2022 Sayılı kanun kapsamında gelir kriteri değiştirildi:Kamuoyunda veya Halk arasında bilinen adıyla 65 yaş aylığı. 65 yaş aylığından yararlanmak için bazı kriterleri yerine getirmek gerekiyor. Bu kriterlerin ilkini, yardım alacak kişinin 65 yaşını doldurması geliyor. İkinci olarak kişinin hiçbir sosyal güvencesinin olmaması ve üçüncü olarak da yaşlının ikamet ettiği evdeki toplam gelirin belirli bir sınırın altında kalması gerekiyor.
Ancak 65 yaş aylığı olarak bilinen yaşlılık aylığının kriterlerinde önemli değişiklikler yapıldı. Konuyla ilgili çok sayıda soru almamız nedeniyle, 65 yaş aylığına yönelik yapılan değişiklikleri bir kez daha yazmakta fayda var.
2022 sayılı kanun kapsamında 65 yaş aylığının bağlanmasında, gelir kriteri zaman zaman bazı sorunlara yol açabiliyordu. Bu nedenle, devlet gelir kriterinde önemli ve kısa zaman önce değişikliğe gitti. 65 yaş aylığı, sosyal güvencesi olmayan, herhangi bir işte çalışmayan, eşinden, anne - babasından dul ve yetim aylığı almayan muhtaç kişilere ödeniyor. Muhtaçlık durumunun tespitinde her ne nam altında olursa olsun kendisine ve eşine ait her türlü gelirler toplamı esas alınıyor.
Buna göre, kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı asgari ücretin aylık net tutarının 3'te 1'inden az olan kişilere 65 yaş aylığı bağlanabiliyor. 2018 yılı itibarıyla hane içinde kişi başına aylık geliri 483 liranın altında olanlar, 65 yaş aylığından yararlanabiliyor. Bu tutarı aşanlara 65 yaş aylığı ödenmez.
Çocuklarıyla veya torunlarıyla birlikte yaşayan yaşlıların geliri hesaplanırken, daha önce, tüm hane halkı dikkate alınıyordu. Aile fertlerinden biri işe girerse, çocuklardan biri evlenirse 65 yaş aylığının kesilmesi söz konusu olabiliyordu.
Geçen sene bu konuda yaşlılar lehine düzenleme yapıldı. Artık gelir testinde sadece 65 yaş üstündeki kişi ile varsa eşinin gelirleri dikkate alınıyor.
Devlet ise, sosyal güvencesi olmayan yaşlılar için aylık sistemi getirdi. Bu sistem uzun yıllardır uygulanıyor. Halk arasında bilinen adıyla 65 yaş aylığı. Veya yaşlılık maaşı...65 yaş aylığından yararlanmak için yukarıda belirtiğimiz bazı kriterleri yerine getirmek gerekiyor. Bu kriterlerin ilkini, yardım alacak kişinin 65 yaşını doldurması geliyor. İkinci olarak kişinin hiçbir sosyal güvencesinin olmaması ve üçüncü olarak da yaşlının ikamet ettiği evdeki toplam gelirin belirli bir sınırın altında kalması gerekiyor.
2022 sayılı kanun uyarınca, Sosyal Güvenlik Kurumun dan ( Sosyal Güvenlik Kurumu) herhangi bir gelir veya aylık almayan ve bir işte çalışmayan 65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarına, devlet aylık bağlıyor.
Ayrıca 65 yaş aylığı, mayıs ayında yapılan yasal düzenlemeyle 1 Haziran 2018 tarihinden geçerli olmak üzere 266 liradan 500 liraya yükseltilmişti. Aylıklar, memur maaş katsayısına bağlı olarak her altı ayda bir artıyor.
Temmuz ayında memur maaş katsayısı yüzde 8.65 oranında artırıldı. Buna bağlı olarak, haziranda 500 liraya çıkartılmış olan 65 yaş aylığı 1 Eylül'den itibaren 543 lira olarak ödenmeye başlandı.
PEKİ KİMLERİN 65 YAŞ AYLIĞI KESİLİR?
Devletin gelir kriterinde yaptığı değişiklik, binlerce yaşlının aylığının kesilmesini engelledi. Aynı evde yaşayan kişilerden birisinin işe girmesi veya ek gelir sağlaması halinde, 65 yaş aylığının kesilmesine neden oluyordu. Yeni dönemde bu risk kalktı. Yeni dönemde, geliri 483 TL'nin üzerinde olanların aylıkları kesilecek. Veya yaşlılık aylığı alırken nafaka bağlananların maaşları kesiliyor. Devletten halen 618 bin kişi 65 yaş aylığı alıyor. Söz konusu kişilere yıllık 4 milyar liralık ödeme yapılıyor der ilgili kurumun verileri.
Özetle...Kamuoyunda "65 yaş aylığı" veya "üç aylık" yada yaşlılık aylığı olarak bilinen ödemeler, bugüne kadar üç ayda bir yapılıyordu. 04/08/2018 günü sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın verdiği talimat veya müjde çerçevesinde, ve sosyal güvenlik kurumunun verilerinin beyanı ile birlikte 65 yaş aylığı ödemeleri 1 Eylül'den itibaren 3 ayda bir yerine, her ay ödenmeye başlandı.tüm ilgili yaşlılarımıza hayırlı olsun der sağlıklı günler dilerim.