van haber, van haberleri, son dakika van haberleri, van bölge gazetesi

Kılıç: Ekonomi çok kötü durumda!

Van Haber

Van'daki Genişletilmiş İl Divan Toplantısında konuşan Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Siyasi İşler Başkanı Suat Kılıç, ülkedeki ekonominin oldukça kötü durumda olduğunu belirterek, "Ülkemizde ekonomi çok kötü durumda. Şirketler patır patır kapanıyor. İnsanlar kredi kartına yükleniyor. Çünkü asgari ücret, kimi vatandaşın kirasına bile yetmiyor. Tüccar çeklerini ödeyemiyor. Üniversite diploması cebinde binlerce işsiz genç var" diye konuştu. Kılıç, Türkiye'nin Filistin konusunda da kalıcı ve ciddi adımlar atması gerektiğini belirterek, İsrail'e dolaylı yollardan mal sevkiyatlarının sürdüğünü dile getirdi.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Siyasi İşler Başkanı Suat Kılıç, partisinin Ağustos Ayı Genişletilmiş İl Divan Toplantısına katılmak üzere Cumartesi günü Van'a geldi.

22. 23. ve 24. Dönemlerde AK Parti Samsun Milletvekili olarak TBMM'de yer alan, 61. Hükümet'te Gençlik ve Spor Bakanı olarak görev yapan, son olarak Yeniden Refah Partisi'ne geçerek Genel Başkan Yardımcılığı görevini sürdüren Suat Kılıç'ın da katılım sağladığı toplantıya partililer ilgi gösterdi.

Van Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleştirilen divan toplantısında partililere seslenen Kılıç, kent ve ülke gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ağustos Ayı Genişletilmiş İl Divan Toplantısı'na Genel Başkan Yardımcısı Kılıç'ın yanı sıra, Van İl Başkanı Nayif Şabu, parti temsilcileri, ilçe başkanları, kadın kolları, gençlik kolları ve çok sayıda partili katıldı.

ŞABU: "MEMLEKETİMİZ ÇOK ZOR BİR SÜREÇTEN GEÇİYOR"

Toplantının açılış konuşmasını yapan Yeniden Refah Partisi Van İl Başkanı Nayif Şabu, zaman zaman divan toplantılarında bir araya gelerek kentin ve ülkenin sorunlarını müzakere ettiklerini belirterek, "Ancak bugün Türkiye'de herkesin yakinen bildiği ve hatipliğiyle, dürüstlüğüyle, samimiyetiyle takdir ettiği Sayın Bakanımız aramızda olduğu için sözlerimi fazla uzatmayacağım. Sayın bakanımız gerek ilimizle ilgili, gerekse de ülkemizdeki siyasi atmosferle ilgili sizlerle düşüncelerini paylaşacak. Bizler de inşallah bundan istifa edeceğiz. Sayın Bakanımızın bakanlığı döneminde Van'a yapmış olduğu hizmetlere araştırdım. Sayın Bakanımız Van'ımıza gerçekten önemli hizmetler kazandırmış. Özellikle gençlerle ilgili çok önemli yatırımlara imza atmış. Gençlik merkezlerinin büyük bir bölümü yine onun döneminde yapılmış. Olimpik yüzme havuzu, spor sahalarının onarım ve tadilatlarının büyük bir bölümü onun döneminde yapılmış. Bundan dolayı da ilimiz adına, teşkilatımız adına kendisine teşekkür ediyorum. Önümüzdeki dönemde inşallah Yeniden Refah Partimizin dünya genelinde bir kurtuluş reçetesi olan Milli Görüşün ne kadar önemli olduğunu aktaracağız. İnsanlarımız da bu hususta Milli Görüşe olan ilgisini, alakasını, güvenini arttıracaktır. Bugün memleketimiz çok zor bir süreçten geçiyor. Ekonomik olarak zor bir süreçten geçiyoruz. Siyasetimiz çok parçalı bir siyaset haline geldi. Birçok parti 3-4 partiye bölündü. Türkiye'de siyasi iktidar kalmamış. İnsanların siyasete ve siyasetçilere güveni kalmadı. Son seçimlerde belki CHP birinci parti oldu ama CHP kimin yanlışları sayesinde birinci parti oldu. CHP'yi bu ülke biliyor. Kimsenin CHP'ye güveni yok. Ancak CHP'yi tekrar birinci parti haline getiren AK Parti'nin yanlış uygulamalarıdır. Yeniden Refah Partisi olarak başta genel başkanımız olmak üzere, genel başkan yardımcılarımız her gittikleri yerde bu milletin kurtuluş reçetesinin Yeniden Refah Partisi olduğunu anlatıyor. Genel Yeniden Refah Partisi'ne destek verin. Bu ülkeye yeniden refah, huzur gelsin. İnsanlarımız arasındaki kardeşlik büyüsün" dedi.

KILIÇ: "VAN SİYASETİ, HER ZAMAN DOĞUNUN BELİRLEYİCİ SİYASETİ OLMUŞTUR"

Akabinde söz alan Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Siyasi İşler Başkanı Suat Kılıç ise il divan toplantısının hayırlara vesile olması dileğinde bulundu.

Van'ın Türkiye'nin büyükşehirlerinden bir tanesi olduğunu ifade eden Kılıç, "Van, 13 ilçesi milyonluk nüfusuyla yine Türkiye'nin gözde illerinden bir tanesidir. Van siyaseti, her zaman doğunun belirleyici siyaseti olmuştur. Son seçimlerde farklı bir tablo yaşandı. Bir önceki milletvekili ve Cumhurbaşkanı seçimlerinde daha farklı farklı bir tablo ortaya çıktı. Daha önceki seçimlerde Van'da ortaya çıkan kompozisyon bizlerin ve sizlerin malumudur. Bu benim Van'a 5'inci veya 6'ncı gelişimdir. Van'a daha önce AK Parti Grup Başkan Vekili olarak çözüm sürecinde gelmiş Van merkez, Gevaş ve Erciş ilçelerimizde programlar icra etmiştik" dedi.

Van'da 2011 yılında yaşanan iki büyük depreme değinen Kılıç, "Van'da 2011 yılında talihsiz bir deprem olayı yaşandı. Rabbim hem Van'ımızı hem de ülkemizi benzer felaketlerden korusun. Deprem döneminde de Van'a 3-4 defa gelme fırsatı buldum. Van'ın gençlerinin rehabilitasyonu için, çocukların rehabilitasyonu için, deprem yaralarının hızlı ve behemehâl sarılması için Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bütün imkânlarını, hükümetimizin diğer bütün bakan ve bakanlıkları ve Başbakanıyla birlikte seferber ettik. O dönem devletimiz Van'da depremin yaralarının sarılması imtihanından yüzünün akıyla çıkabilmek için bütün imkânları adeta sahaya sürmüş, seferber etmiş bir devlet refleksini ortaya koymuş durumdaydı. Benzer şeyler yaşanmasın ama yaşanırsa da devletimizin aynı refleksi göstereceğinden en ufak bir kuşkumuz yok. 2011 yılındaki o deprem hadisesi hepimizi şoke eden bir hadiseydi. Bir anda Türkiye'nin her tarafındaki işimi, gücümüz bıraktık, bütün imkânlarla, bütün kaynaklarla, bütün araçlarla ve bütün insan imkanlarıyla birlikte Van için, Van'ın ilçeleri için seferber olduk" diye konuştu.

"YENİDEN REFAH PARTİSİ OLARAK VAN'DA MURADIMIZIN GERİSİNDEYİZ"

Bakanlığı döneminde Van'da yapılan yatırımlara değinen Kılıç, "Olimpik yüzme havuzundan, Nur Tatar Spor Salonu'na varıncaya kadar, Van YYÜ'deki öğrenci yurtlarından merkez ve ilçelerimizdeki gençlik merkezlerine varıncaya kadar, atletizm sahalarından futbol sahalarına varıncaya kadar, Gençlik ve Spor Bakanı olduğumuz 3 yıl boyunca Van'ı hak ettiği, uzak kaldığı ama gençlerinin istediği bütün o gençlik ve spor altyapılarıyla buluşturmak bize nasip oldu. İnşallah bundan sonraki Yeniden Refah ve Milli Görüş iktidarlarında daha fazla yatırım yapmak hep birlikte bu kadrolara nasip olur. O dönem çok çalışan, çok çalışkan bir kadro ile yollara düşmüştük. İnşallah önümüzdeki yıllarda daha çok çalışan, daha fazla hizmet üreten, daha fazla projeyi hayata geçiren, ülkeye kazandıran, Van ve ilçelerine kazandıran bir dönem daha yaşamayı Allah bize nasip etsin" şeklinde konuştu.

Son seçimleri değerlendiren Kılıç, "Son seçimlere bakıldığında Yeniden Refah Partisi olarak Van'da muradımızın gerisindeyiz. Ama takip ettiğimiz çalışmalara bakıldığında evet gerçekten gayret ettiniz, çaba gösterdiniz. Büyükşehir belediye başkan adayımız olsun, ilçe belediye başkan adaylarımız olsun, belediye meclis üyesi adaylarımız olsun gayret ettiler ve çaba gösterdiler. Ama günün sonundaki istatistiklere baktığımızda, Milli Görüşün Van'daki geçmişine baktığımızda, oy oranlarına baktığımızda, hak ettiğimiz sanki biraz daha fazlası olmalıydı diye düşünüyoruz. Daha fazla sayıda oy kazanabilmeliydik, daha yüksek oy oranlarına ulaşabilmeliydik. Halkımızın gönlünde daha yüksek bir taht kurabilmeliydik. Bugün niye buradayız? Bu eksikliklerimizi konuşmak için buradayız. Bugün niye buradayız? Yarınları daha iyi planlayabilmek için buradayız. Bugün bu il divan toplantısında siyasi işlerden sorumlu genel başkan yardımcısı olarak niye varım, size yarınlarla ilgili mesajlarımızı aktarmak için varım. Bunları konuşacağız, yeni çalışma prensiplerini ortaya koyacağız. İnşallah gelecekte yanaşacak seçimlerde Van ve ilçelerinden Yeniden Refah Partisi olarak daha güçlü çıkmayı başaracağız. Yeniden Refah Partisi'nin başarısı Van'da sürpriz olarak karşılanmayacak" ifadelerini kullandı.

"SANDIKTAN ÇIKANLA HİÇBİR ZAMAN YETİNMEYECEĞİZ"

Yeniden Refah Partisi'nin Van'ın geleceğinde de var olacağını belirten Kılıç, "Rahmetli Necmettin Erbakan hocamız döneminde Van her zaman Milli Görüşe, Refah Partisi'ne milletvekili ve milletvekilleri kazandıran bir şehir olmuştur. Van, Milli Görüş siyasetinde her dem milletvekilleriyle temsil edilmiştir. Her zaman Van, Milli Görüşe, Refah Partisi'ne Rahmetli Necmettin Erbakan hocamıza milletvekilleriyle, güçlü teşkilatlarıyla destek vermiştir. İnşallah Van, bu dönemde de Milli Görüşün lideri, Yeniden Refah Partimizin Kurucu Genel Başkanı Dr. Fatih Erbakan başkanımıza desteğini aynı şekilde esirgemeden verecektir. Sandıktan çıkanla hiçbir zaman yetinmeyeceğiz. Bugün bu toplantıda yer alıyorsak genel başkanımızın Van'dan ne beklediğini, yarınlardan ne beklediğini, Van'ın gelecek seçimde nasıl konumlanması gerektiğine ilişkin düşüncelerini sizlerle paylaşmak üzere varız. Sandıktan çıkan grafiğe baktığımız zaman Van'da bir milletvekili oyumuz görünmüyor. Ama Van'daki geçmiş performansımıza baktığımız zaman bir değil, birkaç milletvekili kanacak kadar bir potansiyelimizin olduğu çok rahat görülüyor. 1 oy, 100 oy, birkaç bin oy o kadar önemli ki, o kadar değerli ki, bir barajı aşmak için o birkaç yüz oya, birkaç bin oya o kadar çok ihtiyacımız var ki, kelimelerle bunu anlatmak mümkün değil. Yeniden Refah Partisi olarak bugün devletten bir kuruş almayan bir siyasi partiyiz. Genel başkanımız ve genel başkan yardımcılarımız Van'a her geldiğinde kendi imkânlarıyla geliyor. Devletimizin AK Parti'ye, CHP'ye, MHP'ye, İyi Parti'ye, DEM Parti'ye mali yardımda bulunuyor. Son belediye seçiminde Türkiye Cumhuriyeti'nin DEM Parti'ye yaptığı kaynak yardımı 658 milyon TL, AK Parti'ye yaptığı kaynak yardımı 2,6 milyon TL mali yardımda bulunurken, Yeniden Refah Partisi'ne 0 lira, 0 kuruş mali yardımda bulunmuştur. Çünkü Türkiye'de iki tane baraj var. Biri Atatürk Barajı, biri Keban Barajı ama en büyük barajlarımız seçim sistemindeki iki barajımızdır. O barajları da aşmamız gerekiyor. Bu barajların bir tanesi %7 barajı, bir tanesi de %3 barajıdır. Milletvekili seçiminde Yeniden Refah Partisi olarak %2,86 oranında oy aldık. Türkiye genelinde 70 bin daha almış olsaydık o barajı aşmış olurduk ve hazine yardımından faydalanmış olurduk" dedi.

"ÜLKEMİZDEKİ EKONOMİNİN DURUMU ÇOK VAHİM"

Ülkede ciddi bir ekonomik sıkıntı olduğunu dikkat çeken Kılıç, "Ülkemizde ekonomi çok kötü durumda. Şirketler patır patır kapanıyor. Bu yılın Temmuz ayında kapanan şirket sayısı 2023 yılının Temmuz ayında kapanan şirket sayısından %40 daha fazladır. Bu sene ödenmeyen çeklerin tutarı 2023 yılının ödenmeyen çeklerin tutarından %247 daha fazla. Yani geçen yıl Türkiye'de 100 milyarlık çek ödenmediyse, bu sene 347 milyarlık çek karşılıksız çıkmış. Geçen sene kredi kartıyla yapılan alışverişin %97 daha fazlası 2024 yılında kredi kartlarıyla yapılmış. Yani vatandaş sıfırı tüketti, kemiğini sıyırıyor. Kredi kartlarına yüklenmiş durumda. Asgari ücret yetmiyor. Evinin kirasına yetmiyor. Ekonomi bu anlamda iyi gitmiyor. Bu ekonominin iyiye gitmesi için dua ediyoruz. Ülkeyi başka bir parti yönetiyor, ne halleri varsa görsünler demiyoruz. Bilakis fakir fukaramız var. Garip, gurebamız var. Aç insanımız var. Kirasını ödeyemeyen, evine ekmek götüremeyen var. Bunalıma giren gençlerimiz var. Diploması cebinde ama yıllardır iş bulamayan kardeşlerimiz var. İsteriz ki bizim iktidarımıza kadar aç, susuz, işsiz, eşsiz, evsiz, perişan kalmasınlar. Bizim iktidarımıza kadar bu çaresizlik, bu fakirlik, bu işsizlik, bu sefalet, geçim darlığı devam etmesin istiyoruz. Ama ekonominin genel duruma baktığımızda maalesef durum pek iç açıcı değil. Van'da da durum farklı değil. Dükkânlar kapanıyor ve kapanan dükkânlara yeni kiracılar girmiyor. 15 bin liraya Türkiye'nin hiçbir yerinde 3+1 bir daire bulmak mümkün değil. Van'da da bu durum farklı değil. Yeni iş sahaları açılamıyor, işsizlik artarken, genç işsizliği daha da artıyor. Bugünkü şartlarda 1 milyon liraya neredeyse düğün çıkarmak mümkün değil. Altının gramı 2 bin 800 lira, dolar 34 lirayı, Euro 37 lirayı yakaladı. Bu tablo içerisinde bir ekonomi yönetimi var. Faizler %50'nin üzerinde, enflasyon %75 civarında. Akaryakıt fiyatları geçen yıldan bu yana 2 katından fazla zamlandı. Para pul oldu ve satın alma gücü kalmadı. Bu tabloda seçimin 2028 yılına kadar kalması mümkün görünmüyor. O nedenle bizim önümüzdeki yıl yapılabilecek bir seçime hazır olmamız lazım. Bir erken seçim hiç beklemediğimiz bir anda kapımıza dayanabilir. İnsanlara bu çareyi ve çaresizliği de anlatmamız gerekiyor. İnsanlar AK Parti ile DEM Parti arasına sıkışmış değiller. Bir alternatif var. Bu alternatifliğin varlığından da Van ve ilçelerini de haberdar etmemiz gerekiyor" diye konuştu.

"TÜRKİYE, BORCUNU, BORÇLA KAPATIYOR"

Türkiye, şu an ne yapıyor? Faiz ödemek için borç alıyor. Borcu kapatmak için faizle borç alan, daha büyük bir borcun altına giriyor. Sonuçta bu borç, yeni iktidara gelecek hükümet tarafından ödenmek zorunda kalacak. Biz de istiyoruz ki, ekonomi düzelsin, yeni iktidar sıkıntı yaşamasın. Bakın değerli arkadaşlar, bankalar Türk Lirası'na, yüzde 55-60 faiz ödediği için, İngiltere'deki, Londra'daki lobiler paralarını getirip TL'ye çevirip bankalara yatırıyor. Daha sonra faizli olarak çekip yeniden ülkelerine götürüyor. Faizin olduğu yerde bereket yoktur kardeşlerim. Büyüklerin ifade ettiği gibi her kötülüğün başı enflasyondur. Rüşvetin, ekonomik sıkıntıların başı enflasyondur. Türkiye'nin bir numaralı sıkıntısı ekonomidir. Sizlerden vatandaşlarımıza bunları anlatmanızı istiyoruz" şeklinde konuştu.

Ülkedeki sıkıntılara işaret eden Kılıç, "Ülkemizin tarımı, hayvancılığı kurtarma mecburiyeti vardır. Şehirlerde kira sorunu, asgari ücret sorunu, emekli sorunlarının çözülmesi gerekiyor. Ama Ankara'daki iktidar bunların farkında değildir. Halkın içine de eskisi gibi girmiyorlar. Yeniden Refah Partisi'nin oylarına göz dikiliyor. Ama bilmiyorlar, vatandaşlar artık bu iktidardan da, bu muhalefetten de bıktı. Bugünkü iktidar anlayışından da razı değiliz, muhalefet anlayışından da razı değiliz. Artık farklı bir ses çıkaran yegane parti Yeniden Refah Partisi'dir. Tarıma hayvancılığa, ekonomiye, emekliye, asgari ücretliye el atmak için iktidara gelmek istiyoruz. Tıkanan damarları açacak parti Yeniden Refah Partisi'dir" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE, FİLİSTİN KONUSUNDA ÇOK DAHA İYİ İŞLER YAPABİLİR"

Kılıç, konuşmasında İsrail'in, Filistin'e yönelik saldırılarına da değinerek, "Sadece ekonomi değil. Dış politikada da eksiklikler var. İsrail'in Filistin ve Gazze'de uyguladığı soykırım ve işgal sürüyor. Bakın İsrail'in 7 Ekim'den bu yana sürdürdüğü tüm saldırılara rağmen, Amerika, İngiltere, Fransa, Kanada bu ülkeyi destekliyor. Birleşmiş Milletler, hiçbir şey yapmayarak, dolaylı olarak İsrail'in yanında. Peki Türkiye olarak Gazze'nin yanında var mıyız? Var gibiyiz, ama istenen çalışmaları yapamıyoruz. 40 binden fazla insan Filistin'de katledildi. İsrail'le ilişkileri tam olarak kesmiş durumda değiliz. İsrail'e dolaylı yoldan yine mal ticareti yapılıyor. Filistin diye, Yunanistan gibi ülkeler üzerinden mal sevkiyatı sürüyor. Bütün yetersizliğine rağmen, Filistin konusunda duyarlı tek ülke Türkiye'dir. Gazze'nin tek umudu Türkiye'dir. Kudüs'teki imamların umudu Türkiye'dir. Selahattin Eyyübi döneminden beri, Kudüs konusunda duyarlı olan ülke Türkiye'dir. Ama bu konuda çok daha ciddi adımlar atmalıyız" ifadelerini kullandı.

Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

VAN BÖLGE GAZETESİ: BİŞAR ULUTAŞ

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.