van haber, van haberleri, son dakika van haberleri, van bölge gazetesi

Kandaşoğlu, Van’ın acil çözüm bekleyen sorunlarını gündeme taşıdı

Van Haber

Van Ticaret ve Sanayi Odası İş Dünyası (VATSO-DER) Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, Van’ın acil çözüm bekleyen sorunlarını bir kez daha gündeme taşıdı.

Van Ticaret ve Sanayi Odası İş Dünyası (VATSO-DER) Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, şehir içi sıkışıklık, alt yapı sorunları, çevre yolu, trafik sorunları, hava limanı, otogar, tarım hayvancılık, elektrik, doğalgaz, Kuskunkıran Tüneli, Kapıköy ve sahil yolunda yaşanan sorunlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Van’ın acil çözüm bekleyen sorunlarıyla ilgili bir rapor sunan Başkan Kandaşoğlu, şehir içi sıkışıklık ve alt yapıda yaşanan sorunlara değinerek, “Van’ın coğrafi konumu şehirde ciddi bir sıkışıklık yaratmakta, altyapı ise yetersiz kalmaktadır. Özellikle 7000 yıllık tarihi Van kentinin kimliğini bozan ve yatırımları olumsuz etkileyen 18. Madde, şehrin gelişmesini durma noktasına getirmiştir. Yeni yapı izinlerinin durdurulması ve şehri dışa açma konusunda acil yasal düzenlemeler gerekmektedir” dedi.

Çevre yolunun yanı sıra, trafik sorunlarına da değinen Başkan Kandaşoğlu, “Yıllardır tamamlanamayan çevre yolu projesi, Van’ın gelişimi için kritik önem taşımakta ve acilen tamamlanması gerekmektedir. Organize Sanayi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve diğer yoğun bölgelerde trafik sorunları büyüktür. Özellikle Otogar ve Emniyet kavşağındaki trafik yoğunluğu vatandaşlara zor anlar yaşatmaktadır. Şehir giriş ve çıkışında ciddi trafik sorunları yaşanmakta, trafik polisleri ve zabıta ekiplerinin yetersizliği nedeniyle araçlar düzensiz park edilmektedir” diye konuştu.

Van Ferit Melen Havalimanı’nda yaşanan sorunlara da değinen Kandaşoğlu, “1952 yılında kurulan Van Havalimanı, prefabrik ve çelik yapılardan oluşmakta, modern bir terminal binası ve altyapıya ihtiyaç duyulmaktadır. Van'da şehirlerarası otobüs firmaları olmasına rağmen modern bir otogar bulunmamaktadır. Mevcut otogar yetersizdir ve prefabrik yapılardan oluşmaktadır. Van’ın elektrik ve doğalgaz altyapısı eski ve bakımsızdır. Firmalar yeterli yatırımı yapmamakta, sorunlar yalnızca geçici çözümlerle giderilmeye çalışılmaktadır. Ayrıca, doğalgaz çalışmaları sonrası yollar düzgün onarılmamaktadır. Van’ın büyük tarım ve hayvancılık potansiyeline rağmen, yanlış tarım politikaları ve yönetim uygulamaları bölgeye zarar vermektedir. Van, turizmde cazibe merkezi olmasına rağmen şehir özelliklerini kaybetmiş ve köy-kent görünümüne bürünmüştür. Turizm planlamasında disiplin eksikliği vardır” ifadelerini kullandı.

Kuskunkıran Tüneli’nde meydana gelen trafik kazalarını da gündeme taşıyan Kandaşoğlu, “Dar ve yetersiz olan Kuskunkıran Tüneli'nde her yıl kazalar yaşanmakta, can kayıpları meydana gelmektedir. Tünelin genişletilmesi veya yenilenmesi gerekmektedir. Kapıköy sınır kapısı Türkiye geneline büyük katkı sağlamaktadır. Ancak, 5 yıldızlı gümrük binasına rağmen sosyal tesis eksikliği dikkat çekmektedir. Saatlerce bekleyen insanlara hizmet verecek temel ihtiyaç tesisleri bulunmamaktadır. Sahil yolu, Van’ın turizm potansiyelini artıracak projelerden biridir. Özellikle Çarpanak Adası'na ulaşımı sağlayacak bu yolun Erciş ve İpekyolu’na bağlanması için çalışmaların hızla devam etmesi gerekmektedir” dedi.

VAN BÖLGE GAZETESİ

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.