum.

   Ancak aşiret önderi olduğunu ifade edip, şu kadar seçmenim, bu kadar taraftarım var diyerek güç gösterisinde bulunanların içinde, kendi çocuklarına dahi etki edemeyenlerin olduğu da inkâr edilemez bir gerçek.

   AK Parti İl Başkanlığı; aşiretleri, mensuplarının yaşadığı ilçe, kasaba veya köylere göre tasnif etmeli. Aşiretlerin 2014 Belediye Başkanlığı, 2015 Milletvekilliği seçimleri ve 2017 referandumundaki oylarını gösterir bir çizelge hazırlamalı. Adeta aşiretlerin siyasi karnesi durumunda olacak olan bu çizelgede 24 Haziran 2018 seçimleri hanesi boş bırakılmalı. “Aşiret önderiyim şu kadar taraftarım veya oyum var” diyenin önüne “aşiretinin durumu” bu diyerek çizelge konmalı. “24 Haziran 2018 seçimlerinde aşiretinin yaşadığı bölgeden getirebileceğin oyu da şuraya sen yaz” demeli.

   Gerçek aşiret önderleri ile aşiret önderiymiş gibi rüzgâr estirenler ayrıştırılarak,  sadece hak edene hak ettiği değer verilmeli ve itibar gösterilmeli.

   2017 rakamlarına göre Van’da 1 milyon 106 bin 891 kişi yaşıyor. Hiçbir kimse sadece kendi aşiretinin veya destekçilerinin oyu ile seçilemeyeceğine, 1 milyon 100 bin Vanlının desteğine ihtiyaç olduğuna göre, Van’da yaşayan halkı temsil edebilecek özelliklerde ve halkta olumlu karşılığı olan adaylar ile seçimlere gidilmeli.

   Van’ın milletvekili sayısı 8 olduğuna ve her aşiretten bir aday gösterilemeyeceğine göre,  “benim aşiretimden aday gösterilmedi, o halde ben boykot ediyorum, oy vermiyorum, desteklemiyorum” denmemeli. Özellikle bu seçimler, ülkemizin istiklal ve istikbal mücadelesi için önemli bir seçim.

   Çalıştıracağımız işçide dahi önce yetenek arıyoruz, hünerlerini soruyoruz, aşiretini veya mensubiyetini ise muhabbet kısmında konuşuyoruz. Herkesin aşireti saygıya değerdir, ancak aşiret milletvekili değil, Van milletvekili seçilecek. O halde milletvekilinin hangi aşiretten olduğundan çok, ne kadar yetenekli, samimi ve hizmet üretebilir olduğu önemlidir. Çünkü aşiret mensubu olsun olmasın, herkes hayatını sürdürmek için temel insani hizmetlere ve yapılacak yatırımlara ihtiyaç duyuyor. O halde en başarılı ve becerikli, en samimi hizmet üretebilecek ve temsil kabiliyeti en iyi olan kimseler milletvekili olsun ki, doldurduğu milletin koltuğu boş yere 5 yıl işgal edilmemiş olsun.

   PENSİLVANYA’YA GİDENLER, ADAYLIK MÜRAACATI YAPMASIN!

   Erken Seçim önergesi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verildi, Anayasa Komisyonu’nda oy birliği ile kabul edildi. Hızlı bir şekilde de Meclis Genel Kurulu’ndan geçerek yasalaşacak. Ardından da Yüksek Seçim Kurulu seçim takvimini ilan edecek.

  Adaylık müracaatları henüz başlamadan adaylık müracaatı yapmayı düşünenlere önemli bir hatırlatmada bulunmak istiyorum.

  Pensilvanya’ya FETÖ’yü ziyarete gidenler, Akın İpek’in evinde konuk olanlar, PKK/KCK’nın silahlı veya siyasi kanadıyla irtibatı olanlar, ticaretinde veya özel hayatında ahlaki değerleri hiçe sayanlar, karanlık yapıların masum yüzlü temsilcileri ve şaibeli olanlar, lütfen milletvekilliği veya belediye başkan adaylığı müracaatında bulunmasın. Şayet bu özelliklere sahip kişiler adaylık müracaatında bulunursa, hayatıma mal olacağını bilsem dahi bu kişileri ve durumlarını açıklayacağım.

  Açıklayacağımı şimdiden söylüyorum ki, ilerleyen süreçte bu kişileri yazdığımda, “Neden yazdın?”, “Şu veya bu mu yazdırdı?” demeyin. Halkı tanımayanlar, halka yabancı olanlar, onun bunun adamı olanlar, yazdığım gerçekler karşısında cevapsız kalıyorlar. Sonra da “Ziya Türk yabancı, adam gelmiş işimize karışıyor, onu Van’da 2 gün dahi barındırmayız ” diyerek, suçlu psikolojisi ile kusurlarını örtme telaşına düşüyor.

  Oysa ben Van’ı onların yaşamadığı kadar yaşıyor, Vanlıyı onların bilmediği kadar biliyorum. Benim ve Vanlının istediği tek şey var. O da seçilenler, şaibeli olanlar ile farklı yapıların menfaat vekili değil, halkın milletvekili olsun.

  24 Haziran 2018 Milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri ilimize, ülkemize, ümmetimize ve insanlık âlemine hayırlar getirsin,

   Halkımız, kentimiz, ülkemiz, ümmetimiz ve insanlık kazansın.

  Vesselam...

YORUM EKLE