Van Haber

1. Uluslararası Van Ar-Ge Proje Pazarı etkinliği tamamlandı

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) ile Van Ticaret ve Sanayi Odası (VANTSO) iş birliğiyle TÜBİTAK 1503 Proje Pazarları Destekleme Programı kapsamında desteklenen “1. Uluslararası Van Ar-Ge Proje Pazarı” etkinliği, geniş katılımla ve büyük bir ilgiyle gerçekleştirildi. Cengiz Andiç Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte, fuar alanında sergilenen projeler katılımcılar tarafından yoğun ilgi gördü.

Etkinliğin açılış törenine Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli’nin yanı sıra, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmas, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Siirt Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tekin Şahin, Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Talat Körpınar ve Hakkâri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sait Taylan katıldı. Ayrıca, Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şenay Baydaş, Prof. Dr. Cemil Göya, Prof. Dr. Aydın Görmez ile Van TSO Yönetim Kurulu Üyesi Burak Gültepe ve çok sayıda kurum amiri, akademisyen ve öğrenci de etkinlikte yer aldı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, açılış konuşmasında, akademik camia, sanayi sektörü ve üniversitelerden gelen katılımcılarla bir araya gelmenin bilimsel ve teknolojik gelişmeleri ileriye taşıma, yenilikleri paylaşma ve iş birliği imkanları oluşturma açısından önemli bir fırsat sunduğunu ifade etti. Rektör Şevli, bu etkinliğin, güçlü iş birliklerinin temelini atarak yenilikçi projelerin geliştirilmesine ve geleceğin teknolojilerine yön verilmesine katkı sağlamayı hedeflediğini belirtti.

Van YYÜ’nün 42 yıllık köklü geçmişiyle şehrinin ve bölgesinin bilimle buluştuğu en önemli merkez haline geldiğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Van YYÜ’nün genç araştırmacılar ve girişimcilere sunduğu desteklerle inovasyon ekosistemini güçlendirme kararlılığında olduğunu belirterek üniversitemizin ar-ge çalışmaları yapan birimlerinden bahsetti.

Rektör Şevli, konuşmasında 2024 Kasım itibarıyla, 280 projeye 27,173,000 TL destek sağlandığını, BAP Birimi’nin kamu-sanayi iş birliklerini güçlendirerek 13 farklı proje türüyle etkinlik gösterdiğini ve Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) aracılığıyla 5 patent ile 3 faydalı model tescil edildiğini aktardı. Ayrıca, Erasmus+ ve Horizon projeleriyle uluslararası iş birliklerinin artırıldığını ifade etti.

İnnovan Girişimcilik Merkezi’nin 1800 kişiye eğitim vererek 40 girişim fikri geliştirilmesine katkı sağladığını belirten Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Van Teknokent’in de 2022 Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (TGB) Performans Endeksi’nde genel sıralamada 20. olurken Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz bölgeleri arasında birinci olduğunu ve 54 firmanın faaliyet gösterdiğini söyledi.

Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Ar-Ge Proje Pazarı’nın, bilimsel keşiflerin topluma faydalı ürünlere dönüşmesi ve ticari hayata geçmesi için önemli bir platform olduğuna dikkat çekti ve bu projelerin hem akademik hem de ekonomik açıdan büyük katkılar sağlayacağını vurgulayarak konuşmasını sonlandırdı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenay Baydaş, Ar-Ge Proje Pazarı etkinliği hakkında bilgi vererek, üniversitenin öncelikli alanlarına dayalı dört tematik başlıkta düzenlenen etkinliğe sektör temsilcileri, akademisyenler, öğrenciler ve diğer yükseköğretim kurumlarından yoğun başvuru alındığını belirtti. Bilim kurulunun değerlendirmesi sonucunda 100 projenin sergilenmeye hak kazandığını ifade eden Baydaş, bu projelerin hem akademik hem de ekonomik açıdan büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı. Programın üç oturumda gerçekleşeceğini belirten Baydaş, oturumlarda sırasıyla “Girişimciler için Yatırım Süreçleri,” “Girişimcilik Ekosisteminde Üniversitelerin Rolü ve Sanayi ile İş Birliği” ve “Patent ve Ticarileşme” konularının ele alınacağını aktardı.

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VANTSO) Yönetim Kurulu Üyesi Burak Gültepe ise yaptığı konuşmada, Ar-Ge çalışmalarının girişimcilik kültürünü geliştirmek ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. Etkinliğin, girişimcilere ve yatırımcılara yeni işbirliği fırsatları sunduğunu belirten Gültepe, Van’ın tarihsel ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra girişimcilik ve inovasyon potansiyelinin daha da arttırılması gerektiğini ifade etti.

Konuşmaların ardından, Van YYÜ bünyesindeki patent ve faydalı model sahiplerine, TÜBİTAK 2209-A ve TÜBİTAK 2209-B projelerinde mentor olarak destek veren akademisyenlere protokol tarafından teşekkür belgeleri takdim edildi.

Proje sunumlarının değerlendirilmesi ve panel sunumlarının tamamlanmasının ardından, 1. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı'na katılan ve bilim kurulu tarafından onaylanan projeler arasından üç kategoride ödüller sahiplerini buldu. En iyi proje ödülleri, jüri özel ödülleri ve sanayiye katkı ödülleri sahiplerine takdim edildi. Ayrıca, etkinliğe katılarak projelerini sunan tüm katılımcılara teşekkür belgeleri verilirken, patent sahiplerine ise plaket takdim edildi.

Etkinlik kapsamında, BAP Koordinatörü, Van Teknokent, BBAUM, Teknoloji Transfer Ofisi, İnnovan Girişimcilik Merkezi müdürleri ve Uluslararası İlişkiler Koordinatörü’ne katkılarından dolayı teşekkür belgeleri verildi. Ayrıca Eurodesk ve Kalite Topluluğu’na da etkinliğe sağladıkları destekler için teşekkür belgeleri takdim edildi.

Bunların yanı sıra, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin Ar-Ge çalışmaları yürüten birimleri, fuaye alanında kurdukları stantlarla projelerinin çıktılarını gün boyunca katılımcılarla paylaştı.

VAN BÖLGE GAZETESİ