van haber, van haberleri, son dakika van haberleri, van bölge gazetesi

Kesici’den adli yıl açıklaması

Van Haber

DOĞUSİFED'den 2024-2025 adli yılının açılışı dolayısıyla, DOGUSİFED Başkanı Yardımcısı Av. Muazzez Çağlar Kesici imzasıyla açıklama yapıldı.

 “Türkiye’nin en büyük bağımsız iş dünyası sivil toplum örgütü olan; gücünü ve etkinliğini, iş insanlarının üye olduğu federasyon ve derneklerinden alarak çatısı altında 26 bölgesel, 4 sektörel olmak üzere 30 federasyon, 400’ü aşkım üye dernek üzerinden 60 bini aşkın şirket ve 25 bini aşkın iş insanı bulunduran TÜRKONFED’in bölgesel federasyonu olan “Doğu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (DOĞUSİFED) ten yapılan basın açıklaması şöyle: 

Öncelikle; demokratik güçlenme ile birlikte, adalet ve eşitliğin sağlanacağı, sosyal ve ekonomik refahın artacağı bir yıl olması dileğiyle, yeni adli yıl hepimize hayırlı olsun.

100 yılı aşkın bir süredir Cumhuriyet rejimi ile yönetilen bir ülke olarak; demokrasi kültürünü gerçek anlamda benimsemiş, hukuk devleti ve insan hakları bilincine ulaşmış olmamız gerekmektedir. Öncelikle bu bilinci geride bırakan darbe döneminin izlerini taşıyan mevcut anayasanın değişmesi temel bir şarttır. Dolayısıyla insanların barış, adalet ve güven içerisinde bir arada yaşamaları ancak yeni bir anayasa ve anayasal güvence ile mümkündür.

Aynı şekilde demokrasinin en temel teminatlarından biri olan yargının da yeniden yapılandırılması, bağımsız ve tarafsız bir şekilde işleyebilmesi yine anayasal güvence ile mümkündür.Anayasa, kuvvetler ayrılığının, yargının korunaklılığının, yargının yasama ve yürütme başta olmak üzere bütün baskı unsurlarından kurtulmasının ve tam bağımsızlığının teminatıdır. Yargının tam bağımsız, tarafsız, eşit ve adil işlemesi hukuk devletinin olmazsa olmazıdır. 

Hukuk devleti içerisinde gelişmiş bir hukuk sistemi kurmak, ancak hakları korumak, özellikle de güçlülerin zayıfları sömürmesine engel olmakla mümkündür. Toplumun en zayıf ve dezavantajlı kesimi olan kadın ve çocukları hukuksal koruma altına almak en acil ve zorunlu olan görevdir. Kadına karşı şiddet ve cinsiyet ayrımcılığı her geçen gün daha da artarak devam etmektedir. Aynı şekilde, çocuklar, bakım kurumları, kreş, okul, aile dahil bir çok ortamda zarar görmekte, istismar edilmektedir. Bu durumun en yakın örneklerinden biri de 8 yaşındaki Narin Güran’dır. 12 gündür kayıp olan Narin Güran dahil olmak üzere bütün çocukları korumak bu konuda adaletin etkililiğini sağlamak hepimizin temel görevidir.

Toparlamak gerekirse; hukukun üstünlüğü, adil, eşit ve refah bir şekilde bir arada yaşamanın olduğu kadar, ekonomik gelişme ve sürdürülebilir kalkınma için de en temel zorunluluktur. Doğu İş ve Sanayi Dünyası Federasyonu (DUĞUSİFED) ve çatı kuruluşumuz olan TÜRKONFED olarak; ülkemizde bölgeler arasındaki uçurum ile nitelendirilebilecek gelir farkı dahil olmak üzere, ticaretteki güvenirliliğin sağlanabilmesi, kişilerin ekonomik refah düzeyinin gelişmesi, sektörlerin sürdürülebilir yatırımlar yapması konusunda temel şartın hukukun üstünlüğü olduğunu belirtmek isteriz. Zira her alanda olduğu gibi ekonomide de adil bölüşüm, güven ve istikralı büyüme ancak ve ancak ileri bir demokrasi ve ileri bir hukukla mümkündür.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.