VAN NASIL BİR VALİ GÖRMEK İSTİYOR?

    Van doğal bir değişime daha tanıklık etti. Eski Vali Sayın Murat Zorluoğlu yerini yeni Vali Sayın Mehmet Emin Bilmez'e bıraktı. Eski Vali Sayın Murat Zorluoğlu'na ilimize yaptığı hizmetlerden dolayı teşekkür ediyor yeni Vali Sayın Mehmet Emin Bilmez'e de hoş geldiniz diyor, yeni görevinde başarılar diliyorum.
Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekilliğine de atanan Mehmet Emin Bilmez'i bekleyen işlerin neler olduğunu, kendisine yardımcı olmak adına bazı bildiğimiz, gördüğümüz ve yaşadıklarımızı özetle paylaşmak istiyorum.
Sayın Valim, hakkınızda yapmış olduğumuz araştırmalarda azimli, tecrübeli, liyakat sahibi, iyi niyetli, sakin, soğukkanlı, çalışkan olduğunuzu öğrenmek şahsen beni çok umutlandırdı.  Çünkü Van ilinin birçok sorunu, sıkıntısı var. En önemlisi proje üreteni neredeyse yok gibi. Varsa da ortaya atılan ya da söz verilen projeler de umarım sümen altı edilmez.
Sizden önceki Vali Sayın Murat Zorluoğlu döneminden kalan ve Van halkının iştahını kabartan projelerin hayata geçmesini bekliyoruz.

 


       Takdir edersiniz ki kimi insanlar koltuğu doldurur, kimi insanlar da koltukta boğulur. Yani koltuğu anlamlandıran insanlar da var koltuğun şereflendirdiği insanlarda var.   
Biz Van ilinde şu ana kadar atanan valilerin birçoğunun ilk geldiklerinde kendileri olarak önemli işler başardıklarına şahit olduk. Maalesef bazılarının da sonraları bozularak hem kendileri için hem de kent için çok ciddi sıkıntılar yaşattıklarına da üzülerek şahit olduk.
Ayrıca her kesimden çıkarcı, bukalemun insanlar tarafından yanlış bilgilendirilip sonra farkına vararak ya da varmayarak o yolun karanlığında boğulan valiler de gördük!
Esnafın ve halkın sorunlarını samimi ve iyi niyetle dinleyen de oldu dinlermiş gibi yapanlar da. Neticede sorunların birçoğu bir türlü çözülemedi.
Onlarca polisin koruduğu valiler de gördü bu kent, caddede vatandaşı ziyaret eden de.
Gerçi sizin Ardahan maceranızda halkı mazlum ve mağdurları hakkı yenilenleri çok ziyaret ettiğinizi de tespit ettik.
Belki de bunun neticesidir ki "Makamda oturan değil, daha çok alanda, sahada, vatandaşımızın arasında olmaya özel önem vereceğiz" ifadelerini kullandınız.
Devamı Van içinde bundan sonra gelir inşallah.

 


         Neden mi?
Çünkü halkın içine karışmayan, halktan biri olmayan valiler hiç de başarılı olamadılar. Olmaları da beklenemezdi zaten. Bunun sonucunda Van, geçmiş dönem valilerimizden bazılarının yaptıkları hem zihinsel hem ekonomik tahribatların acısını yaşamaya devam ediyor.
Sayın Valim, Van ilinin o kadar çok sorunu var ki ancak kentin dinamikleri ile ortak bir uzlaşı ve istişare zemini oluşturarak bu kanayan sorunları aşabilirsiniz.

 


      Bu ilin yaşadığı her sorunu ancak konunun uzmanları tarafından, akil adamlar heyetleri oluşturarak en asgari düzeye indirebilirsiniz. Bunu Van'daki siyasiler ile de yapabilirsiniz. Çünkü onlar en kırsal alanlara kadar gidip, halk ile görüşüp, konuşuyorlar.
Tabii bunları yaparken, millete hizmet sevdasıyla çalışırken karşınıza hiçte iyi niyetli olmayan, bu ülkede huzuru, kardeşliği istemeyen kişilerde ve bunların oyun ve engellemeleriyle de karşılaşacaksınız. Ama azimli ve doğru olmak her türlü art niyetin üstesinden gelmeye yetecektir.
Sayın Bilmez, siz son 30 yılda Van iline daha önce valilik yaparak gelen beşinci kişisiniz.
Bu durum Van için inşallah avantajlı olur. Çünkü Van bu konuda hep acemi birliği gibi kullanıldı maalesef. Bu durum çoğu kurum amiri için de geçerli. Van, bu filmi yine başa alarak, hayata tutunmaya çalışacak. Yani Van, hep makarayı ileri geri sarmaya devam etmiştir.

 


       Bunun sonucu olarak bu şehirde her dönem liyakatli yöneticilerimizin sayısı çok az olmuştur. Bu söylediklerimi üç tane il koordinasyon kurulu toplantısı yaptıktan sonra çok net bir şekilde göreceksiniz.

 

 
      Sayın Bilmez dedim ya Van'ın ve yaşayanlarının çok ama çok sorunu var. Bunları teker teker yazmak istemiyorum. Daha önceki yazılarımda ve yaptığım TV programlarımda detayları ile çok dile getirdim. İnşallah kısa zaman içinde ilin sorunlarını bu şehrin dürüst ve nitelikli insanlarından öğreneceksiniz. Bu konuda size tecrübeleriniz yol gösterecektir diye düşünüyorum.
Sayın Bilmez, ben ve benim gibi bu şehri kendine dert edinmiş Van'lı hemşerilerimin hayalindeki, günlük yaşamda karşılaşmak istedikleri valinin özelliklerini sizlerle paylaşmak istiyorum.

 


        Öyle bir vali olmanızı hayal ediyorum ki herkes insani özelliklerinizle, tevazu, tebessüm, samimiyetle karşısındakinin mevki, zenginlik, makam vb hiçbir özelliğine takılıp kalmadan herkese eşit mesafede duran ve devletin şefkat elini temsil eden bir tavrınız, tutumunuz olsun ve bunun sonucunda herkes size hayran kalsın.

 


         Hizmet etmek için gönderildiğiniz halk, hemşerilerimizle gönül köprüsü kuran, garip gurabanın sofrasında oturan, dertlerini kendine dert edinen, kimsesizlerin korkmadan ve çekinmeden güvenle sığınabilecekleri bir yakını gibi duran, devletin şefkat elini, gülen yüzünü yılların acısını yok etmek için kullanan, halktan biri olan bir vali hayal ediyorum.
Devletin tüm imkânlarını adaletle yöneten, milletin hakkını koruyup gözeten, bir yanlış karar verdiğinde acısını yüreğinde hissedip gece uykuları kaçan, devletin tüm imkânlarını millete hizmet yolunda seferber eden, yaşanan sorunların çözümü için sorumluluğu altında bulunan tüm amir ve memurları denetleyen, ihmal ve kasıtlı yanlışlara (zulüm) asla taviz vermeyerek tüm kamu çalışanlarının gelişim, öğrenme ve olumlu değişimi konusunda onları sevk ve idare eden bir vali hayal ediyorum.

 


          Yoksa çok şey mi istemiş oluyoruz sayın valim?
Sizler de takdir edersiniz ki bir ülkeyi ve insanını sevmek onlar için yapılan hizmetlerle ölçülür.
Bu arada Vali denince ilk aklımıza gelen maalesef yaşadıklarımızla da sabittir ki asık suratlı, ciddi, çevresi koruma ordusuyla adeta etten duvarla örülen, hizmet etmek için gönderildiği halka tepeden bakan, somurtkan, etrafına korku saçan, ciddi olacağım diye insanlarla sağlıklı iletişim kuramayan, muhatapları dinlemeyip, karşısında insanların samimi duygu ve düşüncelerini ifade etmekten çekindiği bir profil de canlanıyor. Lütfen böyle bir tavırdan ve tutumdan da çok uzak olun sayın valim.
Van artık çok üretken, çok çalışkan, valilerinin sayısının artması gerektiğine inanıyor. Zaten zamanın ruhu da bunu istiyor sizden. Siz iki görevi birden yürüteceksiniz ve çok imkânlar var önünüzde. Van ve halkı sizinle yeni şeyler başarabilir Sayın Bilmez. Halk, kendini gerçekten devlet olarak görebilir.

 

 
            Devlet halkına kapısını tam açarsa, gülen yüzünü gösterirse bunu başarabiliriz.
Valiler toplumun ışığıdır. Bilginin olmadığı yerde cehalet ve ihtiraslar kök salıp, hâkimiyet kurarlar. Yine bir deyiş var ya;
"-Koyunun olmadığı yerde, keçi Abdurrahman Çelebi olur."
Bu ilin derdi, proje üretmek, programlı ve sistemli çalışarak "sürdürülebilir başarı ve kaliteyi" gerçekleştirebilmektir.
Bu toplumun ışığı olacak bilgiye imkân verecek ortamlar olmazsa, yerini cehalet, şiddet, kin, kavga ve kötülük doldurur. Kâinat boşluk kabul etmediği gibi yönetimde boşluk kabul etmez. İyinin olmadığı yerde kötü olur.

 


         Bu nedenle sıradan bir vatandaş, sıradan bir memur gibi davranırsanız, gülen Vali, kahkaha atan vali, şehrin sokaklarında esnafın yanında, bazen valilik makamında, bazen proje başında olan bir vali olursanız emin olun sizde kazanacaksınız, Van'da kazanacak.
Tebdili kıyafet gezen, halktan biri gibi yola çıkan vali olursanız herkes mutlu olacak ve güzel günleri birlikte inşa edeceğiz.
Ha şunu da hatırlatmakta yarar var.
Sizden "kurtarıcı" olmanızı beklemiyoruz. Elinizde de sihirli bir değnek yok. Bunu çok iyi biliyoruz. Halkın kendisi sorumluluğunu üstlenmeli ve kendisi adına, bugünü ve yarını adına gerekeni yapmalıdır düşüncesini taşıyorum. İşte asıl meselede burada başlıyor.
Halktan biri olmanızı, halkla bütünleşen bir vali olmanız ve devlet ile halkı bütünleştiren, arada güçlü ve sağlıklı bir gönül köprüsü inşa eden bir ortamı inşa etmeye öncülük etmenizi bekliyoruz. Bu ilde en çok buna ihtiyacımız var.

 


            Vali Zorluoğlu birçok konuda çok önemli işlere imza attı ama zaman yetmedi, Van'dan erken ayrılmak zorunda kaldı. Siz Sayın Zorluoğlu'nun iyi işlerine bıraktığı yerden devam edebilirsiniz. Ayrıca bu süreçte çok çalışkan, istekli, iyi niyetli yöneticilerle çalışarak daha kısa sürede daha olumlu işlere imza atabilirsiniz sayın valim.
Şehrin var olan önemli hafızalarından da mutlaka faydalanmalısınız.
100. yıl üniversitesi, emniyet teşkilatı, kaymakamlar ve elbette ki ilin siyasileri, STK'ları bizler ve sizin için büyük imkânları kendinde barındırıyor.

 


         Ancak o kadar fazla sivil toplum örgütümüz var ki bunları tek tek saymamız âdeta imkânsız. İçlerinde üretenle, uyuyan sivil toplum kuruluşlarını sayın valimiz kısa zamanda çözecektir inşallah.
Bozuk düzene, haksızlığa, yolsuzluğa, kötülüğe karşı dik duran adama çok ihtiyacımız var.
Kısaca Sayın Bilmez, bu ilin velayetini alın velisi ve valisi olun. Van'ın sizden beklentisi çok. Sizin de mutlaka bir mülki amir olarak, Van'dan ve yaşayanlarından beklentileriniz olacaktır. Size tekrar hoş geldiniz diyorum. Canı gönülden çok başarılı olmanızı temenni ediyorum.

YORUM EKLE

banner29