Yardıma Muhtaç İnsanları Rencide Eden Reklamcılar

Son dönemlerde, sosyal medya hesaplarda bir sürü saçma sapan ve Müslüman'a yakışmayacak yardım paylaşımları yapılmakta ve bu da vicdanı olan herkesi ve kamuoyunun vicdanını sızlatmaktadır.
    Vicdanlı insanların Aklına hemen bir soru geliyor 'Yardıma muhtaç olan insanlara yardım etmek midir maksat, yoksa türbine oynamak mı?'
   Fakirlere yardımda bulunurken veya o istediğinde verecek durumda değilken, çok dikkatli ve nazik davranmalı, fakirler gücendirilmemelidir. Onlara her zaman güzel söz söylenmeli, hatta verirken onlara teşekkür etmeği ihmâl edilmemelidir.
Zira onlar Allah'ın bir emaneti olan mallardan dolayı Allah'ın emrini yerine getirmeye vesile olmakta, kendilerini o yükten kurtarmaktadırlar.
   Sadakayı gizlice vermek Hem Allah'ın hem kulun hoşuna gider.
İhtiyaç sahiplerine yardımda bulunurken, sadaka verirken, hiç kimseye sezdirmeden gizlice vermek faziletli bir davranıştır.
Ümmü Seleme (r.a.) Peygamber Efendimizin (s.a.v.) şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: "Yapılan iyi işler insanı kötülüğe düşmekten korur. Gizlice sadaka vermek Allah'ın gazabını söndürür ve sıla-i rahim ömrü uzatır. Her iyilik sadakadır Dünyada iyilik sahipleri ahrette de iyiliğe mazhar olurlar. Dünyada kötülük yapanlar ahrette de kötülükle karşılaşırlar. Cennete ilk girecekler iyilik yapanlardır."
    İslâm büyükleri, Resûlullah'ın (s.a.v.) tavsiyesi ışığında yardımda bulunurlarken gizlice yardım ederlerdi. Hz. Ömer (r.a.), devlet reisi iken sırtında çuvalla erzak taşır, kimliğini açıklamadan onu fakirlere verir, hattâ kendi eliyle onlara yemek pişirirdi.
İmam Zeynelabidin Hazretleri, yüzünü kapatarak geceleyin Medine'de fakirlerin evlerine yiyecek taşırdı. Fakirler yardımı yapanın Zeynelabidin hazretleri olduğunu, ancak o vefat edipte artık kapılarını çalan olmayınca anlamışlardı.
    Belediyelerin ve bazı hayır müesseselerinin, fakirlere gıda ve erzak yardımı yapmaları, aşevleri yapıp yemek dağıtmaları güzel bir davranıştır. Ancak bu yardımlar onları rencide etmeden yapılsa daha iyi olur.
    Peki, bizde nasıl oluyor bu;  tamamen şova dönüştürülüyor iki ramazan pidesi verip boy boy fotoğraflar çekiliyor sosyal medya hesaplarından paylaşılmak suretiyle yardıma muhtaç insanlar rencide ediliyor ve bu yardım adı altında Allah rızası düşünülmeden, tamamen reklam amaçlı yapılıyor.
   Bile bile yapan kişiler zaten Allah'ın gazabını yaşayacak, bilmeden yapanlar ise bilsinler çok büyük günah işliyorlar.  Hem insani hem ahlaki yönden toplumun vicdanını sızlatıyorlar.

YORUM EKLE