YİNE EĞİTİM HEP EĞİTİM

Fark ediyor musunuz bilmiyorum. Van'ımızın her tarafında dershane (pardon özel öğretim kursu) reklamları, tabelaları mevcut.
Özel temel liseler, kolejler, eğitim kampüsleri...
Bunlara aktarılan devlet destekleri, veli ve öğrenci öz verisi... Eğitim öğretim için bir yığın çaba harcanıyor güzel Van'ımızda.
Bu arada Milli Eğitim Müdürlüğünün teşvik ve destekleriyle artık yaz boyu hemen hemen tüm okullarda devam eden Destekleme Yetiştirme Kurslarını da unutmamak lazım.
Bu yaz kurslarda idareci, öğretmen ve öğrencilerin ne tür zorluklarla eğitim-öğretim yaptıklarına yakından şahidim. Peki bunca gayrete rağmen yukarıda da değindiğimiz gibi ortada istenilen somut bir başarı neden yok?
Başarı hiç yok, gelişmeler sonuç vermiyor demiyoruz; ama istenileni bir türlü alamıyoruz. Hasat zamanı bir rüzgar savurup götürüyor onca emeği.
Bu göçlerle gelen rüzgar mıdır, sosyo-ekonomik düzeyin hala tamamlanmamış olması rüzgarı mıdır, eğitimli beyinlerin göçünden kaynaklanan rüzgar mıdır... İl Milli Eğitimin, sendikaların, Sivil Toplum Kuruluşlarının zaman zaman istişare toplantıları olmuyor değil ama sanırım böyle önemli bir konuyu halletmek için daha çok yönlü çalışmalar yapmak lazım. Belediyelerin gayretleri de görmezden gelinmez elbet ancak eğitim için topyekun bir seferberlik lazım.
 Artık istatistikler mi çıkarılır, hedefler mi belirlenir, iller arası karşılaştırmalar mı yapılır, göçle gelen öğrencilerin sınav sonuçları Van il içinde ayrı bir kategoride mi ele alınır.. bilemiyorum. Çok amaçlı ve bizzat Milli Eğitim Bakanlığının el atacağı bir çalışma lazım.
Eğer bir kader değilse başarı grafiğimizin düşüklüğü nedir bunu altında yatan asıl sebep. Sorun belli teşhis yerindeyse tedavi için daha ne bekliyoruz? Van'ımızın tek sorunu bu değil tabii ki.
Van Gölü'ndeki kirlilik,(bir projeye başlandığı duyum var) çevre yolu sorunu (ihalesi yapıldı biliniyor), bir türlü rayına oturmayan toplu taşımacılık vs.
Bütün bu sorunlar için yapılan hizmetler de malum ancak istenilen hedeflere ve sonuçlara hala tam olarak ulaşılamadığı da bir gerçek. Bu hedeflere ulsaşmak için acil bilimsel araştırmalara ihtiyaç vardır.
Siz bakmayın Cem Yılmaz'ın esprili sözüne; (eğitim şart diyordu ya) Eğitim gerçekten ciddi, çok ciddi iş ve her şey onunla başlıyor.
Not: Van kültür arşivi sayılan değerli Ümit Abimiz yine bir tarih turu yaptırıyor hepimize. Kendisini tekrar tebrik ediyor ve kendi kendime de bazen soruyorum. Kaç kişi okuyor acaba Ümit Abi'nin bu kültür kokan yazılarını.
Van'dan kimler geçti kimler geldi bu memlekete, kim neler yaptı, kimler nerelerde iz bıraktı...merak edenler Ümit Abiyi takip etmeli.

YORUM EKLE

banner29