Yaşlılık Aylığı Alanların Dikkatine

        Yaşlılık Aylığı Alanların Dikkatine Ve Yaşlılar için önemli bir gelir kaynağı olan aylık, bu aydan itibaren yüzde 100 zamlı ödenmeye başlıyor.

 


       Torba kanunla yapılan değişiklikle 65 yaş aylığı alanlar maaşlarına yapıla yaklaşık 100 de yüz artışını ve Sevinçlerini Paylaşıyoruz
Geçen yıl yapılan değişiklikle daha fazla kişinin 65 yaş aylığı almasının yolu açılırken, son olarak torba yasayla da söz konusu aylık yüzde 100 zamlandı.

 


          65 yaş aylığı ülkemizde uygulanmakta olan en eski sosyal yardımlardan bir tanesi.Ve Emekli olamamış, geliri belirli bir sınırın altında olan ve 65 yaşın üzerindeki yaşlılarımızın alabildiği aylık, bu haziran ayından itibaren yüzde 100 zamlı ödenmeye başlanacak.

 


             Torba kanunla yapılan değişiklikle 65 yaş aylığı ödemesine esas gösterge rakamındaki artış 1 Haziran’dan itibaren uygulanıyor. Böylece 65 yaş aylığı alanlar haziranda, tam da bayram öncesi aylık 500 TL, üç aylık 1.500 TL olan aylıklarına kavuşabilecek.

 


         65 yaş aylığı hak sahiplerine üç ayda bir ödeniyor. Ödeme tarihi doğum yılının son numarasına göre belirleniyor. Ödemeler ayın 5’i ila 10’u arasında yapılmış oluyor. Mart, haziran, eylül ve aralık aylarında 65 yaş aylığı hak sahiplerine ödeniyor. Ocak, şubat ve mart aylarının ödemeleri martta, nisan, mayıs ve haziran aylarının ödemeleri haziranda, temmuz, ağustos ve eylül aylarının ödemeleri eylülde ve ekim, kasım ve aralık aylarının ödemeleri aralıkta yapılıyor Yani yılda 4 kez yaşlılık maaşı veriliyor.
Genel Olarak  her ilgilinin bilmesi gereken ve 65 yaş aylığı alabilmek için dört temel şart var.
1.)İlk şart, 65 yaşın doldurulmuş olması.

 


            2.) SGK’dan dul veya yetim aylığı almayan, herhangi bir işte çalışmayan ve    Emekli olmayan, kişiler.
3.)Ölüm aylığı ya da nafaka alanlar da 65 yaş aylığından yararlanamıyor.
4.)şart ise 65 yaş üstü kişinin ve eşinin toplam geliri üzerinden hesaplanan kişi başına düşen gelirin belirli bir limitin altında olmasıdır. Bu limit asgari ücretin net tutarının üçte biri. 65 yaş üstü kişinin eşiyle birlikte toplam geliri hesaplanıyor ve bu rakam ikiye bölünerek kişi başına düşen aylık gelir bulunuyor. Bu rakam 2018 yılı itibarıyla 483,63 tl’nin altındaysa bu kişiye aylık bağlanıyor der ilgili bakanlığın verileri.

 


          Ve Gelir kriteri geçtiğimiz yıla kadar 65 yaş üstü kişinin yaşadığı hane üzerinden hesaplanıyordu. Böyle olunca ortaya dramatik durumlar çıkabiliyordu. Geçtiğimiz yıl yapılan yerinde ve doğru bir değişiklikle 65 yaş üstü kişinin ve eşinin toplam geliri üzerinden hesaplanan kişi başına düşen gelirin gelir sınırını aşmamasına bakılmaya başlandı. Dolayısıyla hem dramatik durumlar engellendi, hem de daha fazla kişinin 65 yaş aylığı almasının önü açıldı.

 


            Peki ihtiyaç sahibi nereye nasıl baş vuracak ve ne kadar zamanda aylık bağlanacak bakıldığında 65 yaş aylığından yararlanmak isteyen vatandaşlar, başvurularını adrese kayıtlı nüfus sisteminde kayıtlı ikametgahının bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapacaklar. Başvuru yapmak için gerekli başvuru formu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ’nın internet sitesinde mevcut isti yen bura dada baş vura bilir takip ede bilir. Ve 65 yaş aylığı için başvuru sahiplerinden başvuru formu dışında bir belge istenmemesi esas. Ayrıca 65 yaş aylığı için başvuru yapılan tarih sonrası yaklaşık  bir ay içerisinde işlemlerin sonuçlanması gerekiyor. Bizim yardımcı olduğumuz yol gösterdiğimiz kişilerden yola çıkarak biliyoruz Yani uzun zaman beklemek gibi bir durum söz konusu değil der tüm yaşlılarımıza sağlıklı ömürler diliyorum Esen Kalın...

YORUM EKLE

banner29