Yüreklere çığ düştü

   Önceki akşam ve dün öğle saatlerinde ilimizin Bahçesaray İlçesi’nde yaşanan çığ felaketlerinde kırkın üzerinde insan yaşamını yitirdi. Çığ sadece o insanların üstüne düşmedi.

   Van’da önceki akşam Bahçesaray’a giden bir minibüs ve yolları ulaşıma açmaya çalışan bir iş makinasının üstüne çığ düştü. İş makinası operatörü yaralı olarak durumu haber verdikten sonra, ilgili devlet kurumları ve sorumluları, çığın meydana geldiği alana hareket etmişti. Geç saatlere kadar, vatandaşların da yardımıyla aramalar gerçekleştirilmiş, 6 kişi kurtarılmış, 5 kişinin ise cansız bedenine ulaşılmıştı.


   İlk çığ faciasının ardından açıklama yapan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, "Van merkezden Bahçesaray’a gitmekte olan bir yolcu minibüsümüz, Karapet Tüneline 4 kilometre kala yaklaşık 3 bin metre rakımda karayolları iş makinemizle çığ altında kalıyor. Haberi alır almaz AFAD, UMKE, 112 Acil Servis, itfaiye, Karayolları ve büyükşehir ekipleri olay yerine sevk edildi. Kurtarma çalışmalarında ilk olarak operatör kurtarıldı ve hastaneye sevk edildi. Bir süre minibüs arandı ve yeri tespit edildi. Minibüste ilk etapta 5 kişi sağ kurtarıldı, sonra 4 vatandaşımızın cansız bedenine ulaşıldı. Daha sonra 2 vatandaşımız yaralı olarak kurtarıldı. Yaralılardan biri tüm müdahalelere rağmen maalesef hayata döndürülemedi. Şu an itibariyle 5 vefat eden vatandaşımız var" ifadelerini kullanmıştı.

Vali Bilmez çığın altında iki kişinin kaldığını ve onların kurtarılmaya çalışıldığını belirtmişti.


Dün öğle saatlerine kadar bu iki kişinin kurtarılması için çaba gösterildi.

Ne olduysa öğle saatlerinde oldu.

İkinci çığ faciası ile kurtarma ekiplerinin ve araçların üzerine yeni bir çığ düştü.


İki çığ faciasında kırkta fazla kişi kurtarılırken, her geçen saat veya dakika cansız bedenlere ulaşıldığı öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kırıkkale’de Van’daki çığ faciasına değinerek, ölenlere rahmet, yaralılara şifa dilerken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Van’a geldi.


Bakan Soylu, Elazığ’dan helikopter ile Çatak İlçesi’ne, oradan da Çatak ilçesine geçti.

Bu çığ faciasında askerler, güvenlik güçleri, itfaiye erleri, UMKE çalışanları, vatandaşlar canlarını yitirdi, ama ülkenin birçok yerinde Bahçesaray’daki çığ konuşuldu.


Ülke tek yürek oldu adeta. Sosyal medyada hemen hemen her kesimden ölenlere rahmet okundu.


Dedik ya, çığ sadece o insanların üstüne değil, yüreklere düştü.

Bizler de yaşamını yitirenlere rahmet, yaralılara şifa dilerken, özellikle hayatını kaybedenlerin yakınlarına Yüce Allah’tan sabır diliyoruz.

YORUM EKLE

banner29